Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea Președintelui Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu cu domnul Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene - joi, 20 aprilie 2017

 
Președinte Senatului României, domnul Călin Popescu - Tăriceanu, s-a întâlnit joi 20 aprilie a.c. cu Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans.
 Discuția a fost liberă și a abordat subiecte de interes actual pentru România și Europa și a detaliat, încă o dată, aspecte ale procesului de preluare de către România a președinției Uniunii Europene.
Domnul Călin Popescu-Tăriceanu a apreciat discursul susținut la Roma al domnului Timmermans în legătură cu viitorul Europei. Președintele Senatului își exprimă însă îngrijorarea cu privire la Europa celor două viteze, explicând situația specială a țărilor aparținând fostului bloc comunist. Domnul Tăriceanu susține importanța crucială a principiului solidarității unitare, fără segregare, arătând că țările fost comuniste – încă în plin proces de refacere și ajustare a instituțiilor democratice – pot fi defavorizate într-o perioadă în care sprijinul Europei rămâne esențial.
Domnul Frans Timmermans apreciază rezultatele procesului democratic în România și subliniază abordarea pozitivă a României în rezolvarea crizei migrației. Prim vice-președintele Comisiei Europene menționează importanța crucială a României în procesul de coeziune europeană și de vecinătate, apreciind eforturile acesteia într-o zonă geopolitică volatilă, de frontieră externă a UE. Domnul Timmermans susține că va exista mereu sprijin pentru România din partea Comisiei Europene.
Preşedintele Senatului a subliniat că în cei doi ani de la ultima întrevedere cu domnul Timmermans, situaţia României nu a evoluat conform așteptărilor. Domnul Tăriceanu dă exemplul abuzurilor unui nou pol emergent de putere, creat în plin proces de luptă împotriva corupției, cel constituit din DNA, ANI și procuratură, subliniind faptul că aceste instituții nu sunt sub directa monitorizare a MCV. În urma OG13 – a continuat domnul Tăriceanu -, DNA a demarat investigarea guvernului, acțiune declarată neconstituțională, domnia sa exprimându-și îngrijorarea că această luptă împotriva corupției – supracompensată în multe cazuri – să nu devină o cortină pentru o luptă pentru putere.
În acest context, Președintele Senatului a prezentat instituirea Comisiei de investigare a alegerilor din 2009.
Domnul Frans Timmermans a spus că va urmări rezultatele investigaţiilor acestei comisii şi apreciază întâlnirile avute cu Primul Ministru și cu Ministrul de Externe ca fiind excelente și salută susținerea în direcția bună a Parlamentului pentru Guvern. Prim vice-președintele Comisiei Europene subliniază aspectul creșterii investițiilor străine în România în urma luptei împotriva corupției.
Președintele Senatului a subliniat că demersurile sociale actuale sunt o măsură pe de o parte a creșterii nivelului de trai și pe de altă parte a intenției de diminuare a exportului de mână ieftină de lucru. 
Domnul Călin Popescu-Tăriceanu a încheiat discuția cu aspecte legate de preluarea de către România a președinției UE, menționând incompatibilitatea – cel puțin la nivel teoretic – a unui stat care preia președinția în timp ce este monitorizat prin MCV. Președintele Senatului subliniază că Parlamentulul va continua să lucreze cu guvernul – și în special Ministerul Justiției – pe baza raportului MCV din 2017, în vederea ridicării cât mai rapide a acestuia.



Go to top