Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comisia de muncă, aviz favorabil pentru Parchetul European (EPPO)

Comisia de muncă din Senat a dat azi aviz favorabil, în unanimitate, proiectului de lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO)

România era vizată de o procedură de infringement din partea Comisiei Europene pentru neîndeplinirea obligației de a comunica transpunerea normelor UE în legislația națională privind combaterea fraudelor cu fonduri europene. Aceste norme cresc nivelul de protecție a bugetului UE prin armonizarea definițiilor, a sancțiunilor și a perioadelor de limitare ale infracțiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii. De asemenea, directiva pune bazele competenței materiale a Parchetului European (EPPO), care ar urma să investigheze ascest tip ce infracțiuni.

Ștefa Pălărie, președintele Comisiei de Muncă din Senat: ”Regulamentul Consiliului UE 2017/1.939 a fost adoptat în octombrie 2017 dar pentru guvernele conduse de PSD și camarilla lui Dragnea nu dorea și nu putea să aibă ca priorități activitatea Parchetului European. Punând în pericol apartenența României la Uniunea Europeană și călcând în picioare toate principiile justiției europene, guvernele PSD – ALDE au făcut tot ce le-a stat în putință fie să întârzie funcționalitate lor și desemnarea procurorilor români la Parchetul European, culminând cu abuzurile făcute pentru a bloca numirea Laurei Codruța Koveși în fruntea instituției. A venit acum timpul să reparăm tot ce a stricat PSD în domeniul justiției.”

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților în 2 februarie 2021, Senatul fiind camera decizională. La dezbaterile de azi, din Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială au participat 10 senatori, toți votând pentru un aviz pozitiv. Comisia raportoare este Comisia Juridică.
 



Go to top