Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Irineu Darău: ”Programul Masă Caldă în Guvernul PSD-PNL-Ciolacu - Un milion de promisiuni, zero fapte!”

Senatorul USR de Brașov, Irineu Darău, acuză Guvernul PSD-PNL că deși au trecut două luni de la începerea anului școlar, programul ”Masa Caldă” nu este funcțional încă.
Într-o declarație politică, Irineu Darău, care este și membru al comisiei pentru educație din Senat, aduce aminte că anul trecut programul-pilot a fost extins de la 150 la 450 de şcoli, după o serie de trei ordonanţe venite şi ele târziu. Ordonanţa a fost amendată la Camera Deputaţilor pentru a generaliza treptat programul la nivel naţional şi stă din martie, de mai bine de 20 de şedinţe, pe ordinea de zi cu raport de adoptare. Preşedintele Camerei Deputaţilor din martie până la final de iunie, când a spus că trece de la fapte la vorbe, a fost Marcel Ciolacu.
 
Irineu Darău: ” În legea învăţământului preuniversitar, cununa “României Educate” a lui Iohannis, scrie negru pe alb că un milion de copii vor primi masă caldă începând cu anul şcolar 2023-2024 în cadrul Programului Naţional Masă Sănătoasă. Vă anunţ că, de sâmbătă, 28 octombrie, copiii intră în prima vacanţă dintre module şi niciunul nu a primit masă caldă sau sănătoasă de la bugetul de stat prin Ministerul Educaţiei. Un milion de promisiuni, zero fapte!”
 
Concluzia declarației politice a senatorului USR de Brasov, Irineu Darău, este cât se poate de fermă: nu poate spune nimeni că nu s-a putut, ci este clar că nu s-a dorit.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Programul Masă Caldă în Guvernul PSD-PNL-Ciolacu: Un milion de promisiuni, zero fapte!
 
Când “Masa caldă” a debutat în 2016, în 50 de şcoli, programul a demonstrat imediat, prin contribuţia la reducerea abandonului şcolar, că este un pilot de cursă lungă.
 
Opt premieri a avut România din 2016 până astăzi şi toţi au înţeles că programul trebuie să continue şi să fie extins la nivel naţional. Cu o excepţie: Marcel Ciolacu!
 
În legea învăţământului preuniversitar, cununa “României Educate” a lui Iohannis, scrie negru pe alb că un milion de copii vor primi masă caldă începând cu anul şcolar 2023-2024 în cadrul Programului Naţional Masă Sănătoasă. Vă anunţ că, de sâmbătă, 28 octombrie, copiii intră în prima vacanţă dintre module şi niciunul nu a primit masă caldă sau sănătoasă de la bugetul de stat prin Ministerul Educaţiei. Un milion de promisiuni, zero fapte!
 
Anul trecut programul-pilot a fost extins de la 150 la 450 de şcoli, după o serie de trei ordonanţe venite şi ele târziu, prima abia în iunie. Această ordonanţă a fost amendată la Camera Deputaţilor pentru a generaliza treptat programul la nivel naţional şi stă din martie, de mai bine de 20 de şedinţe, pe ordinea de zi cu raport de adoptare. Preşedintele Camerei Deputaţilor din martie până la final de iunie, când a spus că trece de la fapte la vorbe, a fost Marcel Ciolacu. Nu poate spune nimeni că nu s-a putut, ci este clar că nu s-a dorit.
 
Ce a făcut Marcel Ciolacu a fost ca pe 29 septembrie, în a treia săptămână de şcoală, să dea o ordonanţă de urgenţă, nr. 77,  prin care să prelungească programul pilot Masă Caldă în 450 de şcoli. De ce aşa de târziu?! Tocmai ca să nu dea, de fapt, masă caldă copiilor! Nu voia să dea de mâncare, ci doar să dea bine! Ghiciţi ce face OUG 83? Modifică OUG 77, în sensul că Guvernul nu mai dă masă caldă în cuantum de 195 000 000 de lei, ci în limita acestei sume.
 
Am avertizat la final de septembrie că va mai dura o lună până să dea hotărârile de guvern care operaţionalizează programul şi îmi pare rău că am avut dreptate! Prima dintre ele a luat vreo săptămână deşi este o hotărâre copy-paste. A doua, cea cu lista şcolilor, abia ieri a ajuns să vadă tiparul în Monitorul Oficial. Vedem în varianta aflată în consultare publică şi de ce a fost nevoie de modificarea ordonanţei iniţiale: ca să scadă bugetul programului cu 62 de milioane de lei. Adică 4 milioane de mese calde mai puţin!
 
Pentru cine s-ar putea gândi că a fost o alegere dificilă a celor 450 de şcoli: să ştiţi că sunt aceleaşi de anul trecut. Doar şapte şcoli au fost înlocuite cu altele. 443 de şcoli aşteaptă de o lună ca Guvernul să decidă asupra a şapte şcoli!!
 
Prin astfel de manevre evazive, se întârzie acordarea suportului alimentar pentru copii. PSD şi PNL fac o economie cinică la fondul de rezervă al Guvernului din care ar trebui să plătească masa pentru elevi. Vorbim despre o economie de la elevi vulnerabili, în vreme ce bugete grase se revarsă tot către favoriții puterii, pe criterii politice.
 
Din 2016 în 2023 s-a ajuns de la pilotul de cursă lungă la aterizarea forțată! Marcel Ciolacu, trezește-te!”
 
 



Go to top