Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Actele adoptate de Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României în urma şedinţei din 17 septembrie 2014

Comisia pentru Afaceri Europene şi-a desfăşurat lucrările în data de 17 septembrie 2014, fiind prezenţi următorii membri ai Comisiei: doamna senator Anca Boagiu Președinte, doamna senator Mihaela POPA Vicepreşedinte, doamna senator Gabriela CREŢU membru, domnul senator ANGHEL Adrian membru, domnul senator DOBRA Dorin-Mircea membru, domnul senator MOTOC Octavian membru, domnul senator COSTE Marius membru, domnul senator Cristian-Dănuţ MIHAI membru, domnul senator Alfred Laurențiu Antonio MIHAI membru. Lucrările comisiei au fost conduse de către doamna senator Anca Boagiu, Preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene.
 
            În urma neprezentării în fața Comisiei pentru Afaceri Europene a reprezentanților unor instituții ale statului care să susțină proiectele legislative aflate pe ordinea de zi (Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătății, APIA), la propunerea doamnei senator Anca Boagiu, președintele Comisiei, membrii au votat în unanimitate amânarea proiectelor de lege de la punctele 1, 2 și 9 (L452/2014, L462/2014, L498/2014) de pe ordinea de zi pentru o ședință ulterioară. În plus, s-a decis notificarea Biroului Permanent al Senatului în vederea atenționării instituțiilor absente legat de consecințele necolaborării cu Parlamentul României.
           
            La punctul 3 al Ordinii de Zi a fost dezbătut proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.15/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr.202/2006 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă – L471/2014
            Proiectul de lege are ca obiect modificarea şi completarea Legii nr.202/2006 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Modificarea are drept scop, pe de o parte, preîntâmpinarea unor situații de blocaj ce pot apărea în momentul desemnării reprezentanților în structurile de conducere ale Agenției, iar pe de altă parte, o mai bună repartizare a atribuțiilor organelor de conducere.
            De asemenea, propunerea legislativă asigură crearea unui cadru necesar implementării reglementărilor europene referitoare la locurile de muncă, respectiv ducerea la îndeplinire a Deciziei Comisiei 2012/733/UE din 26 noiembrie 2012 de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 492/2011 al Parlamentului European și al Consiliului, cu privire la compensarea ofertelor și a cererilor de locuri de muncă și reinstituirea EURES. Prin proiectul de ordonanță a Guvernului se reglementează astfel desemnarea Agenției ca Birou național de coordonare a rețelei EURES.
            La dezbateri a participat reprezentantul ANOFM, doamna Dobre Veronica, director.
            În urma dezbaterilor asupra proiectului de lege, membrii Comisiei pentru Afaceri Europene au hotărât cu unanimitate de voturi întocmirea unui AVIZ favorabil fără amendamente.
  
            La punctul 4 al Ordinii de Zi a fost dezbătut proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.16/2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.25/2001 privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii "C.N.I." - S.A. – L472/2014
            Prezentul proiect de ordonanţă are ca obiect modificarea şi completarea O.U.G. nr. 25/2001 privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii „C.N.I." S.A., aprobată cu modificări prin Legea nr.117/2002, în vederea unificării într-un program naţional a tuturor programelor de interes public sau social în domeniul construcţiilor, ce se realizează prin Compania Naţională de Investiţii „C.N.I." — S.A., precum şi abrogarea unor acte normative referitoare la programele-pilot de proiectare, execuţie şi de urmărire a comportării in exploatare pentru introducerea de soluţii constructive, materiale şi/sau tehnologii noi, programe care au avut o perioadă determinată de realizare şi care au fost finalizate.
Referitor la acest proiect legislativ, MDRAP deține un Raport elaborat de un consultant independent (D&B David şi Baias S.C.A. în colaborare cu PriceWaterhouseCoopers Management Consultants) cu privire la analiza compatibilităţii amendamentelor avute în vedere la Ordonanţa de Guvern nr. 25/2001 privind infiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii S.A. cu normele naţionale şi europene în materie de servicii de interes economic general.
Atât raportul consultantului independent cât și evaluarea Consiliului Concurenței au concluzionat că activitatea CNI (reglementată prin OG 25/2001), precum şi amendamentele avute în vedere satisfac criteriile hotărârii Altmark şi a normele europene în materie de reglementare a ajutorului de stat.
            La dezbateri a participat reprezentantul MDRAP, secretar de stat doamna Sirma Caraman, precum și consilier Negoiță Roxana, C.N.I.
            În urma dezbaterilor asupra proiectului de lege, membrii Comisiei pentru Afaceri Europene au hotărât cu unanimitate de voturi întocmirea unui AVIZ favorabil fără amendamente.
 
            La punctul 5 al Ordinii de Zi a fost dezbătut proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.21/2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice – L477/2014
            Prin adoptarea proiectului de lege se urmărește evitarea declanşării procedurii de infringement ca urmare a transpunerii necorespunzatoare în legislaţia existentă şi aflată în vigoare a unor prevederi din Directiva 2006/126/CE.
            Proiectul de lege conține şi transpunerea dispozitiilor Directivei 91/671/CE privind utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune, în vehicule, din data de 16 decembrie 1991.
            La şedinţa comisiei a participat reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne, Comisar șef Florentin BRACEA, Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia Rutieră.
            Comisia pentru Afaceri Europene a analizat proiectul de lege şi a hotărât, cu unanimitate de voturi, adoptarea unui AVIZ favorabil, cu recomandarea către comisia de raport de a analiza textul proiectului de lege și a pune în practică observaţiile şi propunerile cuprinse în  Avizul Consiliului Legislativ nr. 932/2014.
 
