Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președinților Senatului și Camerei Deputaților cu delegația Conferinței Președinților din Parlamentul European, condusă de Președintele Parlamentului European - miercuri, 21 noiembrie 2018

 
Președintele Senatului, dl Călin Popescu-Tăriceanu și președintele Camerei Deputaților, dl Liviu Dragnea, au avut astăzi, 21 noiembrie a.c., o întrevedere cu delegația Conferinței Președinților din Parlamentul European, condusă de președintele Parlamentului European, dl Antonio Tajani. Principalele subiecte abordate au avut în vedere evoluțiile României în pregătirea exercitării președinției Consiliul UE, în special în ceea ce privește dosarele de interes major aflate pe agenda europeană în prima jumătate a anului viitor.
 
Cei doi oficiali români au salutat deschiderea la dialog și buna cooperare cu Parlamentul European în pregătirea Președinției Consiliului UE, transmițând asigurări cu privire la angajamentul și voința depline ale României de a contribui, printr-un efort comun, la avansarea agendei Uniunii, în beneficiul proiectului european și al cetățenilor.
 
Președintele Senatului a subliniat faptul că, pe durata deținerii Preşedinţiei Consiliului UE, România va acționa ca mediator imparțial și un facilitator de consens. De asemenea, a afirmat că, pe termen lung, eficiența UE va depinde de capacitatea acesteia de a asigura un nivel adecvat de convergență între statele membre și de a îmbunătăți nivelul de coeziune, prin menținerea și promovarea valorilor comune.
 
Totodată, Președintele Senatului a evidențiat că unul din dosarele cu profil internațional care va cunoaște evoluții importante și o încheiere așteptată de un număr foarte mare de cetățeni europeni, în perioada președinției rotative exercitate de România, este Dosarul Brexit. Domnul Călin Popescu-Tăriceanu a salutat consensul obținut între UE și Marea Britanie în ceea ce privește Acordul de Retragere și a exprimat speranța că acest acord va fi certificat de Consiliul European ce urmează a avea loc la finalul acestei săptămâni: „Acordul de retragere va garanta protejarea drepturilor tuturor cetățenilor europeni, deci și români, stabiliți în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020. Aceștia vor putea continua să lucreze, să locuiască și să studieze în Marea Britanie în baza obținerii unui nou statut special (settled status). Ne exprimăm speranța că Acordul va fi aprobat de către Parlamentul European și ratificat de către Parlamentul britanic în forma convenită de ambele părți.”
 
Referitor la interesul exprimat de președintele Parlamentului European, domnul Antonio Tajani, față de stadiul pregătirilor și perspectiva României cu privire la dosarele sensibile gestionate de țara noastră pe perioada derulării Președinției Consiliului UE, domnul Liviu Dragnea a declarat că „Avem în față mai multe provocări deosebite, care vor trebui abordate în cursul președinției României. Este important ca prin acțiunile noastre politice să aducem proiectul Uniunii Europene mai aproape de cetățeni. Cheia unității și coeziunii în cadrul UE ține în primul rând de tratamentul egal și de solidaritatea dintre statele membre, acestea fiind două valori fundamentale pe care s-a clădit proiectul european. Menținerea României și Bulgariei în afara Spațiului Schengen este fără îndoială contrară dezideratului de consolidare a coeziunii în cadrul Uniunii.”
 

În ceea ce privește proximitatea alegerilor europene,  președintele Camerei Deputaților a insistat asupra importanței unei abordări pragmatice, care să plaseze în centrul activității cetățenii europeni, un aspect esențial fiind capacitatea Uniunii de a proiecta coeziune atât la nivel economic, cât și social, pentru a crește gradul de încredere în instituțiile europene și în competența acestora de a răspunde nevoilor reale ale europenilor.
 
 



Go to top