Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Sebastian Cernic: „Coaliția PSD PNL alege săli de păcănele, nu educație pentru tineri”

Senatorul USR de Bacău, Sebastian Cernic, prezintă în declarația sa politică una dintre gravele probleme cu care se confruntă România: adicția față de jocurile de noroc: în 2019, 25% dintre elevii de 16 ani au participat la jocuri de noroc pe bani, arată un studiu ESPAD”.
Într-o declarație politică, senatorul USR Sebastian Cernic arată că, documentând acest subiect, în cartea scrisă de Andrei Popa este prezentat foarte clar fenomenul: orașele mici sunt asfixiate de case de pariuri și de baruri cu păcănele; „În prezent cred că sunt cel puțin 50 de săli de jocuri cu păcănele sau de pariuri într-un oraș de 7 kilometri lungime. Sunt săli de păcănele la 15 metri una de cealaltă. Și vis-a-vis. Și pe diagonală. Și în canal dacă te uiți te salută un șobolan care în timpul ăla joacă la aparate sau bagă un bilet la pariuri. Senatorul USR arată în declarația sa politică faptul că scriitorul a intrat pentru prima dată într-o sală de jocuri de noroc la vârsta fragedă de doar 7 ani.
Sebastian Cernic: Mă întreb cum să evite elevii sălile de joc, dacă numai până în drumul lor spre școală trec pe lângă 2-3 săli de jocuri? Reclamele de la televizor la pariuri le captează atenția. Cum să nu afle de pariuri și cazino dacă în vacanțe, în drumul spre munte sau mare, este plin de panouri uriașe cu reclame la case de pariuri fizice și online? Este mult prea mult.
Senatorul USR de Bacău, Sebastian Cernic face apel la colegii săi parlamentari să prevină și să protejeze copii de pericolul dependenței de jocuri de noroc. Statul Român este în primele 5 state europene în cazul încasărilor din jocuri de noroc. Astfel, senatorul Sebastian Cernic întreabă retoric: Ce alegem, banii sau tineri educați? Vă îndemn să luați o decizie responsabilă și să nu pariați viitorul copiilor noștri.”
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
Fără păcănele lângă școli” este o inițiativă legislativă pentru protejarea tinerilor
            Stimați colegi,
            Publicitatea agresivă și prezența sălilor de jocuri de noroc în apropierea școlilor, grădinițelor și a altor instituții de învățământ, precum și lângă biserici, sunt o amenințare gravă pentru viitorul elevilor și tinerilor din România. Parlamentul este singura instituție care poate veni în sprijinul acestor copii, prin legi care să-i protejeze de pericolul dependenței de jocuri de noroc.
            Documentând acest subiect, am găsit cartea „Confesiunile unui păcăngiu” care a fost scrisă de un tânăr, Andrei Popa, pentru a se recupera de adicția de jocuri de noroc. Pentru el, să scrie această carte a fost parte din procesul de vindecare. N-a fost deloc ușor să își revină după ce a pierdut controlul în fața norocului.
Scrie în cartea lui cum a început totul. Citez: „Cred că și Las Vegasul ar fi fost un pic invidios. În prezent cred că sunt cel puțin 50 de săli de jocuri cu păcănele sau de pariuri într-un oraș de 7 kilometri lungime. Sunt săli de păcănele la 15 metri una de cealaltă. Și vis-a-vis. Și pe diagonală. Și în canal dacă te uiți te salută un șobolan care în timpul ăla joacă la aparate sau bagă un bilet la pariuri”, scrie Andrei. Acest băiat a intrat pentru prima dată într-o sală de jocuri la vârsta de numai 7 ani. 7 ani!
Mărturia lui Andrei este doar una dintre miile de strigăte de ajutor ale tinerilor din România, a căror viață este prizonieră jocurilor de noroc. În 2019, 25% dintre elevii de 16 ani au participat la jocuri de noroc pe bani, arată un studiu ESPAD. Sunt convins că astăzi sunt mult mai mulți, din păcate.
Mă întreb cum să evite elevii sălile de joc, dacă numai până în drumul lor spre școală trec pe lângă 2-3 săli de jocuri? Reclamele de la televizor la pariuri le captează atenția. Cum să nu afle de pariuri și cazino dacă în vacanțe, în drumul spre munte sau mare, este plin de panouri uriașe cu reclame la case de pariuri fizice și online? Este mult prea mult. Este foarte periculos. O spun psihologii: accesul la sălile de jocuri crește consumul. În acest caz, consumul duce la pierderea controlului. Dependența de jocuri de noroc fură vieți nevinovate, fură vieți la început de drum. Dependența de jocuri de noroc aduce în schimbe multă suferință. Drame. Chiar tragedii.
Statul român câștigă sume uriașe din industria pariurilor. Unele statistici arată că țara noastră se află în top 5 în Europa la încasări din taxe pe jocuri de noroc. Ce alegem, banii sau tineri educați? Vă îndemn să luați o decizie responsabilă și să nu pariați viitorul copiilor noștri. Stimați colegi, vă rog să facem tot ce depinde de noi și să susținem toate inițiativele de lege care au ca scop protejarea elevilor și a tinerilor, chiar și a adulților, de pericolul dependenței de jocuri de noroc. Luați o decizie, nu un bilet la pariuri!”
 
 



Go to top