Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor, îi cere prim-ministrului Marcel Ciolacu să se asigure că Guvernul respectă legea în procesul de elaborare și de adoptare a bugetului de stat pe anul 2024.

Senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor, îi cere prim-ministrului Marcel Ciolacu să se asigure că Guvernul respectă legea în procesul de elaborare și de adoptare a bugetului de stat pe anul 2024.

Anca Dragu îi atrage atenția lui Marcel Ciolacu că, înainte de toate, trebuie să ceară ministrului Finanțelor o nouă Lege a Plafoanelor și a Strategiei Fiscal-bugetare pe termen mediu, strategie care, conform articolului 26 din Legea 69/2010, trebuia transmisă Parlamentului până la data de 15 august.

Anca Dragu: „Strategia fiscal-bugetară pe termen mediu este importantă pentru că ordonatorii de credite includ cheltuieli în bugetele lor pe baza obiectivelor înscrise în strategie. Prin urmare, fără strategie fiscal-bugetară nu văd ce buget propun ordonatorii în decembrie, ce buget agreează Ministerul Finanțelor, Guvernul și ce votează Parlamentul!”

Experiența din acest an a transformat bugetul de stat „din lege în tocmeală”, în condițiile în care în ultimele luni din 2023 statul român nu a cheltuit conform bugetului de stat, ci cum a vrut Marcel Ciolacu, cel care a direcționat discreționar banii din Fondul de rezervă al Guvernului nu pentru cheltuieli neprevăzute, cauzate de unele situații excepționale, ci pentru cheltuieli curente.

Anca Dragu spune că, în cazul în care Guvernul nu mai știe să facă un buget corect, onest și legal, ministrul Finanțelor și prim-ministrul pot să vină în Parlament pentru discuții și consultări.

Anca Dragu: „Domnule Marcel Ciolacu, domnule Marcel Boloș, nu uitați să semnați și declarația ce atestă că Legea bugetului este în conformitate cu strategia fiscal-bugetară (inexistentă), cu principiile responsabilității fiscal-bugetare și cu regulile fiscale, conform articolului 30, alin (4) din Legea responsabilității fiscal-bugetare. Următorul alineat spune că, în situația în care bugetul nu este în conformitate cu strategia și legea responsabilității fiscal-bugetare, trebuie să explicați în declarație care sunt abaterile și cum si când le veți corecta.”



Go to top