Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Claudiu Mureșan: ” Haideți să fim oameni politici adevărați, să vorbim mai des despre valori, despre respect în politică”

Senatorul USR PLUS Claudiu Mureșan, Președintele Comisiei de Buget, Finanțe și Piață de Capital din Senat, face un apel la parlamentari să revină la valorile autentice ale politicii: respect, diplomație, bun- simț.  Claudiu Mureșan susține, într-o declarație politică, revenirea valorile tradiționale ale dezbaterilor politice:  argumentul și adevărul, corectitudinea și respectul.
 
Claudiu Mureșan: ”Parlamentul trebuie să re-devină un simbol al decenței, al corectitudinii, al demnității în limbaj și comportament.  Oamenii se așteaptă la mai mult de la noi și ne judecă. Ceea ce unii cred că e popularitate este, de fapt, dispreț condescendent. Haideți să descurajăm, să stopăm și să amendăm grobianismul, să nu-i mai găsim scuză. Nu vă faceți iluzii că renunțând la valori și la bun-simț câștigați simpatia românului de rând.”
 
Concluzionând, Senatorul USR PLUS Claudiu Mureșan a susținut că USR – PLUS își dorește să arate electoratului că politica adevărată se face cu raționalitate, cu bun simț și cu diplomație: ”Să renunțăm la idea că facem din politică, spectacol. Și din Parlament, un circ. Nu facem politică să facem „audiență”, facem politică pentru a face bine”.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
Titlul declaraţiei politice: Șaormă și circ
Știu, sună ciudat, sună trist și sună demoralizant,  dar asta este ceea ce românii au văzut în Plenul Reunit al Celor două Camere ale Parlamentului României acum câteva zile, la votul dat bugetului.
Primitivism, violență în limbaj și chiar amenințări cu pumnul ridicat - fizic - la adversari.
Am avut, așadar, la dezbaterile pe tema bugetului, un parlamentar care a confundat Stadionul Național cu Parlamentul Național. Populist și pugilist, își amenința opozanții, încurajat să se comporte ca un bătăuș de maidan chiar de către galeria propriului partid, socialist populist.
 
Tot atunci, un alt parlamentar, lider de partid proaspăt intrat în viața politică, un conducător de partid care a confundat bugetul cu……bufetul, servindu-se pe el si pe colegii săi cu shaorma…..una de AUR. Oamenii molfăiau shaorme cu de toate în scaunele lor din Parlament, fără pic de rușine că fac asta într-o sală a Parlamentului României, nu la birtul „Parlament”, de la colțul străzii.
În ziua dezbaterilor, am rostit un discurs în Parlamentul României pe tema bugetului de stat, una din cele mai importante legi pentru români. E importanta pentru că stabilește cum vor fi cheltuiți banii contribuabililor, în interesul și pentru binele lor. Pentru mine, acesta este un subiect extrem de important, la fel cum a fost și pentru mulți dintre români. Dar, ce să vezi? Am fost înjurat și s-a țipat violent la mine pentru că am îndemnat lumea, ordonatorii de credite, primarii, directorii de deconcentrate, să nu mai comisioneze contractele pe care le semnează, sa nu mai fure bani publici.
Tot cu ocazia aceasta specială, mai mulți parlamentari PSD și AUR, au votat fix pe această lege esențială la două mâini, fraudând actul din Parlament. Oamenii simpli au dosar penal dacă fac vot multiplu. Oare noi de ce ne-am permite așa ceva? Cum e posibil să condamni votul multiplu la alegeri, dar să votezi multiplu în Parlamentul României? Oameni buni, ați votat la două mâini ca să supliniți absența colegilor prea obosiți sau dezinteresați de susținerea amendamentelor. Ați depus mii de amendamente, dar nici nu v-ați mai obosit să le votați? Atât au însemnat acestea pentru voi? 
Nu cred că sunt singurul revoltat de comportamentul lipsit de bun simț al unora dintre parlamentari. Îmi pare rău, dar nu-i pot numi „colegi”! 
Parlamentul trebuie să re-devină un simbol al decenței, al corectitudinii, al demnității în limbaj și comportament.  Oamenii se așteaptă la mai mult de la noi și ne judecă. Ceea ce unii cred că e popularitate este, de fapt, dispreț condescendent.
Haideți să descurajăm, să stopăm și să amendăm grobianismul, să nu-i mai găsim scuză.
Nu vă faceți iluzii că renunțând la valori și la bun-simț câștigați simpatia românului de rând.
               De ce credeți că oamenii nu mai ies la vot, iar parlamentul este pe ultimul loc în încrederea românilor? Din respect pentru politicieni sau din contră, din dispreț pentru josnicia comportamentului și duplicitatea limbajului?
SOLUȚIA? Mai există oare vreo soluție? DA, eu cred că există și ea este la noi și în noi: soluția este PUTEREA EXEMPULUI.
Fac acum un apel la liderii partidelor și de grupuri parlamentare să fie ei înșiși atenți cum se comportă și ce exemplu le dau oamenilor lor, în primul rând. Apoi, sunt convins că, prin exemplul nostru personal, al fiecărui parlamentar în parte, prin modul nostru de a fi, putem schimba alți oameni, putem responsabiliza, putem face lucrurile să se miște în direcția corectă a valorilor.
A venit timpul să schimbăm calitatea actului parlamentar. Haideți să fim un exemplu demn de urmat pentru copiii și nepoții noștri, pentru viitoarea clasă politică. Haideți să fim oameni politici adevărați si să vorbim mai des despre valori, despre respect, despre diplomație și nivelul de bun simț în politică, valori de care ducem lipsă cruntă. Si să ne respectăm!
Un lucru e sigur, dacă noi ca parlamentari, reușim să ne apropiem de standardele etice și morale ale comunităților din care facem parte, ne vom bucura în mod sigur de aprecierea, încrederea și susținerea oamenilor.
 
DA, USR – PLUS își dorește un Parlament cu principii și valori puternice, își dorește să arate electoratului că politica adevărată se face cu raționalitate, cu bun simț și cu diplomație. Să renunțăm la idea că facem din politică, spectacol. Și din Parlament, un circ.
 
Va mulțumesc”
 



Go to top