Membru
Ramona Dinu, Senator USR: ”Vorbim de zeci de locuinţe de serviciu complet mobilate, de cheltuieli de întreţinere şi de amortizare a bunurilor din dotarea acestora; vorbim de sume forfetare lunare, fără a fi necesară decontarea acestora; vorbim de decontarea lunară a cheltuielilor de deplasare dus-întors din București la localitatea de domiciliu etc, la care se adaugă cheltuielile cu cabinetele de lucru cu mai multe posturi, salarii, sporuri, indemnizaţii, pe măsura funcției ocupate. Desigur, sunt domenii și zone în care acordarea acestor facilități sunt fundamentate pe realități obiective, de importanța, atribuţiile și solicitările funcţiei ocupate, dar în totală contradicție se află și posturi sau funcţii pentru care nu se justifică acordarea unor facilități suplimentare, generate de statutul de demnitar sau de funcţii asimilate funcţiilor de demnitate publică. Apreciez că asimilarea de funcţii pentru considerente legate de stabilire a nivelului de salarizare este suficientă, celelalte beneficii fiind exagerate şi în discrepanţă cu posibilităţile restrânse date de bugetul de stat în România.”
Senatorul USR Mihai Goțiu a depus azi, la Senat, o propunere de abrogare a Legii Anti-râuri, inițiată și semnată de 17 parlamentari USR. Propunerea vizează eliminarea alin. (2) din art. 5 al Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, prin care se dă posibilitatea, prin invocarea unui așa-zis ”interes public major”, la distrugerea râurilor și a ariilor naturale protejate din România, fără respectarea normelor și reglementărilor de mediu.
Radu Mihail, senator USR de Diaspora: ”Propunerea noastră este ca observațiile și comentariile cetățenilor să constituie parte integrantă a procesului de evaluare a activității serviciilor consulare. Aceasta ar fi un semnal că, într-adevăr, autoritățile iau în seamă ce spun cetățenii, opinia lor față de felul în care funcționarii statului își fac treaba. Proiectul face parte din inițiativa "Simplu ca Afară" pe care am lansat-o la începutul anului și care își propune să permită românilor din Diaspora să aducă idei de îmbunătățire a activității reprezentanților statului. Adoptarea acestui principiu pentru serviciile consulare este un prim pas.”
Parlamentarii USR își vor demisia înainte de finalul mandatului ca să nu primească pensii speciale Alianța USR PLUS cere adoptarea legii privind desființarea pensiilor speciale pentru parlamentare Toți senatorii și deputații Uniunii Salvați România își dau demisia, înainte de finalul mandatului, pentru a nu beneficia de pensii speciale. De asemenea, Alianța USR PLUS solicită celorlalte partide parlamentare adoptarea proiectului de lege privind desființarea pensiilor parlamentarilor, proiect de lege depus de USR încă din septembrie 2017.
Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat: ”Este din nou, momentul adevărului. Vedem cine vrea și cine nu vrea eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori. Ca și în cazul inițativei #fărăpenali, se despart apele - ori vrei să votezi inițiativa semnată de 1 milion de români, ori nu vrei. Și s-a văzut că vechea clasă politică se simte bine așa cum e acum, când oameni condamnați de sistemul juridic pot face legi și au acces la banul public. La fel este și în cazul pensiilor speciale pentru deputați și senatori. USR se luptă de trei ani pentru eliminare lor. Este vorba de o reparație morală pe care o datorăm tuturor românilor și să le demonstrăm, cu fapte, că nu există cetățeni mai speciali decât alții și că toți suntem egali în sistemul național de pensii, pe baza a cât a contribuit fiecare la el. Toți parlamentarii USR își vor da astăzi demisia și cum niciunul dintre noi nu are, până acum, un mandat complet nu va beneficia de pensie specială.”
Dan Lungu, senator USR de Iași, a donat, alături de echipa proiectului „Până hăt de carte!”, un număr de 690 de volume Bibliotecii Comunale „George Mărgărit” din Comarna. Comarna este cea de-a 38-a comună cuprinsă în proiectul „Până hăt de carte!”, după ce, la finalul lunii precedente, echipa a oferit o donație de 650 de cărți către biblioteca comunală din Miroslava. Astfel, până în prezent, au fost donate 17.735 de volume către bibliotecile comunale din Iași. Cărțile donate Bibliotecii Comunale „George Mărgărit” din Comarna, primite de la donatorii ieșeni, s-au alăturat celor aproximativ 8.000 de volume deja existente pe rafturi, urmând a fi puse la dispoziția celor mai bine de 700 de cititori activi ai comunei.
Senatorul Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat susține că Plenul Senatului poate vota mâine propunerea legislativă L447/2020 reprezentând inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției cunoscută sub denumirea „Fără penali în funcții publice”. Radu Mihail: ”Suntem într-o situație în care legea a fost confiscată de persoane precum Șerban Nicolae sau Carmen Dan care au refuzat constant să pună această propunere legislativă în dezbaterea Comisiei Juridice. Avem un raport preliminar favorabil din partea Comisiei de Constituționalitate, care este comisie coraportoare, dar chiar și fără raportul comun, propunerea legislativă poate intra la vot, în plenul de mâine. Este inițiativă cetățenească foarte simplă, pe care 1 milion de români au înțeles-o și pe care o susțin. ”
Senatorul USR Nicu Fălcoi, Președintele Comisiei de Constituționalitate: ”Este important că am reușit să adoptăm raportul, deblocând, astfel, parcursul parlamentar al uneia dintre cele mai importante legi din actuala legislatură. Inițiativa legislativă #fărăpenali, susținută de USR, este o lege a lustrației, care nu va mai permite personalelor care au încălcat legea să mai facă legi în parlament sau să mai conducă administrațiile locale, gestionând banul public. Este acum posibil ca referendumul pentru adoptarea ei să se poată desfășura tot pe 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare.”
Radu Mihail: ”În Biroul Permament am insistat și am obținut recunoașterea caracterului de urgență a dezbaterii proiectului de lege, dar încă mai sunt unele ezitări în Comitetul Liderilor, ezitări pe care, sincer, nu le înțeleg. Legea este simplă și ușor de înțeles, au înțeles-o peste 1 milion de români care vor ca o persoană care a încălcat legea penală și a fost condamnată să nu poată fi aleasă într-o poziție în care se propun și se adoptă legi sau în care poate decide asupra felului în care sunt gestionați banii publici. Este o lege simplă, un fel de lege a lustrației care ar asigura că politica este făcută de oameni care se gândesc la binele comunității, nu al lor. Plenul Senatului poate tranșa favorabil această chestiune în următoarele două zile, dacă există voința de a reforma din rădăcini politica românească”.
Senatorul USR Nicu Fălcoi, președintele Comisiei de Constituționalitate, a trimis, astăzi, o nouă solicitare către Comisia Juridică a Senatului în care cere reunirea de urgență a Comisiilor de Constituționalitate și a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări în cazul inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice.” Nicu Fălcoi atrage atenția că în ciuda faptului că termenul de adoptare a raportului comun al celor două comisii era 29 iulie 2020, propunerea legislativă L447/2020 reprezentând inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției cunoscută sub denumirea „Fără penali în funcții publice” nu a fost încă discutată în comisiile reunite, din lipsă de cvorum.
Vlad Alexandrescu: ”Propunerea legislativă pe care am inițiat-o și care aduce modificări Codului Penal în materia combaterii traficului de persoane și a exploatării minorilor este blocată de către Guvernul României. Deși autoritățile competente, Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și social, Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a Senatului, au avizat favorabil această lege, punctul de vedere al Guvernului întârzie nejustificat de mult! Această lege dă o mână de ajutor Justiției în combaterea traficului de persoane, în combaterea exploatării sexuale a minorilor, în a pedepsi traficanții de carne vie și în a anihila rețelele și grupurile infracționale organizate care, conform unor declarații ale ministrului Justiției, au penetrat instituțiile statului.”
