Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Senatul a adoptat legea senatoarei Pauliuc privind trimiterea online a taloanelor de pensii militare

Senatul României, ca primă cameră sesizată, a adoptat iniţiativa legislativă a preşedintelui Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României, Nicoleta Pauliuc, menită să uşureze viaţa pensionarilor militari. Concret, legea vizează posibilitatea ca beneficiarii de pensii militare să poată alege unde sunt trimise taloanele de pensie: fie la domiciliu, fie la adresa de reședință. Și, la solicitare, chiar în format electronic, acelora care nu doresc o copie fizică.
 
„Am primit foarte multe sesizări şi petiţii din partea unor pensionari militari, că sunt probleme cu primirea pensiilor pentru că locul unde au reşedinţa nu este acelaşi cu cel unde au domiciliul şi nu primesc taloanele acasă. Problema a fost acutizată pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă. Legea vine să le ofere posibilitatea să aleagă unde primesc taloanele: fie la domiciliu, fie la reşedinţă, fie direct pe e-mail sau prin portalul fiecărei case de pensii. Nu este vreun beneficiu suplimentar pe care să-l primească pensionarii militari, ci doar o modificare a legislaţiei în ton cu ceea ce se întâmplă cu celelalte pensii. Pur şi simplu, legea veche avea o lacună care, astfel, va fi corectată”, a declarat senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat.
 
Inițiativa adoptată de Senat vizează modificarea legii 67/2015, care statuează că pensionarii militari pot primi taloanele de pensii doar la domiciliul acestora. Aceasta reprezintă, conform inițiatorului, o limitare nejustificată, într-un moment în care mobilitatea este crescută și într-o epocă informațională.
 
„Talonul de pensie nu este o hârtie fără valoare. În baza sa, pensionarii pot uzita de anumite drepturi sau sunt informaţi asupra modificărilor aduse valorii pensiilor. De multe ori, în cazul în care nu sunt găsiţi la domiciliu de către poştaşi, documentele de informare cu privire la sumele plătite se rătăcesc la oficiul poştal”, a afirmat Nicoleta Pauliuc.
 
Estimarea iniţiatorilor proiectului legislativ este că introducerea posibilităţii transmiterii taloanelor de pensie prin poşta electronică va scădea costurile suportate de stat până acum pentru trimiterea fizică a documentelor de informare. Proiectul legislativ va fi trimis spre aprobare Camerei Deputaților, cameră decizională în cazul acestui proiect.Go to top