Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristi Berea: ”La 20 de ani de la publicarea legii nr. 202 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați mai avem multe de făcut!”

Senatorul USR de Iași, Cristi Berea, arată că la 20 de ani de la publicarea legii nr. 202 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați încă mai sunt multe de făcut, în ciuda unor realizări care și-au lăsat amprenta în bine asupra societății românești.
Într-o declarație politică, senatorul Cristi Berea arată România se află pe locul 2 în Uniunea Europeană la egalitatea salarială dintre bărbați și femei dar că, în ceea ce privește indicele de gen, țara noastră se clasează pe locul 25 în uniune, scorul  fiind de 54,5 din 100, cu 12,9 mai mic decât media uniunii.
Cristi Berea: ”În domeniul muncii, România este singura țară care a regresat, disparitatea de gen în ceea ce privește participarea și segregarea, înrăutățindu-se de la data studiului anterior. Acest lucru se traduce în prezența inegală a femeilor și a bărbaților în diferite sectoare și rămâne o problemă. Concentrarea inegală este prezentă și în materie de studii, în funcție de domeniul de învățământ terțiar ales. Femeile sunt mai predispuse în a își petrece timpul având grijă de familie, acesta fiind cel mare decalaj de gen din uniune.”
La finalul declarației sale politice, senatorul USR de Iași, Cristi Berea, anunță că va depune o interpelare la Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a descoperi care sunt factorii care ne încetinesc evoluția și care sunt modalitățile prin care putem să îi susținem în a atinge rezultatele dorite.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
„La mulți ani egalității!
 
Luna trecută am sărbătorit 20 de ani de la publicarea legii nr. 202 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, o lege care a urmat să aducă îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește standardele și calitatea vieții din România. Celebrăm această lege cu niște vești bune, dar și cu vești care ne îndeamnă să lucrăm în continuare pentru a putea atinge rezultatele pe care ni le dorim.
În primul rând, notăm faptul că România se află pe locul 2 în Uniunea Europeană la egalitatea salarială dintre bărbați și femei. Cu toate acestea, ultimele studii din materie au fost realizate în 2019 și arată o situație unde încă există probleme. România se clasează pe locul 25 în uniune, indicele egalității de gen fiind 54,5 din 100. Acest scor este cu 12,9 mai mic decât media uniunii. Cel mai mare scor al nostru a fost înregistrat în domeniul sănătății, dar și acesta este cel mai din uniune.
 
În domeniul muncii, România este singura țară care a regresat, disparitatea de gen în ceea ce privește participarea și segregarea, înrăutățindu-se de la data studiului anterior. Acest lucru se traduce în prezența inegală a femeilor și a bărbaților în diferite sectoare și rămâne o problemă. Concentrarea inegală este prezentă și în materie de studii, în funcție de domeniul de învățământ terțiar ales. Femeile sunt mai predispuse în a își petrece timpul având grijă de familie, acesta fiind cel mare decalaj de gen din uniune.
În domeniul puterii politice și sociale, scorul arată o creștere în România. Există o creștere în numărul de femei din parlament și pe posturi de ministru. În domeniul puterii economice, există îmbunătățiri generale referitoare la situația economică și financiară a femeilor și a bărbaților din România. Cu toate acestea, femeile câștigă cu 5% mai puțin decât bărbații.
Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 și măsurile de izolare au multiplicat incidentele de violență domestică împotriva femeilor. Această violență se datorează tuturor inegalităților de gen menționate mai sus, în domenii precum munca, sănătatea, banii, puterea și cunoașterea.
                Agenția Națională pentru egalitate de șanse între femei și bărbați urmărește strategia națională privind promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice, elaborată conform viziunilor ambițioase ale Uniunii Europene. Din păcate, lucrurile par a se mișca greoi, plasându-ne din nou pe ultimele locuri în Europa.
Voi depune o interpelare la Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a descoperi care sunt factorii care ne încetinesc evoluția și care sunt modalitățile prin care putem să îi susținem în a atinge rezultatele dorite. ”



Go to top