Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Sebastian Cernic: ” De 16 ani, Uniunea Europeană este “acasă” pentru milioane de români”

Senatorul USR de Bacău, Sebastian Cernic, salută sărbătorirea, la 8 Mai, a Zilei Europei, reamintind că, de 16 ani, Uniunea Europeană este ”acasă” pentru milioane și milioane de români.

Într-o declarație politică, senatorul USR Sebastian Cernic arată că deschiderea granițelor și ridicarea restricțiilor de muncă au însemnat creșterea mobilității românilor în spațiul european, oportunitatea de a pleca la muncă în alte state,  cei mai mulți dintre aceștia alegând să locuiască în afara țării, cu tot cu familii.

În același timp, senatorul USR atrage atenția că acest lucru a însemnat și depopularea României, de vină fiind politicile falimentare ale PSD.
 
Sebastian Cernic: ”Pentru sute de mii de băcăuani, ridicarea vizelor de călătorie în țările UE a fost șansa acestora pentru un viitor mai bun pentru ei, dar mai ales pentru copiii lor. În același timp, pentru aproape o treime dintre băcăuani, guvernările PSD din ultimii 30 de ani au însemnat sărăcie, neajunsuri, lipsa locurilor de munca, lipsa infrastructurii corespunzătoare de sănătate, de educație sau rutieră. PSD este direct responsabil pentru depopularea localităților din zona Moldovei. Dar îi înțeleg perfect pe cei care au luat decizia de a pleca.”
 
In declarația sa politică, senatorul USR de Bacău, Sebastian Cernic arată că numai în anul 2020, România a pierdut din populație echivalentul unui oraș ca Bacăul, migrația fiind unul dintre motive. În total, numărul românilor care locuiesc în străinătate, conform unor date oferite de autoritățile române la sfârșitul anului 2021, este: peste 1.100.000 în Italia, peste 1 milion de români în Spania, aproape 1 milion de români în Marea Britanie, aproximativ 800 mii în Germania și în jur de 100 de mii de români în Belgia, Austria, Irlanda și Franța.

La finalul declarației sale, Sebastian Cernic adresează un apel guvernanților să investească în infrastructură – de la cea rutieră la educație și sănătate – aceasta fiind șansa revenirii românilor acasă în țară.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
 
”De 16 ani, Uniunea Europeană este acasă” pentru milioane de români
 
            Stimați colegi,
 
Pe 9 mai sărbătorim Ziua Europei, cunoscută și sub numele de Ziua Schuman. La data de 9 mai 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman, a propus un plan pentru crearea unei instituții care să gestioneze producția de cărbune și oțel, plan considerat piatra de temelie a Uniunii Europene. Scopul acestui demers era evitarea unor noi războaie între statele europene, unitatea și solidaritatea între acestea.
La 73 de ani de la acel moment, apreciem cu adevărat avantajele și beneficiile pe care UE le oferă celor 27 de state membre, în contextul războiului de la granițele sale, din Ucraina. Astăzi, Europa este mai sigură, iar statele sale, prin cooperare și sprijin reciproc, suportă mai ușor crizele provocate de război.
La 1 ianuarie 2023, România a împlinit 16 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Deschiderea granițelor a însemnat creșterea mobilității românilor în spațiul european, dar și oportunitatea de a pleca la muncă în alte state. Cei mai mulți dintre aceștia au rămas să locuiască în afara țării, cu tot cu familii.
Vă dau exemplul județului meu, Bacău. Bacăul a pierdut 143.000 de locuitori în ultimii 20 de ani, potrivit primelor date ale Recensământului Populației și Locuințelor. Pentru sute de mii de băcăuani, ridicarea vizelor de călătorie în țările UE a fost șansa acestora pentru un viitor mai bun pentru ei, dar mai ales pentru copiii lor. În același timp, pentru aproape o treime dintre băcăuani, guvernările PSD din ultimii 30 de ani au însemnat sărăcie, neajunsuri, lipsa locurilor de munca, lipsa infrastructurii corespunzătoare de sănătate, de educație sau rutieră. PSD este direct responsabil pentru depopularea localităților din zona Moldovei. Sunt sate pustii astăzi, în județul Bacău. Este dezolant să treci prin acele locuri părăsite. Dar îi înțeleg perfect pe cei care au luat decizia de a pleca.
Numai în anul 2020, România a pierdut din populație echivalentul unui oraș ca Bacăul, migrația fiind unul dintre motive. În total, numărul românilor care locuiesc în străinătate, conform unor date oferite de autoritățile române la sfârșitul anului 2021, este: peste 1.100.000 în Italia, peste 1 milion de români în Spania, aproape 1 milion de români în Marea Britanie, aproximativ 800 mii în Germania și în jur de 100 de mii de români în Belgia, Austria, Irlanda și Franța.
În ultimii ani, numărul de copii români născuți în străinătate a depășit numărul de copii născuți în țară. Aceste statistici arată că Uniunea Europeană înseamnă acasă pentru foarte mulți români. Aceste date indică și realitatea dură că România este o țară în care nici astăzi, condițiile de trai nu sunt mult îmbunătățite. Zona Moldovei are nevoie neapărat de o autostradă care să o lege de restul țării. Stimați colegi, investițiile în infrastructură – de la cea rutieră la educație și sănătate – sunt șansa revenirii românilor acasă în țară.
Astăzi, mulțumim Uniunii Europene pentru tot sprijinul oferit pentru dezvoltarea țării noastre. La mulți ani, Europa!”
 



Go to top