Senatoarea USR Ramona Dinu a fost singura care a votat azi, în Comisia de buget, finanțe a Senatului, împotriva propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară depusă de deputatul PNL Florin Roman. Ramona Dinu: ”Este inimaginabil ca o asemenea propunere să vină din partea unui deputat liberal și până acum PNL să nu dezavueze această enormitate juridică și economică. Nu e nimic liberal în a asigura super-imunitate penală pentru conducerea unei agenții care controlează activitatea pe o piață vastă în cadrul căreia doar activele fondurilor de pensii private Pilonul II valorează cca. 70 miliarde de lei și care ar trebui să aibă grijă de felul în care sunt administrate aceste fonduri de pensii private ale românilor sau felul în care asigurătorii prezenți în piață respectă drepturile clienților lor. Cum poți exonera de răspundere pe cineva care trebuie să aibă grijă de fondurile de pensii când știi foarte bine cum au încercat Dragnea și Teodorovici să naționalizeze Pilonul II de pensii iar ASF s-a făcut preș în fața lor? Crede cineva că beneficiind de o asemenea super-imunitate, nu ar pune un funcționar ASF, numit politic, comanda venită de la partid mai presus decât interesul românilor de rând? Senatorii USR vor vota împotriva propunerii și, dacă ea este adoptată de camera decizională, o vom ataca la Curtea Constituțională.”
Senatorul USR Mihai Goțiu a solicitat, astăzi, printr-o interpelare oficială adresată Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), dispunerea unei anchete a Corpului de Control, legată de modul în care sancțiunile aplicate personalului angajat la Romsilva sunt respectate în realitate. De asemenea, Mihai Goțiu a solicitat informații despre numărul angajaților Romsilva cercetați penal și trimiși în judecată pentru infracțiuni la regimul silvic, precum și a celor care continuă să fie angajați după ce au primit condamnări penale definitive.
Senatorul USR Adrian Wiener l-a întrebat pe Ministrul Sănătății, dl. Nelu Tătaru, câte persoane au fost angajate în Direcțiile de Sănătate Publică județene și pe ce posturi, având în vedere că situația epidemiologică din țară pare să fi scăpat de sub control. De asemenea și senatoarea USR Silvia Dinică i-a adresat o interpelare Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, cu privire la situația angajărilor făcute în Direcțiile de Sănătate Publică.
Senatorii USR au votat împotriva initiative legislative care a eliminat limita de două mandate pentru conducătorii instituțiilor de învățământ superior. Amendamentul a fost adus în Comisia de Apărare, ascunsă într-o inițiativă legislativă a Guvernului care se referea la admiterea în cadrul institutelor de învățământ superior militar, fără examen, a absolvenților de licee militare, doar pe baza notelor din liceu. Vlad Alexandrescu, senator USR: ”Discutăm zilele acestea despre funcții "pe viață" - ideea însăși fiind absurdă! Dar baronii universitari înfrățiți dincolo de partidele politice profită de contextul electoral și de perioada de final de legislatură parlamentară în care se negociază funcții și locuri în viitoarea legislatură. Actuala configurație parlamentară este perimată și are nevoie de o schimbare radicală, iar apariția de amendamente pe ultima sută de metri, înainte că opinia publică să fie măcar consultată, este o practică care trebuie să dispară.”
George Dircă, senator USR: ”Propunerea vine să elimine un act normativ prin care consilierii juridici erau lăsați să-și facă treaba pentru care erau perfect pregătiți iar contractarea de servicii de asistență juridică se făcea doar în cazuri bine motivate, pentru procese complexe, ce necesitau o expertiză specializată. Actuala propunere va face ca experiența departamentelor juridice să fie dată la o parte, înlocuită cu consultanța juridică la prețuri exorbitante. Această măsură nu ușurează accesul la justiție, ba din contră”
Ramona Dinu: ”Nici Florin Iordache nu ar fi avut curajul să propună o asemenea enormitate, respectiv imunitatea absolută pentru toți membrii conducerii unei instituții de control ce supraveghează ca întreaga piață a serviciilor financiare să funcționeze corect, legal, conform principiilor economiei de piață. Ce a propus dl Florin Roman este de incalificabil și este de mirare că, până acum, conducerea PNL nici nu a dezavuat-o și nici nu s-a dezis de persoana care a înaintat-o. La Comisia de buget-finanțe voi repune in dezbatere toate cele 15 amendamente pe care USR, prin Claudiu Năsui, le-a propus la Camera Deputaților, amendamtene care ar fi eliminat imunitățile și privilegiile. Dacă propunerea ajunge la Plen, toți senatorii USR vor vota împotriva ei.”
Senatorul USR George Dircă a fost ales cu 174 de voturi ”pentru” în funcția de președinte al secției de evidență oficială a legislației și documentare din cadrul Consiliului Legislativ. George Dircă: ”Până acum, partidele politice nu au înțeles rolul major pe care Consiliul Legislativ îl are în arhitectura constituțională a României. Această instituție este fundamentală în modul în care se face reformă a legislației și modernizarea normelor legislative. Aceasta este instituția chemată să propună și să pună în dezbatere proiecte de legi complexe, precum codul electoral, codul mediului și codul pentru urbanism care lipsesc din legislatia românească. În al doilea rând, Consiliul Legislativ ar trebui să se ocupe de asanarea legislatiei căci avem în vigoare, în acest moment, peste 7.000 de legi, peste 1.200 de ordonanțe de guvern și peste 2.000 de ordonanțe de urgență, fără a mai pune la socoteală cele 14.000 de ordine de ministru, multe dintre ele care se bat cap în cap. Ori justiția din România se face pe baza acestui hățiș legislativ pe care Consiliul Legislativ ar trebui să-l simplifice și să-l facă functional pentru cetățean.”
Florina Presadă: „Propunerea ca mandatul să fie de 5 ani are în vedere faptul că instituirea unui mandat a cărui durată s-ar suprapune cu ciclul electoral ar fi de natură a politiza această instituție fundamentală a statului, fiind pus în pericol principiul nepolitizării Consiliului Legislativ. Este inacceptabil ca persoane toxice, precum Florin Iordache, cel care a jucat un rol major în distrugerea independenței justiției din România și în rescrierea Codului Penal și a celui de Procedură Penală în favoarea infractorilor, să poată aviza, pe viață, toată legile care vor fi adoptate de Parlament. Este nu numai imoral, este periculos pentru România”.
Radu Mihail: ”Săptămâna trecută, am adresat – în numele grupurilor parlamentare ale USR – o scrisoare Biroului Permanent din Senat în care semnalam această situație inacceptabilă, în care o comisie a tot amânat discutarea unei initiative semnate de 1 milion de români, dar au avut timp, în schimb, să discute modificări la legi care au știrbit din independența unor autorități de reglementare autonome. Nu putem permite ca Parlamentul să-și ocupe timpul cu legiferearea de sinecuri pentru protejații variilor partide dar nu are timp pentru o inițiativă legislativă a cărei menire este tocmai de a-i împiedica pe cei fără de lege să facă legi. Biroul Permament a cerut comisiilor să urgenteze procedura, acum totul depinde de PSD, care controlează Comisia Juridică.”
Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail: ”Este sfidător modul în care cei 5 inițiatori ai legii tratează drept «abuz ong-ist», drept <<șantaj>> și <<amenințare>>, drept <<hărțuire>> și <<dorință de a provoca scandaluri publice>> interesul legitim al cetățenilor de a vedea cum este cheltuit banul public sau cum și pentru cine lucrează, de fapt, angajații din sistemul public. Faptul că acum atât ne-liberalul Florin Roman cât și PSD se dezic de proiect, ne arată că politicianul pe stil vechi nu se teme decât de un singur lucru, de transparență și acesta este este motivul pentru care au vrut să îngrădească și mai mult accesul la informații publice. Nu e nicio surpriză, cei care vor mai puțină transparență sunt tot cei care nu vor să discute în Parlament inițiativa #fărăpenali.”
