Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorii USR PLUS, vot pentru decuplarea de la banul public a pseudo-Academiei Oamenilor de Știință din România, una din fabricile de sinecuri de lux ale PSD

Senatorii USR PLUS au votat pentru raportul de respingere a propunerii legislative de modificare şi completare a Legii nr.31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (L565/2019).

Legea ar fi permis finanțarea Academiei Oamenilor de Știință din România exclusiv din subvenții de la bugetul de stat, eliminând complet finanțarea din venituri proprii. Raportul de respingere a fost votat de 77 de senatori, grupul parlamentar PSD părăsind sala de plen înainte de sesiunea de vot.

Motivând votul senatorilor USR PLUS, senatorul Irineu Darău declară: ”Această lege voia să transforme AOSR într-o entitate care nu ar fi dat socoteală nimănui, cu Statut adoptat exclusiv de către propria Adunare Generală, dar finanțată în totalitate de la bugetul de Stat. Academia Oamenilor de Știință din România este irelevantă în clasamentele internaționale, iar aproape întreg bugetul este consumat pentru plata indemnizațiilor și salariilor. În anul 2019, doar puțin peste 2% dintre cheltuieli au fost destinate activităților efective! Sunt convins că, având în vedere cei peste 350 de membri, activitățile Academiei ar trebui să poată fi cu ușurință finanțate din venituri proprii -  dacă membrii săi se dovedesc a fi adevărați oameni de știință și nu impostori. Contribuția AOSR la cercetarea științifică din România pur și simplu nu există, dar printre membrii ei de bază se numără Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu și Teodor Meleșcanu. Performanța și calitatea trebuie să preceadă finanțarea - și nu invers! ”

Respingerea proiectului de lege este parte din curățenia legislativă pe care USR PLUS și-a propus să o facă, acest proiect fiind parte dintr-o listă de proiecte vechi fără surse de finanțare și declarate neconstituționale.

Dincolo de aspectul de neconstituționalitate, USR PLUS ar fi respins oricum această propunere, în logica angajamentului de a stopa risipa din banii publici. De altfel, USR PLUS a întreprins deja demersuri pentru ca AOSR să nu mai primească bani de la bugetul de stat nici în 2020 nici în 2021, precum și o propunere legislativă pentru ca finanțarea Academiei să se realizeze exclusiv din venituri proprii, nu din subvenții de la bugetul de stat.

Până la intervenția USR PLUS de oprire a finanțării AOSR din bani publici, 85% din bugetului AOSR fusese destinat indemnizațiilor membrilor (60%) și salariilor personalului (25%). În 2019, doar 238000 lei din bugetul inițial de 10,65 milioane lei au fost destinați activităților propriu-zise. Merită remarcat și faptul că, în perioada 2017-2019, cheltuielile AOSR crescuseră cu 49%.
 



Go to top