Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorii USR au votat împotriva așa-zisei ”ordonanțe a austerității” care reduce cheltuieli de unde nu trebuie dar păstrează neatinse sinecuri și posturi inutile

Senatorii USR au votat împotriva proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, cunoscută drept ”ordonanța austerității” în condițiile în care ea nu reduce semnificativ cheltuielile de la bugetul de stat. iar reducerile de cheltuieli, atunci când se fac reduceri, ele sunt fie minore, fie periclitează buna desfășurarea a activității în domenii esențiale.
În cadrul dezbaterilor din Plen, senatorul USR Sebastian Cernic și-a susținut că se pot face economii eliminând pseudo-academii, posturi inutile prin ministere și agenții inutile, depunând un amendament privind desființarea Agenției pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, amendament care a fost respins.
La rândul ei, senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru de finanțe, a atras atenția, în timpul dezbaterilor din Plen, că ”ordonanța austerității” se datorează exclusiv incapacității guvernului de a face un buget echilibrat, în interesul românilor. Anca Dragu a argumentat că diferența enormă între fondurile colectate și cheltuielile bugetare arată că bugetul a fost greșit din stat, cu venituri supraestimate și cheltuieli subestimate.
Anca Dragu: ”După primele 2 luni ale anului, constatăm că bugetul are o gaură de 20 de miliarde de lei. Statul are un deficit de încasări de 9 miliarde de lei față de ce prognozase, optimist, guvernul. Cu venituri mici și cheltuieli excesive, în economia românească nu mai funcționează corelațiile macro-economice. Desființați câteva sute de posturi după ce ați înființat 20.000 de sinecuri. Am ajuns să avem 200 de secretari de stat! Reduceți de la bunuri și servicii 5 miliarde, care înseamnă facturi neplătite, servicii medicale mai puține sau nedecontate, medicamente compensate - lipsă, pentru că jumătate din cheltuielile cu bunuri și servicii sunt, de fapt, cheltuieli în sectorul de sănătate. Nu în cele din urmă, doar o remarcă: în ordonanță nu avem compensarea pentru facturile la energie. Nu mai sunt bani. Aceasta compensare a fost făcută pe banii furnizorilor, iar statul nu a plătit integral sumele. Guvernul a promis pe banii altuia și acum nu mai are bani să-i dea înapoi. Această ordonanță de urgență doar mimează responsabilitatea ceruta de regulile europene!”
 
Motivând votul USR, senatorul Narcis Mircescu, membru al comisiei pentru buget-finanțe, a concluzionat că ”ordonanța nu este a austerității, ci a neputinței, a neputinței guvernului, în care prețurile la alimentele de bază și ratele la bancă s-au dublat, în care facturile au crescut exponențial. Singurul lucru care a rămas constant a fost grija pentru pensiile speciale.”
 



Go to top