Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorii PNL și PSD vor limitarea dreptului românilor de a fi reprezentați

Senatorii USR au fost singurii care au votat în favoarea inițiativei legislative a deputaților Silviu Dehelean și Adrian Giurgiu de modificare a art. 46 alin. (1) lit. b) din Legea partidelor politice, astfel încât  să fie eliminată  condiția înscrierii listelor de partid în toate competițiile electorale. În prezent, un partid politic poate fi declarat inactiv  ”dacă  nu a desemnat candidați, singur sau în alianță, în două campanii electorale succesive, cu excepția celei prezidențiale, în minimum 75 de circumscripții electorale în cazul alegerilor locale, respectiv o listă completă de candidați în cel puțin o circumscripție electorală sau candidați în cel puțin 3 circumscripții electorale, în cazul alegerilor parlamentare.”
 
Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din plen, senatorul Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a susținut că USR a militat consecvent pentru accesul cetățenilor la viața politică, inclusiv prin dezvoltarea ofertei de pe piața politică, prin reducerea pragurilor electorale, prin reducerea numărului de semnături, facilitarea accesului la vot în afara țării, extinderea votului prin corespondență, etc

Radu Mihail: Romania are nevoie de diversitate și competiție deschisă în politică, în special la nivel local. Propunerea este simplă: în loc să cerem unui partid să desemneze candidați în 75 de circumscripții electorale la locale sau liste complete la parlamentare, e suficient sa le cerem ca într-un ciclu electoral să participe la cel puțin un scrutin. De ce să nu avem un partid care îți concentrează activitatea pe bunăstarea locuitorilor orașului Mizil ? Sau pe problemele de rezolvat in județul Vaslui? Sau pe strategia de dezvoltare a Dobrogei?”
 
De asemenea, în intervenția sa, Radu Mihail a  mai argumentat și că cetățeanul, românii de pretutindeni, trebuie sa fie încurajați să participe la viața politică, mai ales la nivel local și să lupte pentru îmbunătățirea vieții la nivel local.
 



Go to top