Radu Mihail: ”Cazul Barangă a evidențiat încă o dată, dacă mai era nevoie, necesitatea de a curăța politica românească de infractori și impostori. Nu putem sta nepăsători când peste un milion de români spun răspicat <Ajunge, nu mai vrem oameni fără morală și fără lege în funcții publice!>. Vocea lor trebuie să se facă auzită și transformată în lege, o lege pentru toți. Nu putem amâna la nesfârșit aplicarea unui minim standard de moralitate în viața publică, anume acela de a nu permite celor care au încălcat legea să facă sau să aplice legi.”
Vlad Alexandrescu: ”Protejarea minorilor și combaterea abuzurilor împotriva minorilor au constituit o prioritate pentru mandatul meu de senator și consider că este necesară armonizarea unor texte de lege din Noul Cod Penal cu standardele minime stabilite de Directiva 2011/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 aprilie 2011 privind prevenirea și combaterea traficului de persoane și protejarea victimelor acestuia, precum și de înlocuire a Deciziei-cadru 2002/629/JAI a Consiliului, care trebuia transpusă integral de România până la data de 6 aprilie 2016, precum și de Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană. Dincolo orice date statistice, rămâne suferința victimelor și rămâne imaginea tristă a României în lume, o țară care nu este capabilă să-și protejeze cetățenii, nici măcar minorii. Marii traficanți și clanurile infracționale scapă de mâna justiției, iar noi până acum ne-am uitat la ei neputincioși.”
Ramona Dinu, Senator USR: ”Aceasta este o victorie a bunului simț, împotriva încercărilor repetate ale PSD-ului de a relativiza felul în care se controlează cheltuirea banului public. Curtea de Conturi are un rol clar definit în arhitectura statului român iar rolul său de a exercita controlul asupra administrării banilor publici este foarte clar statuat în Constituție. USR a depus eforturi uriașe în Parlament pentru a se opune tentativelor repetate ale majorității toxice strânse în jurul PSD de a-și trece sub control instituții cheie de reglementare și control a activității economice și administrative ale statului român.”
Dan Lungu: „Ne bucurăm de fiecare dată când dăm peste o bibliotecă îngrijită și bine pusă la punct. La Șipote am fost surprinși de hărnicia doamnei bibliotecare. Aceasta nu doar că se îngrijește de cărți, dar reușește și să adune obiecte istorice pe care le îngrijește pentru a le expune mai apoi într-una dintre sălile-muzeu ale bibliotecii. Din păcate, se pare că din ce în ce mai mai puține astfel de biblioteci supraviețuiesc, având în vedere că doar în anul 2019 au fost închise 257”.
George Dircă membru al Comisiei Juridice din Senat: ”Proiectul elimină obligația întocmirii și depunerii unui act constitutiv, păstrând doar statutul, în condițiile în care cele două, practic, se suprapuneau. Am redus la doi numărul de persoane necesare pentru înregistrarea unei asociații sau fundații și am eliminat oblgația depunerii anuale a declarației privind beneficiarul real, atâta timp cât datele sale nu se schimbă. Mă bucur că reușim să votăm astăzi acest proiect de lege, care nu face decât să încurajeze inițiativa persoanelor care vor să intre în această zonă a asociațiilor nonguvernamentale.”
Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat: ”Decizia Președintelui de a ataca la CCR modificările aduse structurii de conducere a ANCOM este salutară, căci, prin modificările aduse se puneau sub semnul întrebării funcționarea corespunzătoare a unei instituții esențiale pentru o piață concurențială, dar, mai important, pentru siguranța națională. Aceste încercări disperate ale PSD-ului de a-și planta oameni fideli în instituții cheie înainte de alegerile generale, când vor pierde controlul absolut asupra Parlamentului, sunt de un cinism și mercantilism fără margini și arată adevărata față a acestui partid. Suntem înainte de lansarea licitației pentru tehnologia 5G, o licitație de aproape un milliard de euro, iar, exact în acest moment, PSD încearcă să-și numească executanți de încredere, pe foarte-repede-înainte, în funcții de conducere la autoritarea care va organiza licitația și care va desemna câștigătoarea ei”.
Senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail, a depus o inițiativă legislativă care să permită românilor din Diaspora să poată vota cu orice act valid care atestă identitatea lor. Inițiativa pornește de la situația cu care se confruntă mii de cetățeni români din Diaspora, pe fundalul pandemiei cu Covid-19 când posibilitatea românilor a-și reînnoi actele expirate a fost drastic limitată de restricțiile de circulație, pe de o parte, precum și de reducerea activității în ambasade și consulate, pe de alta.
Florina Presadă: ”Prin această propunere legislativă se completează Codul Administrativ astfel încât să intervină încetarea de drept a contractului de muncă pentru cei angajați în administrația publică, dacă au fost condamnați definitiv pentru o infracțiune de serviciu, de corupție, contra autorității sau contra umanității, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei. În acest fel, și personalul contractual și funcționarii publici trebuie să răspundă acelorași exigențe de integritate pentru că numai asa putem proteja interesul public. Practic, prin această propunere legislativă ne asigurăm că nu vom avea penali în administrația publică”
Senatorii USR Radu Mihail și George Marussi s-au întâlnit azi cu delegația a OSCE care a efectuat o vizită la Parlamentul României. Discuțiile s-au concentrat asupra mai multor aspecte legate de viitoarele alegeri care vor avea loc în România, printre care: legislația privind organizarea alegerilor din acest an; accesul la mijloacele de informare în masă și transparența surselor de finanțare ale campaniilor electorale. În timpul discuțiilor cei doi reprezentanți OSCE, Vladimir Misev și Ksenya Dashutsina, Radu Mihail – senator USR de Diaspora - a subliniat faptul că, pe de o parte, dreptul cetățenilor de a vota trebuie respectat și garantat prin măsuri menite să îi permită acestuia să și-l exercite în deplină siguranță și – pe de alta – asigurarea legitimității aleșilor locali și a parlamentarilor printr-o prezență semnificativă la vot. De asemenea, Radu Mihail a subliniat că autorităție trebuie să ia măsuri active, adaptate actualei situații de pandemie, și nu numai declarativ pentru a asigura o prezență masivă la vot.
USR le-a adresat Președintelui Klaus Werner Iohannis, Prim-ministrului Ludovic Orban și Avocatului Poporului Renate Weber o scrisoare prin care le cere să atace la Curtea Constituțională modificările care au fost aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naționale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii. Modificările promovate sunt de natură să politizeze iremediabil instituția, slăbind independența ANCOM și abilitatea acesteia de a controla eficient și imparțial modul în care funcționează piața de comunicații din România, o piață în valoare de peste 4 miliarde de euro. Faptul că 4 din cei 7 membri ai așa-zisului Comitet de Reglementare pot fi și membri de partid compromite independența acestei instituții.
Senatorii USR au votat în favoarea modificării cadrului legislativ pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie astfel încât acestea să se desfășoare eficient și în siguranță în condiții de pandemie. Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor, Radu Mihail, senator de Diaspora și liderul grupului USR din Senat, a subliniat că în forma prezentată în plen, legea are o serie de carențe, mai ales în privința duratei votului în străinătate. Radu Mihail a atras atenția că USR a depus, ieri, o inițiativă legislativă prin care votul în Diaspora să poată avea loc pe durata a două zile și că va cere dezbaterea și votarea acesteia în ritm de urgență.
Senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail, a depus un proiect legislativ pentru îmbunătățrea condițiilor de vot în Diaspora și reprezentarea corectă a românilor de pretutindei în Parlamentul României. Astfel, conform noii propuneri legislative, românii din diaspora vor avea la dispoziţie două zile pentru a vota la alegerile parlamentare din acest an, urmând ca numărul de parlamentari de Diaspora să fie mărit la 10 deputați și 4 senatori.
