Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Românii tot mai săraci, coaliția de guvernare tot mai avidă de bani.”

Senatoarea USR de București, Anca Dragu, acuză guvernul PSD -PNL că a alimentat inflația, a crescut deficitul bugetar și datoria publică, a crescut taxele și impozitele, adâncindu-i pe români în sărăcie, deși le-a promis stabilitate.

Într-o declarație politică, Anca Dragu, care este și fost ministru de finanțe, argumentează că, dacă situația era gravă anul trecut, anul acesta economia arată mai rău decât în prognoze, mult mai rău decât în promisiuni și incomparabil mai rău decât în alte state europene.

Anca Dragu: ”Coaliția PSD-PNL a preluat guvernarea cu un deficit bugetar de 39,36 de miliarde de lei în august 2021, ceea ce reprezenta 3,35% din PIB. După un an de coaliție „responsabilă”, deficitul ajungea la 73 de miliarde de lei, iar acum, la doi ani de stabilitate, deficitul a depășit 200 de miliarde de lei!”

Senatoarea USR Anca Dragu avertizează că anul acesta PSD-PNL au impus o serie de creșteri de taxe și impozite, încercând, parcă, în scopul actualului guvern este să sufoce mediul privat, obligând oamenii care muncesc cinstit să plătească taxe și impozite mai mari, pentru a suporta cheltuielile nesăbuite ale statului.

”PSD și PNL vor să colecteze 100 de miliarde lei în plus până în 2028, făcând o economie de 16 miliarde lei și mai au curajul să iasă public și să vorbească despre un efort egal de reducere a „găurii bugetare”, când în realitate efortul este de 85% pe mediul privat şi de 15% pe aparatul bugetar” conchide Anca Dragu.

În continuare, textul integral al declarației politice:
”Românii tot mai săraci, coaliția de guvernare tot mai avidă de bani.
 
În timp ce baronii PSD și PNL se plimbă cu portbagaje pline cu bani, românii sunt tot mai săraci, iar asta o confirmă și datele statistice. În anul 2022, unul din cinci români era afectat de sărăcie. Aproape un sfert din populație (24,3%) a fost afectată de deprivare materială și socială severă, iar numărul persoanelor sărace a trecut de 4 milioane.
Rata riscului de sărăcie și excluziune socială a fost de 34,4%, în anul 2022, corespunzătoare unui număr de 6,5 milioane de persoane. Din păcate, cei mai afectați de sărăcie și excluziune socială sunt copiii (41,5%) și tinerii în vârstă de 18-24 de ani (39,4%).
Ce a făcut coaliția de guvernare în acest timp? Ei bine, a alimentat inflația, a crescut deficitul bugetar și datoria publică, a crescut taxele și impozitele, adâncindu-i pe români în sărăcie, deși le-a promis stabilitate.
Dacă situația era gravă anul trecut, anul acesta economia arată mai rău decât în prognoze, mult mai rău decât în promisiuni și incomparabil mai rău decât în alte state europene.
Coaliția PSD-PNL a preluat guvernarea cu un deficit bugetar de 39,36 de miliarde de lei în august 2021, ceea ce reprezenta 3,35% din PIB. După un an de coaliție „responsabilă”, deficitul ajungea la 73 de miliarde de lei, iar acum, la doi ani de stabilitate, deficitul a depășit 200 de miliarde de lei!
Pe scurt, guvernarea PSD-PNL a adăugat la datoria fiecărui român peste 10.000 de lei, adică cinci pensii medii. Un pensionar nespecial, unul dintre cei 5 milioane de pensionari care au muncit o viață întreagă, trebuie să rabde cinci luni – să nu mănânce nimic – pentru a achita nota de plată a dezmățului PSD-PNL. Ei nu au băut, nu au mâncat, nu au dansat, dar plătesc distracția altora.
În iunie 2023, moment în care dl. Marcel Ciolacu a preluat guvernarea, deficitul bugetar era 37,2 miliarde lei, iar în prezent deficitul a ajuns la circa 72 de miliarde de lei. Cu alte cuvinte, românii sunt mai datori cu aproximativ 35 de miliarde de lei, adică 254 de milioane pe zi, 10,6 milioane pe oră.
Coaliția stabilității a preluat o datorie publică de 550,3 miliarde de lei, în august 2021. La sfârșitul lunii august 2023, datoria a fost de 736 de miliarde de lei, iar până la sfârșitul anului se va apropia de 800 de miliarde de lei, cam 50% din PIB. Singurul lucru stabil în coaliția lui Ciolacu este inconștiența!
Anul 2022 a fost înțesat de măsuri proaste, populiste, care au stimulat creșterea prețurilor, iar reacția Guvernului a fost să le ofere oamenilor vouchere de câteva sute de lei. Rata inflației a atins maximul istoric în luna noiembrie 2022: 16,8% an/an. Prețurile au crescut în special pentru produsele alimentare, ceea ce a făcut ca persoanele cu cele mai mici venituri să fie cele mai afectate. Alimentele de bază au înregistrat creșteri colosale de preț: ulei (+37%), făină (+33%), zahăr (+64%), unt (+45%), ouă (+36%) și cartofi (+35%). 
În anul 2023, România a rămas în topul țărilor inflaționiste, iar în luna octombrie 2023 rata inflației a fost 8,3% - a doua cea mai ridicată rată a inflației din UE.
Întrucât au considerat că românii nu au suportat suficient, PNL și PSD au făcut întrecere – care crește mai mult taxele, pentru a-și proteja baronii, pilele și specialii. De exemplu, au supraimpozitat contractele de muncă part-time, astfel că o persoană care muncește două sau patru ore plătește dări către stat ca și cum ar munci și ar primi salariu pentru opt ore. Aceste contracte nu înseamnă că oamenii sunt evazioniști și vor să înșele statul, ci că piața muncii este flexibilă. Oricum, România avea cel mai mic număr de contracte de muncă part-time din UE, adică nu erau aceste contracte un vehicul evazionist.  
Anul acesta, au venit cu o altă serie de creșteri de taxe și impozite. Tind să cred ca scopul actualului guvern este să sufoce mediul privat. Au obligat oamenii care muncesc cinstit să plătească taxe și impozite mai mari, pentru a suporta cheltuielile nesăbuite ale statului.
PSD și PNL vor să colecteze 100 de miliarde lei în plus până în 2028, făcând o economie de 16 miliarde lei și mai au curajul să iasă public și să vorbească despre un efort egal de reducere a „găurii bugetare”, când în realitate efortul este de 85% pe mediul privat şi de 15% pe aparatul bugetar.  
PSD și PNL grija dumneavoastră ar trebui să fie milioanele de români aflați în risc de sărăcie, nu baronii și specialii!”
 



Go to top