Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Președintele Senatului României, Florin Cîțu: ,,Relația bilaterală dintre România și Ucraina trebuie ridicată la nivel de Parteneriat Strategic.”

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a efectuat miercuri, 27 aprilie a.c., o vizită oficială în Ucraina, la invitația omologului său, președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.
Vizita la Kiev a președintelui Senatului României, împreună cu președintele Consiliului Național al Adunării Naționale Federale a Confederației Elvețiene, Irène Kälin, și președintele Adunării Republicii Macedonia de Nord, Talat Xhaferi, planificată de la începutul lunii aprilie, a avut ca subiecte principale atrocitățile comise de forțele armate ruse în Ucraina și planul de reconstrucție a țării după război.
În cadrul vizitei, președintele Senatului a avut întrevederi cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk și prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, și a ținut un discurs în cadrul Congresului autorităților locale și regionale, prezidat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Programul vizitei oficiale a inclus și deplasarea în localitățile Hostomel, Irpin și Bucha, grav afectate de războiul de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și la locul în care sute de persoane ucise de forțele armate ruse au fost îngropate în morminte comune.
Președintele Senatului a condamnat vehement ororile și crimele de război comise de armata rusă în zonele din care s-a retras, arătând că acestea nu pot rămâne nepedepsite de comunitatea internațională și că este necesară investigarea amănunţită a acestor fapte și tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați.
,,Relația bilaterală dintre România și Ucraina ar trebui ridicată la nivel de Parteneriat Strategic, prin prisma evenimentelor recente. Salut disponibilitatea părții ucrainene de a crea un profil partenerial superior pentru relația bilaterală română-ucraineană”, a declarat președintele Senatului României, Florin Cîțu, în cadrul conferinței de presă susținută în Rada Supremă a Ucrainei.
Președintele Senatului a precizat că elaborarea unui plan pentru reconstrucția post-conflict a țării și crearea unui fond de redresare pentru Ucraina sunt esențiale pentru viitorul națiunii ucrainene, pentru atenuarea riscurilor economice pe termen lung ale războiului, pentru consolidarea rezilienței și reducerea vulnerabilităților.
În acest context, a asigurat interlocutorii ucraineni de întregul sprijin al României în procesul de reconstrucție democratică a țării, odată ce agresiunea militară a Federației Ruse va fi încheiată.
În același timp, a subliniat că este imperios ca Rusia să plătească Ucrainei despăgubiri de război pentru prejudiciile masive provocate.
Președintele Senatului României a reiterat sprijinul neclintit al României pentru Ucraina și pentru poporul ucrainean, precizând că, în calitatea de stat european cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, România va continua să lucreze activ în cadrul UE și al NATO pentru a avea un răspuns coordonat, unitar și puternic în sprijinul deplin al Ucrainei, în a impune sancțiuni din ce în ce mai dure împotriva Rusiei, în a-și consolida angajamentele în regiune și în a pune capăt războiului de agresiune declanșat în Ucraina de regimul Putin.
Președintele Senatului a subliniat că Ucraina are dreptul suveran de a decide cursul politicii sale externe și de securitate, arătând că România susține în mod activ perspectiva integrării în Uniunea Europeană și este deschisă spre a împărtăși întreaga expertiză și cele mai bune practici cu autoritățile de la Kiev. Totodată, Florin Cîțu a exprimat deplina solidaritate a României cu națiunea ucraineană și aspirațiile sale pentru pace, libertate și democrație, pentru o Ucraina independentă, stabilă, modernă și prosperă și pentru construirea unui viitor european.



Go to top