Senatorii USR au votat împotriva propunerii legislative care modifică organigrama Autorităţii Naționale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) prin înființarea unui așa-zis ”Comitet de Reglementare” format din președinte, doi vice-președinți și 4 noi membri, aceștia din urmă putând fi și membri de partid. Silvia Dinică: ”Prin această modificare, politicul ajunge sa conducă o instituție care ar trebui sa fie independentă. Vorbim de posturi cu dedicație pentru parlamentarii care nu vor mai prinde un alt mandat și vorbim de 6 ani în conducerea ANCOM plătiți din bani publici. Remunerarea membrilor de partid din Comitetul de reglementare se stabilește în cuantum de 4 salarii medii la nivelul instituției, aferente lunii ianuarie a fiecărui an”.
Radu Mihail, Liderul grupului USR din Senat: ”Pentru USR PLUS este un obiectiv să sprijinim prin orice mijloc democrația și drepturile omului în Europa și în lume. Mai avem două declarații care așteaptă la sertar, ambele de importanță majoră pentru România și pentru regiune. Declarația pe reforma administrativă din Ucraina așteaptă din luna iunie, iar declarația care reafirmă condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov trebuia adoptată chiar atunci, când am propus-o noi, pe 23 august.” La mai mult de două săptămâni de la momentul inițierii de către USR a unei declarații de condamnare a încălcării drepturilor omului în Belarus, declarația a fost citită și adoptată în Senat.
Radu Mihail a fost reales ca lider al grupului USR din Senat. De asemenea, conducerea grupului a rămas neschimbată: Silvia Dinică, Ramona Dinu, Mihai Goțiu și George Marussi vor ocupa în continuare funcțiile de Vice-lideri ai grupului, în timp ce funcția de Secretar va fi ocupată tot de Vlad Alexandrescu.
Senatoarea USR Florina Presadă își exprimă îngrijorarea, și contestă decizia Guvernului, de a modifica Legea nr. 544/ 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, prin schimbări majore care vor restricționa accesul cetățenilor la informații. Senatoarea USR atrage atenția asupra a cel puțin două modificări îngrijorătoare: (1) posibilitatea clasării solicitărilor de informații de interes public în caz că solicitantul revine cu o cerere care are același obiect. Conform noilor norme propuse, aceste solicitări ulterioare vor fi clasate, iar tu nici nu vei ști că solicitarea ta a fost clasată sau că va rămâne fără răspuns. (2) faptul că informațiile vor fi furnizate în forma în care sunt identificate și deținute de autoritatea sau instituția publică. Conform noii reglementări propuse, autoritatea va putea să refuze informațiile pe care le solicită un cetățean, pe motiv că nu le deține în forma solicitată.
Senatorul USR Radu Mihail va iniția un proiect legislativ pentru a modifica Legea privind organizarea alegerilor parlamentare astfel încât românii din diaspora să beneficieze, din nou, de regulile și procedurile aplicate la alegerile prezidențiale din 2019.
Florina Presadă: „A venit momentul, în prag de campanie electorală pentru alegerile locale, ca USR să arate că viitorii săi primari sau președinți de consilii județene nu doresc pensii speciale. USR nu vine cu retorică electorală fără susținere în spate, așa cum o fac celelalte partide. Noi ne respectăm promisiunile făcute! Eliminarea pensiilor speciale este, pentru USR, parte din misiunea pe care o are de a face dreptate românilor”
Silvia Dinică: ”Pregătindu-se de opoziție, PSD încearcă să creeze un adevărat <stat paralel>, și să controleze prin oameni fideli instituții cheie pentru funcționarea unui stat de drept: Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței, și acum, ANCOM. Acest nou Comitet de reglementare, format din 7 membri, reprezintă un nou prilej de sinecuri pentru politicieni, deoarece cei 4 membri noi ai acestui Comitet nu se supun regulii de a nu fi membri ai unui partid politic. Care sunt atribuțiile concrete ale acestor 4 noi membri? În afară de vot și de întrunirea o dată pe lună, proiectul nu precizează nimic altceva. În schimb, se propune ca salariul acestora să fie stabilit direct de către ANCOM prin Regulament intern”
Senatorul USR Radu Mihail: ”România așteaptă ca infractorii, hoții, cei care profită de corupție să fie pedepsiți și, mai ales, ca țara asta să nu mai fie prăduită. Ce a fost furat să se întoarcă acolo de unde a fost furat. Prea mulți hoți și corupți au făcut ceva pușcărie doar pentru a se întoarce la viață de huzur pe banii celor de care și-au bătut joc. Propunerea USR aduce cu adevărat România la standardul european, eliminând piedici din calea confiscării extinse. Dar, mult mai important, această lege este necesară pentru că nu mai vrem ca o serie de mătuși Tamara și copii de 6 luni să fie proprietari de case și terenuri provenite din furt și din corupție".
Florina Presadă: „E foarte ușor să faci o politică bazată pe propuneri cu astfel de creșteri. E foarte dificil însă să faci politică la modul responsabil, gândindu-te la consecințele acestor propuneri. În acest moment, politica iresponsabilă și populistă din ultimii ani a celor de la PSD, dar și a celor de la PNL, au dus la alocări iraționale de resurse cu scopul de a mitui poporul pentru voturi. Cu atât mai iresponsabilă s-a dovedit a fi politica populistă a acestor propuneri bazate pe creșteri din pix în acest context de pandemie, când cheltuielile publice au depășit de mult cote îngrijorătoare.”
Camera Deputaților a adoptat astăzi, în calitate de Cameră decizională, inițiativa legislativă a senatorului USR Adrian Wiener privind limitarea conținutului de acizi grași trans în produsele alimentare destinate consumului uman. Aflată de mai bine de trei ani în procedură parlamentară, legea, odată promulgată, creează premisele pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare și pentru îmbunătățirea nivelului de sănătate a românilor.
Florina Presadă: „Deși suntem într-un moment îngrijorător cu raportări zilnice de peste 1000 de cazuri noi de infectări cu COVID 19, PSD, ALDE și UDMR vor ca tot ei să stabilească și data alegerilor parlamentare, deoarece, spun ei, că așa a decis Curtea Constituțională. Total fals! Cele două situații nu sunt deloc identice sau simetrice, CCR menționând în decizia sa că Parlamentul poate decide să stabilească el data alegerilor locale prin legea de prelungire a mandatelor aleșilor locali. Ori, în acest moment, nu suntem deloc în ipoteza prelungirii mandatelor parlamentare și nici nu suntem în situația unei absențe a reglementării în caz că ne-am afla în acest scenariu. Dimpotrivă, mandatele parlamentarilor se prelungesc de drept în stare de urgență până la încetarea acesteia iar alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului. Scrie în Constituție la art. 63.” Iată, mai jos, discursul integral ținut în Plenul Senatului de senatoarea USR Florina Presadă
Senatorul USR Nicu Fălcoi îndeplinește, de săptămâna trecută, funcția de vice-lider al grupului "Alianța liberalilor și democraților" din cadrul Adunarii Parlamentare NATO. Biroul grupului este format din francezul Philippe Folliot, în calitate de lider de grup, senatorul Nicu Fălcoi și senatoarea Jane Cordy din Canada, în calitate de vicelideri.
Senatorul USR Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Ape și Păduri din Senat. ”Romsilva se află în culpă gravă și continuată. De peste zece ani administrează PN Semenic – Cheile Carașului fără plan de management, fapt care i-a permis să facă ce a dorit. Interpelările pe care le-am transmis ministerelor și Guvernului, în urma documentărilor de pe teren, din 2017 și 2018, au scos în evidență nereguli și încălcări grave ale legii, precum și tăieri de păduri în contradicție totală cu obiectivele unui parc național. Aspectele semnalate au făcut obiectul unor anchete ale Corpului de control al Ministerului, care au confirmat multe dintre acestea, rapoartele fiind trimise inclusiv către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. La rândul meu, am depus denunțuri penale. Anul trecut, la solicitarea mea, conducerea parcului și responsabili din Romsilva și Minister au fost audiați în Comisia pentru combatarea corupției, cercetarea abuzurilor și petiții din Senat, confirmându-se cele semnalate de mine”.
