Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea domnului senator Georgică Severin, membru delegaţiei române la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), la cea de a 42-a sesiune a APF - luni, 11 iulie 2016

Participarea domnului senator Georgică Severin, membru delegaţiei române la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), la cea de a 42-a sesiune a APF (Antananarivo, Madagascar, 10-12 iulie 2016)


La invitaţia Preşedintelui Adunării Parlamentare a Francofoniei, dl. Aubin Minaku Ndjalandjoko, Președintele Adunării Naționale a Republicii Democratice Congo,  membri ai APF din peste 40 de ţări s-au reunit la Antananarivo, în perioada 10-12 iulie a.c., pentru a participa la cea de a 42-a sesiune plenară a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF).

Senatul României este reprezentat la lucrări de dl. senator Georgică Severin, membru al Comisiei politice a APF, Preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului.

Duminică, 10 iulie a.c., dl. senator Georgică Severin a participat la lucrările Comisiei politice contribuind activ la dezbaterile proiectelor de rezoluţii şi de rapoarte aflate pe agenda de lucru, dintre care, menţionăm: proiectele de rezoluţii privind situaţiile politice din Siria, Burundi, Haiti şi Republica Centraficană, proiectul de Rezoluţie privind terorismul internaţional, document în baza căruia parlamentele francofone urmează să conlucreze mai strâns în materie de elaborare a legislaţiei şi de exercitare a controlului parlamentar în vederea eficientizării luptei împotriva terorismului; primul proiect de Raport privind Lupta contra radicalismului religios: stare de fapt şi rolul parlamentelor - care propune o abordare proactivă a acestui fenomen prin combaterea sărăciei şi marginalizării sociale, prin asigurarea accesului egal la educaţie şi crearea de oportunităţi pentru tineri pe piaţa muncii; primul proiect de Raport privind Legalizarea şi dezincriminarea consumului de droguri uşoare –  temă de mare actualitate şi pe agenda ONU şamd.

În cadrul lucrărilor plenare care au debutat astăzi, 11 iulie a.c., a fost adoptată în unanimitate solicitarea delegaţiei române de modificare a statutului său în cadrul Adunării, din membru asociat (statut obţinut în 1993), în membru cu drepturi depline.
Premergător votului, dl. senator Georgică Severin a prezentat mesajul dnei deputat Sanda Maria Ardeleanu, Preşedinta secţiunii române a APF, cuprinzând principalele argumente care au fundamentat această cerere, precum şi referiri punctuale la cele mai relevante momente ale istoriei celor peste două decenii de activitate în cadrul Francofoniei instituţionale.
În acest context, dl. senator a subliniat că, în opinia sa, activităţile la nivel parlamentar au fost susţinute şi potenţate de importanţa acordată de ţara noastră, în calitatea sa de membru cu drepturi depline al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), consolidării permanente a dimensiunii francofone a diplomaţiei şi a politicii sale externe.
Astfel, dobândirea unei identităţi „consolidate” în cadrul APF reprezintă pentru delegaţia română nu doar o deosebită onoare şi o nouă provocare, ci şi îndeplinirea unuia dintre principalele sale deziderate şi anume, intrarea într-o logică a normalităţii, prin alinierea la nivelul de reprezentare al ţării noastre în cadrul OIF, fapt care va crea, cu certitudine, premizele unei implicări sporite şi mai eficace a Parlamentului în activităţile Francofoniei.

Lucrările plenului continuă astăzi cu audierea dnei Michaëlle Jean, Secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), şi cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri.





Go to top