Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Sebastian Cernic: ”Adrian Chesnoiu crede că analizele BNR sunt vorbe în vânt”

Senatorul USR de Bacău, Sebsatian Cernic, se rată surprins de afirmațiile ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, conform căruia prognozele BNR privind creșterea inflației la peste 10% în aprilie, ar fi simple zvonuri nefondate.
 
Într-o declarație politică, Sebastian Cernic îl acuză pe Adrian Chesnoiu de iresponsabilitate, în condițiile în care creșterea galopantă a facturilor la energie se va transmite, în lanț, de la producător la trsportator, la comercianți și, în cele din urmă, la consumatori.
 
Sebastian Cernic: ”Cum ce am greșit să avem un ministru care nu ține cont că oamenii nu vor mai avea bani să-și ia mâncare, haine, combustibil? Dacă neagă cifrele BNR, sunt tare curios de unde își ia domnul Chesnoiu informațiile, de ne spune să stăm liniștiți în fața scumpirilor care vin.  Știe domnul Chesnoiu ceva ce noi nu știm? ”
 
În încheierea declarației sale politice, senatorul USR de Bacău, Sebastian Cernic, îi solicită ministrului agriculturii să nu mai nege evidențele, să nu ignore avertismentele BNR și să ia măsurile care se impun în agricultură, altfel românii riscă să plătească incomparabil mai mult pe alimente decât au plătit anul trecut.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
 
Faptul că ministrul Chesnoiu se face că plouă în problema crizei alimentelor este o îngrijorare în plus
 
                Stimați colegi,
 
Banca Națională a României (BNR) se așteaptă ca inflația să treacă de 11% în perioada aprilie-iunie, adică după expirarea măsurilor de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Asta înseamnă că absolut totul se va scumpi. Dar salariile rămân la fel. Cu aceeași bani, oamenii nu-și vor mai permite să-și cumpere mâncare și haine cât să le asigure un trai bun. 
 
Datele BNR sunt îngrijorătoare, dar erau de așteptat. Vedem că în toată lumea, în America, în Europa, inflația este la cote istorice.
 
La ce nu mă așteptam sunt declarațiile ministrului Chesnoiu, care a anunțat că nu ia în serios avertismentele BNR. Ministrul nu crede că vin scumpiri. Citez declarația sa: în primul rând, nu știu, cred că este un pic exagerată acea informație (…) că în aprilie vor exploda prețurile. Nu există în acest moment niciun factor indicativ care să ne conducă cu gândul la acest lucru". Deci pentru ministrul Chesnoiu, prognozele BNR sunt doar zvonuri nefondate, vorbe de prin târg. Argumentul forță al ministrului este că: "Aprilie nu este o lună în care să culegem roadele din terenurile agricole". Poftim? Ce-a vrut oare să spună ministrul?
 
În Statele Unite ale Americii, inflația a ajuns în ianuarie la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. Este inflație peste tot. În toată lumea au crescut prețurile. Iar situația, inevitabil, se va înrăutăţi considerabil și în România, mai ales din cauza creșterii prețurilor la energie.
 
Dar "Să nu fim dramatici și să nu prefigurăm o criză  alimentară", zice ministrul. Bun, să nu fim dramatici, dar nici ignoranți, pentru că oamenii nu vor mai avea bani de mâncare din aprilie. Situația asta se va întinde pe toată vara. Cum să stăm liniștiți?
Cum ce am greșit să avem un ministru care nu ține cont că oamenii nu vor mai avea bani să-și ia mâncare, haine, combustibil? Dacă neagă cifrele BNR, sunt tare curios de unde își ia domnul Chesnoiu informațiile, de ne spune să stăm liniștiți în fața scumpirilor care vin.  Știe domnul Chesnoiu ceva ce noi nu știm?
               
Îi solicit ministrului agriculturii să nu nege evidențele, să nu ignore avertismentele și să ia măsuri. Când ești ministru în funcție, te ocupi să rezolvi problema irigațiilor, nu zici ca tot omul, că poate dă Dumnezeu și plouă.  Am și o întrebare pentru domnul ministru, pe care i-o voi transmite și în scris: Scad subvențiile APIA? ”
 



Go to top