Florina Presadă: „Avem nevoie de toate aceste lucruri cât mai curând pentru un vot în siguranță pe 27 septembrie. Sunt lucruri pe care și le doresc și românii, așa cum arată un sondaj recent. 63% dintre simpatizanții tuturor partidelor și-au exprimat interesul pentru mai multe zile de vot pentru securizarea procesului de vot în pandemie, iar 82% dintre românii cu drept de vot cer creșterea numărului secțiilor de votare, aproximativ 75% dintre simpatizanții tuturor partidelor exprimându-și această preferință.”
Silvia Dinică: “Această pandemie a lovit comunitățile sărace, unde copii s-au aflat fără acces la tehnologie și fără posibilitatea de a beneficia de educație și suport emoțional. Suntem in situația în care 32% dintre copiii din țara noastră trăiesc sub pragul de sărăcie, iar peste 150.000 dintre aceștia adorm flămânzi. Amendamentul meu nu se referă doar la actuala criză ci oferă cadrul legal de intervenție rapidă în cazul oricărei situații critice generate de calamnități naturale, în beneficiul copiilor defavorizați. Sper partidele politice din Camera Deputaților, care este decizională, să poată recunoaște aceste realități și să poată vedea, deopotrivă, necesitatea acestor măsuri.”
Dezbaterea inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice” a fost amânată, pentru a doua oară, deoarece mai mulți senatori din Comisia juridică și Comisia de Constituționalitate din Senat au lipsit, în consecință nu s-a putut asigura cvorumul necesar. USR precizează că luni, 20 iulie, după o serie de intervenții din partea reprezentanților mai multor partide, s-a decis ca dezbaterile să aibă loc simultan, în data de 21 iulie, în Comisia Juridică și Comisia de Constituționalitate.
Radu Mihail, senator USR de Diaspora: ”Cetățenii români din Diaspora pot - chiar trebuie - să contribuie la îmbunătățirea serviciilor consulare, cu condiția să poată intra în dialog cu autoritățile, să aibă încredere în autorități, să perceapă că se ține cont de ceea ce spun. Propunerea noastră este foarte simplă: ea prevede că remarcile cetățenilor să fie luate în considerare atunci când se evaluează serviciile consulare. De asemenea, propunerea face parte din inițiativa "Simplu ca Afară" pe care am lansat-o recent și care își propune să permită românilor din Diaspora să aducă idei de îmbunătățire a activității reprezentanților statului. Adoptarea acestui principiu pentru serviciile consulare este un prim pas.”
Magistrații Curții de Apel Oradea au respins calea extraordinară de atac inițiată de societatea Deva Gold și Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, legată de anularea planului de urbanism zonal (PUZ), adoptat în 2010 pentru comuna Certeju de Sus (jud. Hunedoara), în baza căruia s-a avizat și autorizat proiectul minier de exploatare a aurului cu cianuri din localitate. Decizia echivalează cu blocarea proiectul minier distructiv din localitate. Decizia justiției confirmă concluziile Comisiei parlamentare de anchetă a proiectului minier de la Certej, al cărei inițiator și raportor a fost, în perioada mai 2017 – iunie 2018, senatorul USR Mihai Goțiu.
Senatorul USR George Dircă, membru al Comisiei Juridice din Senat: ”Legea carantinei, una dintre cele mai dezbatute și muncite legi ale acestui legislativ, este gata. (…) Noi avem datoria de a combate această pandemie, respectând regulile constituționale. (…) Am restrâns exercițiul unor drepturi individuale? Am fi ipocriți să n-o recunoaștem. Dar le-am restrâns respectând legea fundamentală a acestei țări și doar proporțional cu pericolul în care ne aflăm. Toate aceste limitări trebuie înțelese în contextul momentului, iar sacrificiile fiecărui individ infectat ale cărui drepturi au fost afectate sunt justificate.” Iată, în continuare, discursul integral ținut de Senatorul USR George Dircă în Plen, motivând votul ”pentru” al grupului USR din Senat în favoarea proiectului Legii Carantinării:
Vlad Alexandrescu, senator USR: ”Abia venit la Senat, amendamentul nu a trecut prin votul Camerei Deputaților, deci bicameralismul nu a fost respectat. Dacă legea va fi adoptată de Senat, Cameră decizională, rectorii nu vor mai fi limitați în mandatele lor. Vor putea candida la câte un nou mandat pentru tot restul carierei lor”
Vlad Alexandrescu, senator USR: ”Trăim o situație specială, o dată la o generație, dar chiar și așa trebuie să ne asigurăm că nu lăsăm loc pentru abuzuri: nici din partea statului asupra cetățeanului și nici a individului asupra legii. Amendamentele pe care le-am propus asigură acest echilibru. În același timp, conformarea individuală la măsurile de bun simț în situații de pandemie: purtarea măștii, păstrarea distanței sociale, măsurile de igienă individual pot contribui cu succes la lupta împotriva virusului. Într-o societate modernă, europeană, statul nu poartă singur răspunderea protejării sănătății publice, ci aceasta este copartajată de toți cetățenii lui. Legea cetății și responsabilitatea individuală nu trebuie și nu pot fi separate.”
Florina Presadă, membră a Comisei de Muncă din Senat: „SIIJ a venit la pachet cu alte modificări aduse la Legile Justiției și sute de mii de români au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva acestor modificări. Comisia Europeană, Parlamentul European, GRECO, Comisia de la Veneția toate aceste instituții au cerut desființarea aceastei bâte politice ce poate fi folosită împotriva magistraților. De mai bine de opt luni, Ministrul Justiției se face că lucrează la desființarea SIIJ, însă proiectul Ministerului a intrat în dezbatere publică abia în urmă cu 2 săptămâni iar dl. Predoiu nu pare grăbit să-l pună pe masa Guvernului. Aș vrea să văd că ne asumăm cu toții, mai ales cei care am luptat pentru apărarea independenței Justiției, să adoptăm un proiect de desființare a acestei SIIJ. De la PSD nu am nicio așteptare în acest sens, pentru că știu că nu îi interesează ca România să rămână un stat de drept și o democrație veritabilă.”
Dan Lungu: ”Mi se pare inadmisibil că în vremurile acestea, în timp ce Marea Britanie, Germania sau Franța alocă sume importante întregului domeniu cultural – Guvernul britanic a anunțat duminică, spre exemplu, deblocarea unui ajutor de 1,57 de miliarde de lire pentru domeniul culturii – noi nici măcar nu luăm în calcul cultura, printre celelalte priorități. E drept, există pe lista propusă de Guvernul nostru și o finanțare a reabilitării monumentelor istorice, patrimoniului cultural și sediilor administrative, dar asta nu rezolvă nicicum problema artiștilor și reprezentanților societății civile românești în vremuri de criză”
Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat: ”Asistăm, zi de zi, la asaltul PSD asupra tuturor instituțiilor de reglementare și control, în special asupra celor care independente fiind, ar putea să pună probleme PSD-ului în încercarea de a ascunde fraudarea banului public. PSD se pregătește de o lungă perioadă în opoziție și acum încearcă să-și subordonze aceste instituții, precum Curtea de Conturi sau Consiliul Concurenței, schimbând modul prin care se aleg conducerile instituțiilor astfel încât să-și poată planta de urgență oameni obedienți în funcții cheie. Îi mulțumim președintelui Iohannis pentru că a ținut seama de cele ce i-am sesisat și a acționat responsabil.”
