Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Ștefan Pălărie: „Reforma fără conținut a doamnei Deca”

Senatorul USR de București, Ștefan Pălărie, acuză PNL-PSD pentru paradoxul ce s-a petrecut în ședințele comisiilor de săptămâna trecută: la Senat coaliția a admis – printr-un vot în Plenul Senatului - dezastrul din sistemul educației din România, iar la Camera Deputaților măsurile prin care s-au propus soluții reale au fost respinse „la kilogram”.

Într-o declarație politică, senatorul USR Ștefan Pălărie arată că în învățământul preuniversitar nu s-a produs nicio schimbare reală, ba chiar a fost refuzată garantarea salariilor profesorilor, iar bugetul educației a fost diminuat. De la aceste măsuri a lipsit doamna ministru Ligia Deca pentru a nu da explicații cu privire la aceste „soluții” ale PNL-PSD. Mai mult decât atât, pentru învățământul universitar au fost adoptate măsuri care nu au nicio legătură cu reforma învățământului, precum menținerea în funcție a rectorilor actuali timp de 10 ani.

Ștefan Pălărie: Asigurarea finanțării pentru educație și îndeosebi pentru profesori este una dintre liniile roșii ale USR, pe lângă că era un garant al reformei. De aici încolo, fără aceste lucruri scrise în lege, totul este doar apă de ploaie. Nimic mai mult! USR va susține la Senat reintroducerea acestor amendamente, fără de care o nouă lege nu poate fi susținută.

Senatorul USR de București, Ștefan Pălărie își încheie declarația politică pe o notă ironică, felicitând Președintele României și coaliția de la guvernare: Ați făcut praf învățământul! „România Educată” a fost calul troian perfect pentru a face praf sistemul de educație.”
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:

„România Educată”, calul troian perfect
Săptămâna trecută am trăit o situație absurdă. În Senat votam un raport care spunea negru pe alb în ce hal este educația din România. Un raport cu care parlamentarii puterii PSD-PNL erau 1000% și ei de acord!
În același timp, dincolo, 300m mai departe, în Camera Deputaților, aceeași putere PSD-PNL respingea la kilogram toate măsurile din legile educației care ar rezolva exact o parte din dezastrul educației.
Pe scurt, s-ar rezuma așa: au plâns pe umărul educației ani de zile, doar ca să aibă ocazia să facă exact pe dos – să-și bage și mai mult politicul coada în școli și universități.
Votul final pe proiectul de lege pentru învățământul preuniversitar, dat în Comisie, a fost clar: nu există schimbări relevante în sistem, este doar o impostură. O imagine a unei reforme care e goală de conținut.
Cel mai relevant lucru este că, de facto, au tăiat iar salariile profesorilor! Și au tăiat iar bugetul educației pentru mulți ani de acum înainte! Vom rămâne în aceeași mocirlă. De aceea este necesară o solidaritate completă cu profesorii care au stat și au protestat în ploaie, la Guvern, sau cu orice altă formă de protest pe care o vor alege.
De ce? Pentru că puterea PSD-PNL-UDMR a refuzat să accepte ca în legea educației să fie garantate salariile decente pentru profesori. Au refuzat să facă acest pas elementar pentru a putea readuce profesori la catedră.
Și au mai refuzat să introducă, prin lege, eliberarea automată din funcție a ministrului care nu obține un buget măcar egal cu 15% pentru educație. Au schimbat acel celebru „6% din PIB”... cu altceva la fel de lipsit de relevanță.
Deci, doar vorbe! Putem spune, fără a greși, că orice reformă s-a încheiat din acest moment.
A fost relevant și că ministrul Ligia Deca a lipsit „strategic” de la discuția despre salarizare, ca să nu trebuiască să dea explicații. Oricum, și atunci când a fost prezentă, refrenul favorit a fost și este, pentru orice schimbare mai tăioasă sau profundă... nu se poate, nu putem. Neputință!
Asigurarea finanțării pentru educație și îndeosebi pentru profesori este una dintre liniile roșii ale USR, pe lângă că era un garant al reformei. De aici încolo, fără aceste lucruri scrise în lege, totul este doar apă de ploaie. Nimic mai mult! USR va susține la Senat reintroducerea acestor amendamente, fără de care o nouă lege nu poate fi susținută.
De notat și că nici nu a început bine, pe repede înainte, dezbaterea despre Legea Învățământului Superior, că Ligia Deca și PNL tocmai au acceptat la Comisie, la dorința PSD, mutilarea universităților: actualii rectori în funcție pot avea încă 10 ani de mandate la conducere.
Felicitări, cu ghilimele de rigoare, coaliției de guvernare și Președintelui Klaus Iohannis! Ați făcut praf învățământul! „România Educată” a fost calul troian perfect pentru a face praf sistemul de educație.”



Go to top