Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristi Berea: „Pensii speciale pe cârca poporului”

Senatorul USR de Iași, Cristi Berea, acuză coaliția sărăciei pentru că preferă să mențină pensiile speciale, cu prețul pierderii banilor prevăzuți în PNRR. USR a depus mai multe proiecte, chiar începând cu anul 2016, pentru eliminarea pensiilor speciale, însă majoritatea solicită nu a băgat în seamă propunerile.

Într-o declarație politică, Senatorul USR Cristi Berea arată că pensiile speciale ale parlamentarilor pot începe de la 4.000 de lei/lună pentru cei ce au finalizat un mandat, iar pentru trei mandate se poate  ajunge până la 12.000 lei/lună. Menținerea acestor pensii înseamnă asumarea riscului de a pierde peste un miliard de euro, bani din PNRR. Coaliția, în acest context, a propus diminuarea unor pensii, nicidecum eliminarea acestora. Mai mult decât atât, proiectul guvernului privind pensiile militarilor, conform Băncii Mondiale, are un impact modest, reducând cheltuielile publice doar cu 2%.
 
Cristi Berea: Acesta problemă a pensiilor speciale nu poate fi rezolvată doar cu impozitarea lor, așa cum prevede proiectul de lege depus de PNL și PSD, deoarece nu duce la întreprinderea acestora în sistemul public contributiv, ba chiar dă de înțeles că aceste pensii sunt necesare și că singura problemă este suma lor exorbitantă.

În declarația sa politică, Senatorul USR, Cristi Berea arată că pensiile speciale sunt o reală nedreptate, iar în acest sens USR a depus amendamente prin care pensiile trec la sistemul contributivității, astfel cum este prevăzut în PNRR.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
„Problema Pensiilor Speciale
 
Încă din 2016, USR a susținut desființarea pensiilor speciale prin depunerea a mai multe proiecte de lege, care nu au fost băgate în seamă de majoritatea PSD de atunci și nici acum de către coaliția de guvernare PSD-PNL. Din păcate dumnealor le convine să beneficieze de aceste indemnizații speciale pentru parlamentari, plătite majoritar din banii românilor, care pornesc de la 4.000 de lei după un singur mandat și care pot ajunge până la 12.000 de lei după finalizarea celui de al treilea mandat. 
De curând coaliția PSD-PNL a anunțat modificarea proiectul privind reforma pensiilor speciale, nu pentru că se simțeau cu musca pe căciulă ci pentru că România risca să piardă peste un miliard de euro din fondurile PNRR, dar cu toate acestea proiectul de lege nu prevede desființarea pensiilor speciale, doar reducerea lor în unele cazuri. De asemenea, conform PNRR, în cazul militarilor legea propusă de guvernul României nu trece pe contributivitate, iar raportul Băncii Mondiale arată că impactul acestui proiect de lege este unul modest, reducând cheltuielile publice cu doar 2%. În schimbul pensiilor speciale, ar fi mai adecvat ca militarii să beneficieze de o pensie contributivă care să aibă ca scop sporirea veniturilor personalului ce a participat în teatre de operațiuni deoarece s-ar include și veniturile obținute acolo, fapt ce nu este prevăzut în actuala reformă.
Acestă problemă a pensiilor speciale nu poate fi rezolvată doar cu impozitarea lor, așa cum prevede proiectul de lege depus de PNL și PSD, deoarece nu duce la întreprinderea acestora în sistemul public contributiv, ba chiar dă de înțeles că aceste pensii sunt necesare și că singura problemă este suma lor exorbitantă.
De fapt și de drept existența pensiilor speciale este o nedreptate care trebuie să înceteze, iar acest lucru poate fi făcut posibil prin aprobarea amendamentelor USR ce propun trecerea pensiilor la sistemul contributiv, exact cum este prevăzut în PNRR.”
 



Go to top