Allen Coliban, președintele Comisiei pentru Mediu din Senat și Cristian Ghinea, eurodeputat Renew Europe, au dezbătut luni, 6 iulie și au prezentat un raport detaliat de politici publice pe subiectul unui sistem național eficient de garanție-depozit pentru ambalaje. Allen Coliban: „În acest moment, în România, legislație bună există însă nu avem un sistem funcțional. Există exemple de bune practici, astfel de sisteme din alte țări care au funcționat foarte bine. Noi ne asumăm să lucrăm împreună cu autoritățile astfel ca la început de septembrie să avem un proiect coerent, iar sistemul să existe efectiv la 1 ianuarie 2021”,
Senatorul USR George Dircă, membru în comisia juridică: ”Toate statele membre UE în care au avut loc alegeri în această perioadă delicată au optat pentru ca alegerile să se desfășoare pe parcursul a 2 zile. Nu și Parlamentul României controlat încă de PSD, care contestă cu fiecare ocazie măsurile impuse de Guvern pentru limitarea răspândirii contaminării cu noul coronavirus. Asta este încă o dovadă, după ce am aflat de la știri că doi deputați PSD au fost amendați pentru că au refuzat să poarte masca de protecție în incinta unui restaurant”
Radu Mihail: ”Am avea, astfel, o Lege națională a internshipului comprehensivă și nediscriminatorie, care impune recunoașterea totală a acestor experiențe de muncă. Această recunoaștere ar atrage după sine o serie de efecte pozitive, îndeosebi valorificarea unor cunoștințe și abilități însușite în alte medii profesionale, care ar conduce fără îndoială la îmbogățirea culturii instituționale și economice din România. În fapt, completarea legii are în vedere asigurarea unei egalități între regimul internshipurilor din România și programele derulate în străinătate, cu scopul valorificării tuturor experiențelor de acest tip, în beneficiul angajatorilor și angajaților deopotrivă”.
Florina Presadă: „Am formulat amendamente și la această inițiativă legislativă, și la proiectul Guvernului. Acestea propuneau organizarea procesului de vot pe parcursul a 2 zile, sâmbătă 26 septembrie, și duminică, 27 septembrie. Acest lucru s-a mai petrecut cu ocazia alegerilor prezidențiale pentru diaspora, după ce, anterior, în timp ce românii stăteau la cozi ca să voteze, doamna Dăncilă a adoptat o ordonanță de urgență pentru a crește prezența la referendumul lui Dragnea și a permis votul timp de 2 zile, o diversiune sinistră menită să distragă atenția românilor de la problemele cu justiția ale liderului PSD de la acea vreme, și care era cat pe ce să ne arunce în Evul Mediu în ceea ce privește drepturile omului.”
Senatorul USR Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Ape și Păduri: ”În cele două săptămâni ale sesiunii extraordinare a Parlamentului, este timp suficient pentru a adopta modificările la Codul Silvic la Camera Deputaților, în condițiile acestea au trecut deja, cu unanimitate, de Senat. Din păcate, atât în ședința de luni, din Comisia pentru Agricultură și Silvicultură a Camerei Deputaților, cât și în ședința maraton, de peste zece ore, de ieri, de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), am constatat că se încearcă fie amânarea adoptării legilor de modificare a Codului Silvic, fie eliminarea articolelor care vizează stoparea tăierilor ilegale de păduri. Mai mult, s-au propus și amendamente toxice, cum e celebrul ”amendament Schweighofer”, de abrogare a articolului anti-monopol din Codul Silvic, care i-ar permite companiei austriece să controleze piața rășinoaselor din România, în detrimentul procesatorilor autohtoni și a cetățenilor care au nevoie de lemn de foc.”
Florina Presadă, senator USR : „Cu riscul de a repeta ce am spus și la dezbaterea din Senat, susțin cu toată responsabilitatea că modificările aduse Legii concurenței de către PSD sunt de fapt atacuri la independența Consiliului Concurenței. O instituție independentă, care e fidelă misiunii sale, deranjează PSD și atunci dau un ultim asalt, cât timp mai au această majoritate parlamentară. E important însă ca aceste instituții și autorități publice să își poată face treaba fără amestecul factorului politic în treburile lor. Consiliul Concurenței este o miză pentru PSD, pentru că nu a putut să o supună acestei influențe politice, așa cum a procedat cu alte instituții de reglementare sau control: ASF, ANRE, Curtea de Conturi. PSD încearcă, pe ultima sută de metri, să modifice modul de selecție a conducerii Consiliului Concurenței ca să-și planteze oameni obedienți, prin care să poată controla economia românască. Nu contează pregătirea profesională ci doar rapiditatea cu care șeful instituției execută ordinele venite din Kiseleff.”
Silvia Dinică: ,,Ne aflăm într-un context extrem de dificil în care, peste tot în lume, apariția virusului SARS-CoV-2 a afectat profund procesul de educație, iar închiderea școlilor a reprezentat o parte din soluția pentru stoparea răspândirii virusului. Învățământul online a constituit, în ultimele luni, singura modalitate de învățare la care întregul sistem educațional (elevi, cadre didactice ș.a.) a trebuit să se adapteze extrem de rapid. Astfel că, ținând cont de importanța educației în general, la nivelul întregii societăți, dar și de importanța educației online în contextul pandemiei COVID-19, am depus un amendament la acest proiect de lege pentru aprobarea finanțării din fonduri europene inclusiv pentru Programele Naționale ce au drept scop susținerea și dezvoltarea sistemului de educație prin învățare online.”
George Marussi, membru în comisia de agricultură din Senat: ”Registrul Agricol Național va deveni un sistem informatic centralizat care va conține toate informațiile cu privire la proprietatea agricolă și producătorii agricoli. El va înlocui trei registre distincte: Registrul agricol, Registrul atestatelor și carnetelor de comercializare a producătorilor agricoli și RAN, toate trei reglementate prin legi diferite. Noul registru va fi digitalizat complet și va permite accesarea rapidă a informațiilor atât de autorități cât și de utilizatori, înlocuind actualul sistem de evidență multiplă a informațiilor cu un sistem unic de înregistrare și gestionare a informației, în beneficiul tuturor”.
