Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Dragoș Popescu: monitorizarea calității aerului trebuie să fie un serviciu în folosul comunității, nu un prilej de afaceri!

Senatorul USR PLUS Dragos Popescu, membru al Comisiei de Mediu, atrage atentia asupra problemelor întâmpinate în monitorizarea corectă și coerentă a poluării și în informarea cetățenilor. Astfel, îmbunătățirea funcționării Rețelei de Monitorizare a Calității aerului este esențială având în vedere poluarea aerului cu care se confruntă marile aglomerări urbane din România și condamnarea Curții de Justiție Europeană determinate de depășire sistematică și persistentă a valorilor‑limită pentru microparticule (PM10) în zona RO32101 (București, România).

În contextul în care, în Noiembrie 2020, Ministerul Mediului a deschis licitația, în valoare de 9898000 lei, pentru Furnizare echipamente suplimentare de monitorizare a calității aerului necesare în vederea creșterii gradului de măsurare și de informare a publicului în timp real privind calitatea aerului înconjurător, senatorul Dragoș Popescu atrage atenția că procedura trebuie să fie corectă și transparentă, în folosul cetățenilor și al comunităților.

Senatorul Dragos Popescu, membru al Comisiei de Mediu: ”Consultând întrebările de clarificare și răspunsurile date, e surprinzător că unele specificatii tehnice sunt nejustificat și surprinzător de specifice. De asemenea, aplicația, ce ar trebui sa fie unealta principală de informare a cetățenilor, nu e clar ce date va furniza si de la ce aparate. De asemenea, nu e clar ce autorități vor primi aparatură - inițial fiind vorba numai de Bucuresti, iar în achizitie sunt menționate mai multe primării.  În lipsa unei consultări reale, nu e clar cum s-a ajuns la numărul de senzori ce fac obiectul licitației, la nevoia și scopul laboratoarelor mobile, la specificațiile aplicației de mobil și cum vor reuși acestea să contribuie la o mai bună monitorizare a calității aerului și la informarea cetățenilor.”

Astfel, senatorul Dragos Popescu a cerut mai multe detalii de la MInisterul Mediului:
  • Care sunt autoritățile beneficiare ale stațiilor și laboratoarelor mobile de măsurare a calității aerului, în ce orașe vor fi acestea instalate?
  • Dacă există un studiu privind oportunitatea instalării echipamentelor care fac obiectul achiziției și cum va impacta acest proiect gradul de măsurare a calității aerului și gradul de informare a cetățenilor? Aș dori, în cazul în care acest studiu există, să mi-l puneți la dispoziție.
  • Care a fost procesul de prospectare a pieței privind aparatele de măsurare a calității aerului din Lotul 3 și care sunt justificările condițiilor din caietele de sarcini pentru aceștia?



Go to top