Senatul României
Limba:
RO EN
Tipareste Micsoreaza litera Mareste litera
Întrevederea preşedintelui Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu, cu dl Moon Hee-sang, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea - joi, 11 octombrie 2018

Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a avut azi, 11 octombrie 2018, o întrevedere cu dl Moon Hee-sang, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Coreea, care efectuează o vizită oficială în România, în perioada 10-13 octombrie 2018, la invitația demnitarului român.
Înaltul oficial român a reliefat faptul că vizita delegaţiei parlamentare coreene are loc sub auspiciile sărbătoririi Centenarului de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, arătând că poporul român și poporul coreean au destine similare, fiind obligate de circumstanțe istorice injuste să trăiască separate de frontiere vremelnice.
De asemenea, vizita președintelui Adunării Naționale a Republcii Coreea face parte din acțiunile de marcare a unui deceniu de la semnarea Declaraţiei comune privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Coreea (Seul, 8 septembrie 2008), președintele Senatului transmițând omologului său interesul părții române pentru dezvoltarea intensă a tuturor palierelor de cooperare. În acest context, domnia sa a subliniat atenția prioritară acordată parteneriatului strategic pe palierul cooperării economice, pentru ca acesta să valorifice întreg potențialul bilateral existent în acest domeniu. Totodată, a transmis interesul pentru atragerea de noi investiţii coreene, având în vedere ritmul creşterii economice și atractivitatea mediului investiţional din România dar și trendul și planurile de extindere pe noi piețe de producție ale mărcilor coreene.
Dl Călin Popescu-Tăriceanu a exprimat satisfacția față de nivelul excelent al relației dintre forurile legislative ale celor două țări, menționând rolul și contribuția importantă în raport cu mediul de afaceri pe care o au contactele de nivel înalt pe linie parlamentară. A evocat în acest sens programul în România al înaltului demnitar coreean, care include contacte cu oamenii de afaceri și o vizită la Harman International România, o companie din grupul Samsung.
În privinţa relaţiilor culturale, educaţionale şi ştiinţifice, înaltul demnitar român a arătat că România încurajează cooperarea directă între universităţi, menționând apreciativ acordarea de burse de masterat în inginerie nucleară pentru studenții români. De asemenea, a fost trecut în revistă stadiul cooperării dintre cele două state în cadrul organizațiilor internaționale, iar Președintele Senatului a prezentat succint prioritățile României pentru perioada deținerii președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.
Președintele Senatului a subliniat că România va acorda și în continuare o atenţie aparte consolidării Parteneriatului Strategic UE-Republica Coreea, iar referitor la situaţia din Peninsula Coreeană, a precizat că România sprijină o abordare bazată pe dialog, în vederea identificării celei mai potrivite căi pentru denuclearizarea Peninsulei. Go to top