Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Senatorul Gabriela Crețu la EUROSFAT 2019: „Legitimitatea Uniunii Europene depinde de capacitatea acesteia de a furniza bunuri și servicii publice“

Președinta Comisiei pentru afaceri europene, senatorul Gabriela Crețu, a participat, vineri, 12 aprilie a.c., la cea de-a 7-a ediție a Forumului EUROSFAT, în calitate de vorbitor principal la sesiunea dedicată Cadrului Financiar Multianual 2021-2027.
În intervenția sa, Gabriela Crețu a subliniat avantajele Uniunii Europene ca fiind „cea mai dezvoltată societate democratică ce a reușit să construiască statul social și, mai ales, care a menținut 70 de ani de pace”. În pofida acestor realizări, vorbitoarea a susținut că „UE necesită o refondare. Trebuie să știm încotro mergem. UE a fost construită pe metoda părinților fondatori, pas cu pas; or, la acest moment, noi suntem la un grad de integrare în care step-by-step nu mai funcționează. Ne trebuie un proiect pentru ziua de mâine, un proiect care să țină cont de marile provocări structurale cu care se confruntă Uniunea: inegalitățile în creștere, atât în cadrul statelor membre cât și între statele membre, disfuncțiile sistemului monetar și definirea rolului global al UE. Acest proiect necesită finanțare.”
În ceea ce privește Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, președinta Comisiei pentru afaceri europene a subliniat faptul că acesta este  nu poate asigura un viitor mai bun în UE. Gabriela Crețu a enumerat drept argumente bugetul insuficient, maniera tranzacțională în care este stabilit, tendința de a da atenție noilor provocări în condițiile în care nu le-am rezolvat pe cele vechi, precum și flexibilitatea excesivă. Această din urmă trăsătură ar trebui înlocuită cu „flexicurity” – adică menținerea programelor pe termen lung, cu finanțare anticipată, dar și crearea unor rezerve care să dea posibilitatea rezolvării problemelor urgente la care Uniunea trebuie să reacționeze. La categoria limite ale Cadrului Financiar au mai fost enumerate fragilitatea resurselor proprii sau trecerea de la granturi la instrumente financiare, adică „privatizarea discretă a lucrărilor publice.”
„Din păcate, e prima dată când Cadrul Financiar este lansat fără o strategie. În trecut, am avut Strategia de la Lisabona, există strategia actuală, pentru creștere și locuri de muncă, dar, pentru viitor, propunerea nu a mai fost însoțită de o strategie. Suspectăm dorința de a se continua pe principiul <<business as usual>>,  adică de a se menține, în linii mari, starea actuală. Această decizie poate submina Uniunea. În condițiile date însă, Cadrul Financiar Multianual reprezintă cel mai mic rău posibil, nu bugetul necesar”.
Forumului EUROSFAT este cel mai mare forum anual de afaceri europene din România, fiind un proiect bazat pe valorile europene ale democrației, implicării civice și dialogului deschis și reprezintă oportunitatea ideală de a dezbate subiectele de actualitate la nivel european, național și regional, angrenând în dezbateri actori și reprezentanți politici la nivel local, național sau internațional, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Go to top