Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Conferința europeană „Sănătatea mintală la locul de muncă” produce efecte concrete legislative

Ziua mondială a sănătății mintale a fost marcată la București prin conferința europeană „Sănătatea mintală la locul de muncă” organizată de Fundația Estuar și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6, cu sprijinul Mental Health Europe, al Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități din Senatul României, al Asociației Penumbra din Scoția și al Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie.
Evenimentul s-a dovedit a fi piatra de referință în privința recunoașterii, creării și legiferării aspectelor vitale privitoare la sănătatea mintală a angajaților români! Astfel, Fundația Estuar și-a încununat cu succes cei 25 de ani de activitate în România, în îndeplinirea misiunii sale de a oferi opțiuni sociale și alternative adulților cu probleme de sănătate mintală, pentru reintegrarea lor în comunitatea românească.
Sănătatea mintală a angajaților din România, indiferent de sectorul în care aceștia activează, fie el public sau privat, reprezintă nu doar un subiect tabu și relativ greu de înțeles, ci mai ales o chestiune tratată secundar din punct de vedere legislativ.
Beneficiind de participarea și expertiza specialiștilor internaționali și români, reprezentanți și decidenți ai sectoarelor și domeniilor cheie direct implicate în această problematică, conferința a abordat aspecte precum cele legislative specifice, de creare și promovare a drepturilor angajaților și a sănătații lor mintale prin strategii și programe bine definite și puse în practică, aspecte de identificare, prevenție și tratare a bolilor și tulburărilor mintale, aducându-se astfel în discuție cele mai delicate și importante nevoi și pericole ce privesc în prezent sănătatea mintală a angajatului.
Ca urmare a acestui eveniment, specialiștii, împreună cu decidenții politici prezenți, au concluzionat următoarele:
 
• Sindromul Italia este un fenomen medico-social ce afectează femeile care lucrează ca „badante” în Italia și familiile acestora. Astfel, 3 din 5 îngrijitoare au suferit la un moment dat în viață de acest sindrom, caracterizat de stres psihologic permanent.
• Societatea românească are nevoie de acțiuni continue și urgente de promovare și prevenție a sănătății mintale la locul de muncă, concretizate legislativ și aplicate în orice aspect lucrativ.
• Este nevoie de suport psiho-social pentru persoanele angajate, în vederea ameliorării problemelor legate de sindromul burnout, precum și de un statut și de măsuri recunoscute oficial din punct de vedere medical și legal.
• Acordarea de suport micilor companii pentru dezvoltarea de programe de promovare a activităților de sprijin al unei vieți sănătoase la locul de muncă conduce la prevenirea, ameliorarea și rezolvarea problemelor de sănătate mintală.
• Acordarea de subvenții pentru investiții în programe de sănătate mintală la locul de muncă diminuează în mod considerabil costurile financiare legate de absenteism și concedii medicale.
• Este nevoie de sprijin permanent din partea sistemului național de sănătate publică, prin intermediul Ministerul Sănătății.
• Există o nevoie profundă și urgentă pentru reglementarea la nivel național și local a sănătății mintale la locul de muncă.
• Necesitatea sprijinului pentru angajații care lucrează pe cont propriu.
• Necesitatea dezvoltării sprijinului online, telefonic și față în față pentru angajați.
• Necesitatea dezvoltării de parteneriate public-private pentru o mai bună sănătate mintală la locul de muncă.
• Folosirea tehnologiilor moderne pentru optimizarea sănătății mintale la locul de muncă.
 
Nu în ultimul rând, la manifestarea dorinței specialiștilor și a decidenților politici:
  • transformarea acestui eveniment într-unul regulat care să participe activ la crearea, dezvoltarea și implementarea celor de mai sus, precum și la monitorizarea și raportarea continuă a efectelor acestora asupra stării sănătății mintale a angajaților români.
 
 
 
 
 
 
 
 



Go to top