Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea senatorului Vasile Dîncu, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, cu E.S. Prokopchuk Ihor, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România

Președintele Comisiei pentru afaceri europene, senatorul Vasile Dîncu l-a primit vineri, 26 mai a.c, pe E.S. Prokopchuk Ihor, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România într-o vizită de lucru.
Discuțiile dintre cele două părți au vizat sprijinul României pentru parcursul european al Ucrainei în Uniunea Europeană și al aderării acesteia la NATO, viitorul Summit NATO de la Vilnius, dar și despre Platforma pentru reconstrucția Ucrainei.
Senatorul Vasile Dîncu a asigurat partea ucraineană de sprijinul puternic al României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și a solidarității depline cu Ucraina și poporul ucrainean, victime ale agresiunii. ”Ucraina acționează în mod legitim, în virtutea dreptului său legal la autoapărare, iar susținerea comunității internaționale nu vine doar în sprijinul Ucrainei, ci apără principiile dreptului internațional și normele ordinii internaționale bazate pe reguli” a afirmat înaltul demnitar român.
Referitor la NATO, președintele Comisiei pentru afaceri europene a reiterat sprijinul deplin al României pentru aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei, iar acest sprijin puternic ”se reflectă în numeroasele declarații publice ale oficialilor la nivel înalt ai României, dar și în sprijinul practic oferit Ucrainei prin contribuțiile aduse în implementarea Pachetului cuprinzător de asistență pentru Ucraina”. În ceea ce privește aspirațiile euro-atlantice, domnia sa a afirmat că ”România susține un nivel ridicat de ambiție în ceea ce privește Ucraina, în conformitate cu sprijinul nostru puternic pentru Politica Ușilor Deschise și deciziile Summit-ului de la București și de asemenea, sprijină propunerea Secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, de a avea o Comisie NATO-UCRAINA (NUC) la cel mai înalt nivel, la summit-ul de la Vilnius”.
În plus, partea română a condamnat atrocitățile și crimele comise în Ucraina și, în context, domnia sa a menționat că ”există și soluții naționale la această problemă, dând ca exemplu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din România, care a deschis deja o anchetă privind săvârșirea de infracțiuni contra umanității, prevăzute în Codul penal. Sesizarea făcută de țara noastră împotriva acțiunilor Rusiei e justificată și legitimată de principiul universalității, ceea ce poate reprezenta un model pentru alte state. 
În privința aderării Ucrainei la UE, președintele Comisiei pentru afaceri europene a subliniat că ”România a fost și va rămâne unul dintre statele cele mai active în sprijinirea parcursului european al Ucrainei, pornind de la principiul meritelor individuale ale fiecărui stat candidat. Acest subiect este important atât din perspectiva sustenabilității reformelor, cât și a credibilității politicii de extindere a UE”.
În încheiere, partea română a subliniat că  e nevoie de intensificarea dialogului bilateral  care să ajute partea ucraineană. De asemenea, o componentă importantă va fi cea de oferire a expertizei și a  bunelor practici în vederea parcurgerii etapelor din cadrul  procesului de integrare euro-atlantică. 



Go to top