Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Anca Boagiu, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României: Schengen - un drept câștigat de România

În cadrul conferinţei COSAC de la Luxemburg, doamna senator Anca Boagiu, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, a subliniat contribuţia importantă a ţării noastre la politica europeană de securitate. România apără cu succes cea de-a doua graniţă europeană externă ca mărime, ocupă a doua poziţie, după Germania, în ceea ce priveşte volumul contribuţiei la FRONTEX şi participă cu eficienţă la misiunile EUNAVFOR din Marea Mediterană în vederea stopării traficului ilegal de migranţi. Drept urmare, senatorul Anca Boagiu a punctat faptul că apartenenţa României la spaţiul Schengen este un drept câștigat, de care românii trebuie să beneficieze cât mai curând.   
Senatorul român a mai evidenţiat faptul că fenomenul migraţiei este şi va continua să fie unul dintre principalele puncte de interes de pe agenda europeană. România s-a alăturat deja eforturilor de relocare, dată fiind urgenţa actuală din unele state membre. Prima prioritate europeană ar trebui să vizeze cauzele presiunii crescânde a migraţiei, cauze ce pot fi înlăturate prin identificarea şi implementarea celor mai potrivite instrumente în privinţa cooperării cu statele de origine şi cu cele de tranzit. România salută paşii importanţi pe care i-a făcut Europa în această direcţie. Europa are nevoie de o protecţie reală a graniţelor externe, realizată în mod onest de fiecare stat membru, fără a se aduce atingere liberei circulaţii a cetăţenilor europeni. În consecinţă, doamna senator Anca Boagiu a susţinut faptul că spaţiul Schengen nu trebuie anulat.
La final, doamna senator Anca Boagiu, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, a atras atenția că evenimentele de la graniţa de est a UE şi criza refugiaţilor determină urgentarea adoptării unei politici externe de securitate şi de apărare comune a Uniunii Europene.
Cea de a 54-a conferinţă COSAC (Conferinţa Organismelor Specializate în Afaceri Europene) s-a desfășurat la Luxemburg, în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie. Pe ordinea de zi a reuniunii COSAC s-au aflat subiecte legate de Agenda europeană privind migrația - Politica de azil comună și politica de migrație legală, lupta împotriva migrației ilegale și securizarea granițelor externe ale Europei, o strategie digitală pentru piața unică europeană, precum și politica de extindere.



Go to top