Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Comisia pentru sănătate publică din Senat a găzduit conferința „Medicina personalizată, o realitate. Potențialul extraordinar al datelor”

Necesitatea includerii Medicinii Personalizate în Strategia Națională de Sănătate 2021-2027, precum și nevoia stabilirii unui cadru legal clar pentru protecția datelor personale și înlăturarea barierelor privind folosirea informațiilor agregate au reprezentat temele centrale ale Conferinței „Medicina personalizată, o realitate. Potențialul extraordinar al datelor”, organizat luni, 17 februarie a.c. de Comisia pentru sănătate publică din Senat, în parteneriat cu Centrul pentru inovație în medicină. 
„Considerăm că schimbarea de paradigmă privind finanțarea bazată pe rezultate, precum și crearea infrastructurii necesare pentru buna desfășurare a medicinii personalizate pentru pacienții români reprezintă priorități absolute pentru toți factorii implicați. Foarte probabil, acesta este drumul cel mai eficient de a scădea acel decalaj la care asistăm de foarte mult timp în medicina mondială”, a afirmat în deschiderea lucrărilor Laszlo Attila, președintele Comisiei pentru sănătate publică din Senat. 
Diagnosticul de precizie, noile medicamente țintite, precum și tehnologiile medicale digitale sunt considerate, în epoca actuală, fundația medicinei personalizate. Îngrijirile de sănătate care se bazează pe date au potențialul de a transforma sistemele de sănătate, de a le mări sustenabilitatea și de a îmbunătăți rezultatele pentru pacienți. 
Acțiunile necesare pentru perioada următoare, identificate în timpul lucrărilor conferinței, sunt legate de crearea de registre interoperabile la nivel național, crearea de sisteme de date interconectate, prin legarea registrelor naționale la alte surse de date, precum și dezvoltarea planurilor naționale, în strânsă colaborare cu lumea medicală, pacienții și industria.



Go to top