Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea delegației Senatului cu șefului Delegației UE la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), E.S. ambasadorul Didier Lenoir

Vicepreședintele Senatului, Robert Marius Cazanciuc, împreună cu liderul Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, Stefan Radu Oprea,  au avut joi, 5 mai 2022, o întrevedere cu E.S. ambasadorul Didier Lenoir, șeful Delegației UE la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
La începutul anului, Consiliul OCDE a decis, prin adoptarea unei rezoluții, demararea discuțiilor de aderare a României la organizație, alături de celelalte 5 țări candidate (Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru). Ulterior, a fost semnată Scrisoarea de confirmare din partea României.
În acest context, liderul Grupului parlamentar PSD, Ștefan-Radu Oprea, și vicepreședintele Senatului, Robert-Marius Cazanciuc, au subliniat eforturile depuse de țara noastră pentru a ajunge în fază de pre-aderare, și și-au manifestat interesul asupra etapelor viitoare. 
În cadrul întrevederii, E.S. ambasadorul Didier Lenoir a felicitat autoritățile române pentru eforturile întreprinse și a asigurat delegația Senatului de întregul sprijin, menționând că procesul de aderare se întinde de regulă pe mai mulți ani, timp în care trebuie parcurse mai multe etape, fiind un proces complex și laborios, atât în plan intern cât și la nivelul organizației.
De asemenea, membrii delegației Senatului au discutat cu șeful Delegației UE la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și despre elaborarea Foii de Parcurs pentru România, document pe care Secretarul General al OCDE îl va supune aprobării Consiliului, cu ocazia Conferinței Ministeriale anuale a OCDE, eveniment care va avea loc în perioada 9-10 iunie a.c., la Paris.
Ulterior acestui moment, statelor candidate le revine sarcina principală de elaborare a Memorandumului Iniţial, document prin care acestea trebuie să se poziționeze față de toate instrumentele juridice ale OCDE. 
De asemenea, Parlamentul are un rol important, deoarece procesul de aderare implică schimbări legislative. 
Aceste instrumente juridice vizează domenii precum protecția mediului, anticorupția, digitalizarea/societatea informațională, concurența, protecția consumatorului, piețele financiare și asistența pentru dezvoltare.
 
Informații de background:
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a fost înființată în anul 1948, sub denumirea de Organizația pentru Cooperare Economică Europeană (OEEC), în contextul Planului Marshall. 
Aderarea României la OCDE reprezintă un obiectiv strategic al politicii noastre externe și o prioritate a activităților de diplomație parlamentară ale Parlamentului României.
 
 Go to top