Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail: Integrarea Europeană trece și prin milioanele de europeni care trăiesc și muncesc în afara țării lor de origine”

Senatorul USR de Diaspora Radu Mihail susține că statele Uniunii Europene trebuie să asigure o mai bună coordonare a sistemelor sociale, astfel încât să asigure drepturi egale în materie de muncă.
 
Argumentul a fost prezentat în cadrul unei noi întâlniri sub egida Conferinței privind Viitorul Europei, întâlnire la careu au participat delegați ai parlamentelor naționale, precum și eurodeputați din Parlamentului European. Dezbaterea amplă, ce a pornit de la recomandările cetățenilor pentru a determina viitorul parcurs European, a avut loc la mijlocul acestei săptămâni.
 
Cu această ocazie, pe baza sintezei panelurilor, Radu Mihail, în calitate de reprezentant al Parlamentului României, a lansat o serie de propuneri referitoare la cetățenii mobili în Europa:
 
Radu Mihail: ”În primul rând, este necesară o mai bună coordonare a sistemelor sociale în UE, astfel încât să putem asigura drepturi egale în materie de muncă. În al doilea rând, trebuie să avem ca obiectiv impulsionarea economiei prin stimularea inovării și a unui înalt nivel tehnologic în țările Europene emergente și facilitarea contribuției cetățenilor mobili la dezvoltarea țărilor lor de origine, pentru a opri “brain drain-ul” actual. Mobilitatea cunoștințelor și a antreprenoriatului poate contribui la extinderea progresului tehnologic și a capacităților de inovare ale Europei, dar nu trebuie să lase țări precum România fără resursa umană esențială (întreprinzători, experți etc.).”
 
Totodată, Senatorul Radu Mihail a subliniat că este necesar ca cetățenii mobili europeni să poată vota la alegerile europene, naționale sau locale acolo unde se află pentru candidații din țările de origine sau eventual pentru cei din țările gazdă, acolo unde este aplicabil acest drept.
 
La final, senatorul Radu Mihail a propus includerea cetățenilor mobili ca o categorie distinctă în orice proces de consultare care va urma Conferinței. 
 
Radu Mihail: ”Am insistat pe lângă ceilalți participanți la dezbatere să privească toate elementele de discuție din cadrul conferinței și prin prisma nevoilor și aspirațiilor cetățenilor mobili pe care într-un fel sau altul îi reprezintă. Pentru că integrarea Europeană trece și prin milioanele de europeni care trăiesc și muncesc în afara țării lor de origine.”



Go to top