Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Astăzi, 9 iunie 2015, a avut loc şedinţa comună a Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României şi Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor. La şedinţa comună de lucru au participat, în calitate de invitaţi, domnul Angel Tîlvăr, Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare şi doamna Alina Hagima, director general în cadrul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.
Tema principală a şedinţei de lucru a fost prezentarea proiectului Metodologiei privind organizarea alegerii delegaţilor Congresului românilor de pretutindeni, proiect armonizat de comun acord de cele două Comisii.
În deschiderea întâlnirii, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, domnul senator Marcel Bujor a făcut o scurtă prezentare a modificărilor aduse de membrii celor două Comisii asupra proiectului metodologiei.
Secretarul Comisiei românilor de pretutindeni, domnul senator Marin Nicolae a propus ca după încheierea şedinţei de lucru, Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni să analizeze modificările aduse proiectului propus de cele două Comisii, urmând ca acesta să fie avizat în şedinţă comună, înainte să intre în dezbatere publică.
Mai mult, doamna senator Mariana Câmpeanu a reiterat faptul că „s-au facut paşi importanţi şi ar fi de dorit ca anul acesta să se organizeze acest Congres. Eu cred că acest Congres este un prim pas care să ducă la o legătură mai strânsă între românii din afara graniţelor”.
În acelaşi context, domnul senator Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni a subliniat faptul că „din punctul nostru de vedere lucrurile sunt clare. Noi am venit cu câteva propuneri la această Metodologie prin care am urmărit în special să existe o transparenţă a  procesului de delegare. Ceea ce ne interesează pe noi este ca reprezentanţii la acest Congres să fie în afara oricărui amestec politic ”.
Următoarea şedinţă comună pe acest subiect se va realiza după finalizarea de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni a Metodologiei privind organizarea alegerii delegaţilor Congresului românilor de pretutindeni, în vederea avizării acesteia şi pentru a putea fi supusă dezbaterii publice.




Go to top