Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Ștefan Pălărie: „Legile educației, de la coaliție pentru coaliție”

Senatorul USR de București, Ștefan Pălărie, acuză coaliția PNL-PSD că face presiuni enorme pentru ca legile educației să treacă de Parlament pe repede-înainte. În acest sens, puterea dorește înființarea unei comisii parlamentare speciale pentru dezbaterea în mare viteză a acestui pachet legislativ.

Într-o declarație politică, senatorul USR Ștefan Pălărie afirmă că interesul coaliției este minim în ceea ce privește subiectul - fiind organizate doar pseudo-dezbateri, apoi legile continuând într-un proces de secretizare, iar acum urmând să treacă prin procedura parlamentară cu viteză. În ciuda acestui lucru, USR primește și dă ascultare multitudinii de amendamente și idei din partea ONG-urilor și a persoanelor din domeniu ce nu au fost ascultate în procesul elaborării acestor proiecte.

Ștefan Pălărie: Mă adresez celor din PSD și PNL: chiar nu mai aveți nici o rușine? Vreți să fie Legile astea un dictat de la cap la coadă? Cum v-a dat în plic Iohannis? Și-așa totul s-a făcut la comandă până acum, fără dezbateri, totul „la secret” și cu „să trăiți!”.”

Senatorul USR de București, Ștefan Pălărie face apel, în încheiere, la colegii săi parlamentari pentru „a aduce puțină normalitate în scrierea legilor educației”, și solicită dezbaterea acestora cu interes și simț de răspundere.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:


„Legi pentru educație, nu un dictat pentru educație

În ziua și în săptămâna în care legile educației vor trece probabil prin votul guvernului mă văd nevoit să fac un apel către colegii din Parlament – nu omorâți, nu distrugeți și dezbaterea parlamentară pe acest subiect! Este suficient că întreg procesul de până acum a fost o farsă.

Aflăm – pe surse, ca de obicei – că sunt presiuni foarte mari în coaliție pentru ca Legile Educației să treacă prin Parlament cu viteză maximă. Să nu se mai audă nici o voce. Le spun celor de la putere: Opriți-vă!

Pentru că nu dați legi pentru Șefu’ de la Cotroceni! Ci pentru România!

Ce vor să facă cei de la putere este să treacă totul printr-o singură Comisie reunită, „specială”, în câteva săptămâni, în loc ca proiectele să meargă pe rând, la Camera Deputaților și apoi la Senat. Cum ar fi și normal cu niște legi atât de importante!

Asta în condițiile în care doar USR primește sute de amendamente și idei de la organizații și oameni care nu au fost ascultați în procesul de redactare a legilor. În toate consultările pe care le avem ne spun același lucru: n-au fost ascultați, nimeni nu știe de ce și de către cine au fost scrise legile.

Mă adresez celor din PSD și PNL: chiar nu mai aveți nici o rușine? Vreți să fie Legile astea un dictat de la cap la coadă? Cum v-a dat în plic Iohannis? Și-așa totul s-a făcut la comandă până acum, fără dezbateri, totul „la secret” și cu „să trăiți!”.

Ați început, acum un an, cu pseudodezbaterile Cîmpeanu organizate în august, când toată lumea era plecată, ați continuat cu legi secretizate și pe surse timp de jumătate de an, iar apoi cu doar „8 zile” de transmis propuneri la minister, pe care nu le-a citit nimeni. Acum vreți sa grăbiți căruță ca nimeni sa nu mai poată amenda legile?

În final vă mai întreb – De ce Guvernul dvs. încurajează ca singură temă de discuție, dintre toate posibile ... să fie această ceartă penibilă cu AUR? Despre false subiecte. Chiar doriți să vorbim despre orice altceva în afară de chestiunile majore din educație?

Parlamentul este ultima șansă pentru a aduce puțină normalitate în scrierea legilor educației. Reveniți așadar la bunul simț și dați timp și consistență dezbaterii.”
 



Go to top