Senatorii USR au votat în unanimitate pentru decuplarea Academiei Oamenilor de Știință din România de la banii publici. Inițiativa legislativă era încă o materializare a eforturilor USR de cheltuire judicioasă a banului public și a îndreptării lor spre adevărata cercetarea științifică. Așa cum USR a susținut și în alte cazuri că Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 sau Institutul Levantului nu sunt nici institute de cercetări și nici centre de excelență academică ci surse de sinecuri pentru diverși politicieni de casă ai PSD-ului, considerat că exact acelați lucru e și în cazul AOSR. În discursul ținut la dezbaterile din plenul Senatului, senatoarea USR Florina Presadă a subliniat că în măsura în care AOSR – o asociație privată, transformată peste noapte în instituție de interes public – ar fi capabilă să producă rezultate științifice remarcabile, atunci nu ar trebui să-i fie greu nici să obțină finanțări din surse private. Iată, mai jos, textul integral al discursului senatoarei Florina Presadă:
Senatorii USR au votat împotriva modificărilor la Legea Concurenței, modificări menite să schimbe radical modul de organizare și funcționare a unei instituții fundamentale a unui stat democratic, cu o piață funcțională și concurențială. USR dorește să atace la Curtea Constituțională modificarea și-i îndeamnă pe senatorii liberali, care au votat împotriva modificărilor, să se alăture acestui demers. În discursul din cadrul dezbaterilor, senatoarea USR a atras atenția că prin modificările făcute, o instituție independentă este subjugată politic de către PSD și, prin aceasta, se încalcă angajamentele luate de România în procesul de aderare la Uniunea Europeană. De asemenea, PSD a modificat nu numai felul în care sunt numiți membrii Consiliului Concurenței, dar a schimbat și criteriile minimale de integritate pe care aceștia ar trebui să le îndeplinească prin eliminarea interdicției că membrii Consiliului Concurentei sa nu fi fost condamnați pentru infracțiuni contra patrimoniului sau pentru infracțiuni de corupție, delapidare, infracțiuni de fals in înscrisuri și evaziune fiscală. Iată, mai jos, discursul integral al Florinei Presadă:
Senatorul USR Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Ape și Păduri: ”E o strategie perversă, pe care am întâlnit-o frecvent. La propuneri legislative benefice, dezbătute și adoptate de prima Cameră sesizată – în cazul de față Senatul – sunt grefate amendamente nocive, la Camera decizională, în ultimele zile dinaintea votului final. Este o strategie tipică grupurilor de interese de tip mafiot, cu sprijinul unor reprezentanți din Parlament, prin care e fentată dezbaterea publică reală, atât în forul legislativ, cât și în societate”
Senatorul USR Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport:”Timpul pe care un consilier școlar îl poate aloca unui copil este prețios. Este important atât pentru copil, pentru a înțelege anumite probleme emoționale cu care se confruntă, este important pentru societate căci același consilier îl poate ajuta să-și descopere talentele și vocațiile profesionale. Statul nu mai trebuie să plătească studii universitare pentru copiii care au ajuns la facultăți alese de părinți, fără niciun fel de legătură nici cu aspirațiile copiilor și nici cu abilitățile lor. Învățământul românesc se confruntă cu o lipsă acută de psihologi școlari, iar această inițiativă cu siguranță va avea un impact pozitiv asupra procesului educațional.”,
Plenul Senatului a respins legea prin care jurnaliștii erau scutiți de plata impozitului pe venit, lege trimisă la reexaminare de către președintele Klaus Iohannis. Senatorii USR au votat împotriva inițiativei, pe care o consideră o încercare de subminare a independenței presei și de cumpărare a bunăvoinței unor jurnaliști. În discursul ținut în timpul dezbaterilor din Plen, senatoarea USR Florina Presadă a afirmat că ”jurnaliști din diverse instituții de presă s-au exprimat în sensul în care această scutire nu ar fi trebuit să se afle în atenția Parlamentului, pentru că jurnaliștii din presa noastră nu au nevoie de acest măr otrăvit.” Iată, în continuare, discursul integral al senatoarei Florina Presadă:
Senatorul USR Cristian Ghica, inițiatorul legii: ”Această lege este cel mai mare pas către digitalizarea României din ultimii 30 ani. Instituțiile vor fi obligate să folosească tehnologia modernă, tehnologie care există deja și folosită pe scară largă, este accesibilă, cunoscută și ușor de învățat. Comunicarea pe hârtie va rămâne excepția, pentru contribuabilii care solicită explicit acest lucru. În toate celelalte cazuri, regula va fi comunicarea în format electronic. Asta înseamnă mai puține drumuri pentru contribuabili, mai puțin timp pierdut și, în general, o administrație mai eficientă. Mulțumesc colegilor care au votat acest proiect și care au înțeles că digitalizarea României nu este nici de stânga, nici de dreapta. Este pur și simplu o normalitate în care ar trebui să trăim cu toții, o modalitate de utilizare a tehnologiilor moderne în folosul direct al cetățeanului.”
Ramona Dinu, membră a Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital: ”O simplă analiză a paginii de web a AOSR este mai mult decât elocventă pentru a demonstra că aportul acestei Academii la cercetarea științiifică din România este nul. Milioane de euro se duc pe plata salariilor și organizarea unor simpozioane cu aere de sindrofie fără nicio valoare științifică, în timp ce adevărata cercetare științifică românească este privată de fonduri. Dacă ar fi adus plus-valoare, AOSR nu ar fi trebuit să aibă probleme în a obține finanțări din partea companiilor – private sau de stat – atât pentru proiectele de cercetare cât și pentru plata salariilor”.
Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat: „USR și-a exprimat deschis intenția de a ataca la CCR modificările propuse și promovate de senatorul PSD Daniel Zamfir, modificări menite să transforme Curtea de Conturi într-un spectator neputincios la cheltuirea iresponsabilă a banului public, încercări repetate de a face dintr-o instituție de control una cu un simplu rol constatativ și de îndrumare. Îi adresăm domnului Președinte Klaus Iohannis rugămintea de a opri acest nou atac al PSD la adresa instituțiilor de control ale statului, atac care este la fel de periculos ca și cel la adresa justiției, de acum 2-3 ani”
Florina Presadă: ”Este inacceptabil ca toate progresele făcute de România în ultimii ani în lupta cu discriminarea și violența de gen să fie șterse cu buretele pentru că politicienii români vor să își asigure voturi printr-o politică a fricii. Sunt aceiași politicieni care le spun românilor să se teamă de parteneriatul civil sau de educația sexuală. Mai nou, le spun românilor să se teamă de educația pentru respect față de celălalt. În loc să ne educăm copiii în spiritul libertății și respectului individualității fiecăruia dintre noi, acești politicieni vor să ne educăm copiii în spiritul fricii și al intoleranței.”
Senatorul USR Cristian Ghica: ”Un obiectiv strategic al USR îl reprezintă reducerea birocrației și accelerarea digitalizării administrației publice. Vizita în persoană, la ghișeu și obligativitatea folosirii hârtiei ca principal mediu de comunicare între cetățeni și stat sunt principalele bariere pentru introducerea serviciilor publice la distanță. Determinarea instituțiilor publice de a comunica inter și intrainstituțional, exclusiv în format electronic, ar digitaliza majoritatea aparatului statal din România, costurile acestei tranziții fiind marginale. ”
Proiectul de lege al USR de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu – DIIM (DNA-ul Pădurilor) a fost votat în Senat cu 119 voturi pentru, niciun vot împotrivă și 11 abțineri. Legea a fost votată în data de 13 mai în Camera Deputaților, în consecință proiectul va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Proiectul de lege al USR de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu – DIIM (DNA-ul Pădurilor) a fost votat și în Senat, după ce a fost votată în data de 13 mai în Camera Deputaților, în consecință proiectul va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Uniunea Salvați România transmite că votarea proiectului de lege înseamnă un moment istoric pentru combaterea infracționalităților de mediu din țara noastră. Prin înființarea DNA-ului Pădurilor Parlamentul arată că protejarea mediului devine o prioritate pentru România. Iată, mai jos, discursul ținut în plenul Senatului de către Senatorul USR Mihai Goțiu:
Senatoarea USR Silvia Dinică: ”Am văzut că programul încărcat al domnului ministru Cîțu nu i-a permis să vină azi la audierile din comisiile reunite ale Senatului. Dincolo de meciurile personale ale domnului Cîțu cu domnul Zamfir, cred ca ar fi fost important ca dumnealui să vină azi la Senat să ne spună care sunt perspectivele economiei românești de a depăși cu succes urmatoarea perioadă, care se anunță a fi una foarte dificilă. Ar fi fost important să putem avea o imagine cât mai clară a situației finanțelor publice, a felului în care pandemia a afectat atât încasările la buget, cât și structura cheltuielilor, imagine pe care dl Cîțu ne-o datorează nu numai nouă, senatorilor, cât - mai ales – celor implicați direct în activitățile economice.”
Senatorii USR au votat în favoarea prelungirii mandatelor autorităților administrației publice locale, propunere legislativă ce s-a aflat azi în dezbaterea plenului Senatului. În intervenția sa la dezbateri, senatoarea USR Florina Presadă a subliniat că prelungirea mandatelor aleșilor locali în acest moment reprezintă singura soluție pentru a se evita un haos în administrația publică locală. Cu toate acestea, Florina Presadă a subliniat că, în ceea ce privește organizarea alegerilor locale, se impune ca perioada strângerii de semnături să fie mai lungă, deoarece partidele care își adună în mod corect semnăturile, în stradă, vor fi nevoite – în contextul situației post-pandemie – să petreacă mai mult timp pentru a convinge oamenii să semneze listele de susținere. Iată, în continuare, discursul integral al senatoarei USR Florina Presadă, în plenul Senatului:
USR va pregăti sesizarea Curţii Constituționale pentru modificările care au fost aduse Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi. Demersul USR este susținut și de senatorii PNL, care au votat împotriva proiectului de lege. Modificările promovate prin vocea senatorului Daniel Zamfir sunt de natură să slăbească abilitatea acesteia de a controla eficient modul în care sunt cheltuiți banii publici. Aceste modificări tranformă Curtea de Conturi dintr-o instituție de control într-o instituție care poate să emită recomandări, având mai degrabă rol de îndrumare.