            La punctul 6 al Ordinii de Zi a fost dezbătut proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.47/2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora – L493/2014
            Proiectul de ordonanţă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului numărul 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor naţionale aferente acestora, în scopul flexibilizării nivelului corecţiilor în raport de Ghidul aprobat prin Decizia CE nr. C (21031) 9527/19.12.2013.
            Schimbările preconizate urmăresc: flexibilizarea nivelului corecţiilor financiare în conformitate cu prevederile noului Ghid pentru determinarea corecţiilor financiare aplicate de Comisia Europeană pentru cheltuielile finanţate de Uniunea Europeană prin management partajat, pentru neconformitate cu regulile de achiziţie publică, aprobat prin Decizia CE nr. C(21031)9527/19.12.2013 şi acordarea posibilităţii ca autorităţile de management să nu aplice corecţii financiare pentru neregulile care nu au un potenţial impact financiar.
            La şedinţa Comisiei pentru Afaceri Europene a participat reprezentantul Ministerului Fondurilor Europene.
            Comisia pentru Afaceri Europene a analizat proiectul de lege şi a hotărât, cu unanimitate de voturi, să adopte AVIZ favorabil, fără amendamente.
 
            La punctul 7 al Ordinii de Zi a fost dezbătut proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.22/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr.122/2006 privind azilul în România – L478/2014
            Proiectul de ordonanţă de urgenţă are ca obiect modificarea şi completarea Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare, în scopul creării cadrului legislativ necesar aplicării directe a Regulamentului (UE) nr.604/2013 al PE şi al Consiliului din 26 iunie 2013 de stabilire a criteriilor şi a mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea cererii de protecţie internaţională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei ţări terţe sau de către un apatrid.
            De asemenea, se crează cadrul legislativ pentru aplicarea Regulamentului (UE) nr. 603/2013 al PE şi al Consiliului din 26 iunie 2013 privind instituirea sistemului „EURODAC” pentru compararea amprentelor digitale în scopul aplicării eficiente a Regulamentului (UE) nr. 604/2013.
            La şedinţa Comisiei pentru Afaceri Europene a participat reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne, Cristina Vasilache, sef serviciu juridic.
            Comisia pentru Afaceri Europene a analizat propunerea legislativă şi a hotărât, cu unanimitate de voturi, să adopte AVIZ favorabil, fără amendamente.
 
            La punctul 8 al Ordinii de Zi a fost dezbătut proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.53/2014 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 24/2010 privind controlul operaţiunilor care fac parte din sistemul de finanţare prin Fondul European de Garantare Agricolă – L497/2014
            România și-a asumat obligația de a adecva amenzile în raport cu importanța financiară a tranzacțiilor supuse controalelor până la sfârșitul semestrului I a anului 2014. Neadoptarea în regim de urgenţă a recomandărilor Comisiei Europene poate fi sancționată cu excluderea totală sau parțială a României de la finanţarea comunitară din FEGA.
            În consecință, prezentul proiect de lege reglementează cuantumul amenzilor în raport cu importanța financiară a tranzacțiilor supuse controalelor, astfel încât să se respecte prevederile Regulamentului (UE) nr. 1360/2013 al Parlamentului European și a Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și abrogarea Regulamentelor (CEE) nr 352/78, (CE) 165/94, (CE) 2799/98, (CE) 814/2000, (CE) 1290/2005 si (CE) 485/2008, al Consiliului.
            La şedinţa Comisiei pentru Afaceri Europene a participat reprezentantul M.D.A.R, Grigoraș Săndica.
            Comisia pentru Afaceri Europene a analizat proiectul de lege şi a hotărât, cu unanimitate de voturi, să adopte AVIZ favorabil, fără amendamente.
 
            La punctul 10 al Ordinii de Zi a fost dezbătută Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social şi Comitetul Regiunilor: Bilanţul Strategiei Europa 2020 pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii – COM 130/2014
            Obiectivele generice declarate ale Strategiei Europa 2020 au fost “ieşirea din criză mai puternici şi transformarea economiei UE într-un spaţiu economic inteligent, durabil şi favorabil incluziunii, cu nivel ridicat de productivitate, ocupare a forţei de muncă şi coeziune socială”. Strategia urmează să servească drept cadru de referinţă pentru măsurile luate la nivelul UE în domenii precum piaţa unică, bugetul UE în perioada 2014-2020 şi agenda de politică externă a Uniunii.
            La şedinţa Comisiei pentru Afaceri Europene a participat reprezentantul MAE, Stefan Iulian Marda.
            Comisia pentru Afaceri Europene a analizat Comunicarea Comisiei, iar în urma formulării unor observații de către doamnele senator Anca Boagiu și Gabriela Crețu în ceea ce privește nevoia unor analize mult mai concrete din partea Comisiei Europene cât și necesitatea existenței unor puncte de vedere ale Ministerelor de resort implicate, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, amânarea adoptării raportului pentru sedința din data de 23 septembrie.
 
            La punctul 11 al Ordinii de Zi a fost analizat și s-au formulat răspunsuri pentru chestionarul COSAC (the 22nd bi-annual report of COSAC)       


Go to top