Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintelui Senatului României cu președintele Senatului Italiei - joi, 14 iunie 2018

Președintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu a avut joi, 14 iunie a.c., o întrevedere cu doamna Maria Elisabetta Alberti Casellati, președintele Senatului Italiei, aflată la București pentru a luat parte la lucrările celei de-a 19-cea Reuniuni a Asociației Senatelor din Europa(ASE), ce se desfășoară în perioada 14-15 iunie a.c.
Președintele Senatului a arătat importanța deosebită pe care România o acordă relației bilaterale și Parteneriatului lărgit cu Italia în plan politic, precum și colaborării în plan economic.  Domnia sa a evidențiat dinamismul schimburilor comerciale respectiv potențialul acestora de creștere precum și necesitatea menținerii și sprijinirii drepturilor cetățenilor români care trăiesc și muncesc în Italia și care aduc o contribuție semnificativă economiilor ambelor state.
Dl Călin Popescu-Tăriceanu a evidențiat demersurile instituționale întreprinse de Parlament în contextul pregătirilor pentru preluarea, de către România, a președinției semestriale a Consiliului UE în prima parte a anului viitor și angajamentul Senatului de a-și asuma un rol cât mai activ în dezbaterile privind viitorul program legislativ al Uniunii Europene. Domnia sa a subliniat importanța principalelor dosare care urmează a fi gestionate pe parcursul președinției române, inclusiv derularea negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. De asemenea, a arătat că este necesar ca Senatele europene să abordeze cu prioritate temele esențiale pentru cetățenii europeni, cu precădere cele legate de realizarea obiectivelor de coeziune și convergență.
Președintele Senatului a transmis mulțumiri pentru decizia Italiei de a se afilia la Brigada Multinațională Sud-est de la Craiova, înființată în urma deciziilor luate la Summitul NATO de la Varșovia din 2016, precum și de a contribui cu ofițeri la comandamentul acesteia. Oficialul roman a arătat că participarea aliaților la măsurile de apărare și descurajare la Marea Neagră, prin operaționalizarea prezenței înaintate consolidate a NATO pe întreg flancul estic reprezintă o prioritate pentru România, iar angajamentele asumate de Italia în acest sens sunt apreciate.
 
 



Go to top