Senatorii USR au votat pentru desființarea pseudo-insitututului de cercetare, așa-numitul Institut Român pentru Revoluția din Decembrie 1989. IRRD este o simplă sinecură politică, o instituție care toacă banii publici și care a fost condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, ambii trimiși în judecată în dosarul Revoluției din decembrie 1989. Senatorii USR au votat împotriva raportului de respingere a ordonanței guvernului privind desființarea IRRD. Motivând votul senatorilor USR, Florina Presadă a susținut că desființarea acestei instituții ar constitui ” o masură de reparație morală” față de cei care și-au pierdut viața în timpul evenimentelor din Decembrie 1989. Iată în continuare discursul integral ținut în plenul Senatului de senatoarea USR Florina Presadă:
Florina Presadă: „Cum le explică PSD românilor diferența dintre pensia minimă de 704 lei și cea mai mare pensie specială de 70.000 lei? De ce nu vrea PSD să aducem la buget miliarde de lei care să intre în investiții în sănătate, în această perioadă de criză? Toate partidele, inclusiv PSD, au spus „să impozităm aceste pensii speciale!” dar când am venit cu o propunere concretă de impozitare a pensiilor speciale, PSD votează împotriva ei! Adevărul este că ei au fost dintotdeauna artizanii și promotorii acestor pensii speciale, pentru că la PSD politica înseamnă să câștigi voturi cu favoruri făcute unor categorii socio-profesionale.”
USR a votat împotriva moțiunii simple depusă de PSD împotriva Ministrului Muncii și Protecției Sociale, doamna Violeta Alexandru, moțiune pe care senatorii USR o consideră ”o ipocrizie”. În ciuda faptului că mandatul doamnei Alexandru nu a fost o reușită și nu au fost luate toate măsurile de natură a-i proteja pe români de efectele adverse din piața muncii cauzate de actuala pandemie, USR consideră că vinovatul principal pentru păstrarea pensiilor speciale, a implementării unui sistem de salarizare haotic și inechitabil este PSD și, în special, fostul Ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu. În discursul din timpul dezbaterii moțiunii simple, senatoarea Florina Presadă a exprimat disponibilitatea USR de a oferi ajutor și cele mai bune soluții în domeniul muncii și protecției sociale. Iată, în continuare, discursul integral al senatoarei USR Florina Presadă:
Ramona Dinu: ” În forma propusă de autor, toate pârghiile pe care Curtea de Conturi le are la dispoziție în realizarea atribuțiilor sale constituționale vor fi înlocuite cu o simplă recomandare, fără ca autoritățile auditate să aibă vreo obligație echivalentă. Consecința acestei modificări este eliminarea mijloacelor prin care se pot asigura punerea în practică a măsurilor de înlăturare a deficiențelor, afectându-se, totodată, rolul Curții de Conturi în arhitectura statului român, cel de a exercita controlul asupra modului de formare, de administrare și de întrebuințare a resurselor financiare ale statului și ale sectorului public.”
arlamentarii USR Allen Coliban, George Marussi, Nicu Fălcoi și Cornel Zainea au depus, pe 4 iunie, un proiect de lege privind prevenirea și combaterea ambroziei. Parlamentarii USR arată în expunerea de motive că aproximativ 6 milioane de locuitori ai României sunt afectați de polenul acestei buruieni, iar în cazul a 500.000 dintre ei, planta provoacă alergii severe. Proiectul de lege USR propune ca autoritățile să beneficieze de hărți GIS în combaterea ambroziei pentru a ști cu precizie unde se găsesc terenurile infestate.
Dan Lungu: „Campania aceasta nu ajută în niciun fel nici autorii români contemporani, nici nu încurajează în vreun fel cititul în România. Este doar un jenant exercițiu de imagine. Practic, pe site-ul eMAG va apărea o secțiune dedicată cărții românești – dar cărțile pot fi cumpărate și la momentul actual de pe site-urile editurilor sau librăriilor, care și-au mutat și ele activitatea în mediul online. Ministerul nu face decât să crească vânzările unei companii – nu contribuie cu nimic la susținerea pieței de carte și a scriitorilor români.”
Nicu Fălcoi: ” Este o victorie a bunului simț civic și a responsabilității individuale. Pe de o parte, nu poți permite, ca autoritate, să lași pe marginea drumurilor mii și mii de mașini neasigurate și nesigure din punct de vedere tehnic - riscuri majore pentru circulație - și, în același timp să nu te achiți de responsabilitățile care-ți revnin ca și proprietar al unui bun. În plus, nu de multe ori, mașinile abandonate devin depozite de gunoi, ceea ce reprezintă un serios risc de sănătate publică.”
Azi, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției este neconstituțională, în ansamblul său. USR a atacat inițativa lesgislativă propusă de senatorul PSD Șerban Nicolae care transforma procesul educativ în înstrucție, și pe profesor în gardian.
Florina Presadă: „Sper că domnul Vela nu vrea să continue proiectele lui Carmen Dan. Există, în acest moment, o propunere legislativă într-un stadiu avansat de elaborare, venită din partea mai multor organizatii neguvernamentale, si discutată cu parlamentari din mai multe partide, inclusiv USR și PNL. Sper ca această inițiativă, și nu proiectul de lege ieșit din sertarele Jandarmeriei, să devină lege. Legea pe care noi o vom propune preia standardele internaționale și recomandările OSCE/ODIHR și ale Comisiei de la Veneția în materie de libertate de exprimare și adunări publice. România este stat de drept și nu vrem să devină un stat polițienesc.”
Radu Mihiai: ”E nevoie de un plan concret de gestiune a fluxului de români care muncesc sezonier în străinătate, un plan adaptat pentru relația cu fiecare țară în parte și specificului muncii la care merg românii. Acest plan trebuie să includă rute organizate de transport în ambele direcții, accesibile și pentru cei care doresc să se întoarcă în țară, nemaiavând un contract de muncă activ sau fiind nevoiți să facă o pauză de câteva luni, cum e cazul îngrijitoarelor din Austria.”
Senatorii USR au votat împotriva proiectului de lege de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.63/2020 prin care s-ar fi acordat presei 200 milioane de lei pentru o așa-zisă campanie de informare în contextul actualei pandemii. Motivând votul împotriva initiativei Guvernului, Senatorul USR Mihai Goțiu, fost jurnalist, a argumentat că susținerea independenței presei este esențială pentru democratie, și nu cumpărarea bunăvoinței ei, prin intermediul banilor publici. Iată, în continuare, discursul integral de motivare a votului împotriva inițiativei Guvernului:
”Simbolurile neamului trăiesc în suflet, în datini și în cartea de istorie, nu în legi” afirmă senatorul USR Allen Coliban, luând cuvântul la dezbaterile din Senat privind propunerea legislativă de declarare a lui Mihai Viteazul și, respective a lui Horea, Cloșca și Crișan, drept martiri și eroi al națiunii române. Senatorii USR s-au abținut la vot. Iată discursul integral al Senatorului USR Allen Coliban, de motivare a votului de abținere:
Senatorii USR au votat ”abținere” la moțiunea simplă depusă de PSD la Senat, împotriva Ministrului de Interne Marcel Vela. În cadrul dezbaterii, senatoarea USR Florina Presadă a arătat că guvernul și-a ascuns incapacitatea gestionării unei situații de criză în spatele unui personaj colectiv - Grupul de Comunicare Strategică - fără însă a face cunoscută componența acestui organism care a luat decizii majore, ce au afectat grav viața a milioane de oameni. De asemenea, Radu Mihail, Senator USR de Diaspora, a scos în relief modul catastrofal în care Ministerul de Interne a gestionat situația zecilor de mii de români blocați ore întregi, la granița cu Ungaria. Intervențiile integrale ale celor doi senatori USR, în material.