Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea domnului senator Titus Corlăţean, preşedintele delegaţiei române la APCE, la reuniunile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei ( 31 mai-1 iunie 2018, Zagreb)

În cadrul reuniunilor Biroului, Comisiei permanente și Comisiei ad-hoc privind rolul și misiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei organizate la Parlamentul croat, în perioada 31 mai-1 iunie 2018, sub egida preşedinţiei croate a Comitetului Miniştrilor Consiliului Europei (mai-octombrie 2018), domnul senatorul Titus Corlăţean, preşedintele delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a avut o serie de intervenţii. A solicitat preşedintelui-în-exerciţiu a Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei, doamnei Marija Pejčinović Burić, ministrul croat al afacerilor externe şi europene, ca preşedinţia-în-exerciţiu să insiste pe lângă autorităţile ucrainene să îşi respecte angajamentele internaţionale în materia protecţiei minorităţilor naţionale. Respectarea acestor obligaţii, potrivit domnului senator Titus Corlăţean, presupune punerea în aplicare integrală a recomandărilor APCE şi, respectiv, ale Comisiei de la Veneţia de modificare a noii legi ucrainene privind educaţia, care limita drastic dreptul la educaţie în limba maternă pentru minorităţile naţionale din Ucraina, inclusiv pentru etnicii români care trăiesc în această ţară. Ministrul croat, în răspunsul său, a dat asigurări cu privire la demersurile şi exigenţele pe care preşedinţia-în-exerciţiu le va avea în dialogul cu autorităţile de la Kiev pentru respectarea angajamentelor internaţionale.
De asemenea, domnul senator Titus Corlățean a prezentat, în cadrul reuniunii Comisiei permanente a APCE, în numele Comisiei pentru afaceri politice şi democraţie, avizul acestei comisii la raportul Combaterea propagandei teroriste (raportor pe fond din partea Comisiei APCE pentru afaceri juridice şi drepturile omului fiind Liam Byrne din partea Grupului Socialiştilor, Democraţilor şi Verzilor din Marea Britanie).
Totodată, domnul senator Titus Corlăţean a susţinut un număr de opt amendamente la proiectele de rezoluţie şi recomandare aferente raportului.
Toate cele opt amendamente au fost aprobate de Comisia permanentă a APCE.
În cadrul schimbului de vederi a membrilor Comisiei permanente a APCE cu domnul Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, domnul senator Titus Corlăţean a avut o intervenţie pe tema necesităţii unei acţiuni politice şi hotărâte a statelor membre ale Consiliului Europei şi, respectiv, ale Comitetului Miniştrilor şi APCE pentru a consolida autoritatea şi prestigiul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în special prin executarea integrală a hotărârilor pronunţate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).


Go to top