Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Dan Ivan: ” REMIN SA - 13 Ani de Iluzionism economic: pierderi masive și conturi pline de mister”

Senatorul USR de Maramureș, Dan Ivan, acuză actuala conducere a Ministerului Economiei de delăsare și indiferență față de soarta companiei REMIN SA din Baia Mare, care de 13 ani este în insolvență.

Într-o declarație politică, senatorul Dan Ivan arată că în tot acest timp, compania nu a făcut altceva decât să acumuleze pierderi și să înregistreze datorii în cuantumul a sute de milioane de euro, angajații suferind consecințele nefaste ale stării de nesiguranță și incertitudine.

Dan Ivan: ”REMIN SA este în eterna fază de observație în cadrul procesului de insolvență, un fel de spațiu-temporal în care pierderile pot fi studiate și admirate în detaliu. Ministerul Economiei ne asigură că toată această situație nu este decât o aventură extrem de complexă în lumea legislației insolvenței, o călătorie în spațiul juridic cu destinație necunoscută. Această situație complexă evidențiază nevoia de soluții rapide și eficiente pentru revitalizarea REMIN SA, pentru protejarea intereselor economice ale întregii comunități si pentru ca această poveste să aibă un final fericit, iar economia să se bucure de un nou capitol de aur în cartea sa interminabilă a situațiilor financiare hilare.”

În declarația sa politică, senatorul USR de Maramureș, Dan Ivan, avertizează că REMIN SA pare să-și facă un hobby din colecționarea datoriilor, ceea ce de obicei, nu se sfârșește bine.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
 
REMIN SA - 13 Ani de Iluzionism economic: pierderi masive și conturi pline de mister
 
Într-o perioadă îngrijorătoare de peste zece ani de proces de insolvență, Compania Națională a Metalelor Prețioase si Neferoase, REMIN SA - Baia Mare, așa cum este definită de Ministerul Economiei, rămâne blocată într-un impas, fără să ia calea redresării sau dizolvării. În acest lung interval de timp, compania nu a făcut altceva decât să acumuleze pierderi și să înregistreze datorii în cuantumul a sute de milioane de euro. În cadrul acestei perioade dificile, întreprinderile și angajații suferind consecințele nefaste ale stării de nesiguranță și incertitudine.
În această perioadă epocală de 13 ani, Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase REMIN SA - Baia Mare, în ciuda efortului său herculean, pare să fi descoperit secretul înregistrării pierderilor și acumulării unei datorii colosale. O performanță notabilă în domeniul financiar!
Într-un răspuns oficial la o interpelare pe care am adresat-o Ministerului Economiei , acesta a subliniat că REMIN S.A. se află în prezent în faza de observație a procedurii de insolvență, desfășurându-și activitatea conform prevederilor Legii nr.85/2006 privind procedura insolvenței, actualizată. Mai recent, în februarie 2023, evaluatorul a finalizat și transmis raportul de evaluare, iar Comitetul Creditorilor se va reuni pentru a-l prezenta creditorilor și aprobării valorificării bunurilor considerate neesențiale în cazul implementării unui plan de reorganizare. Deși aflăm că REMIN SA este în eterna fază de observație în cadrul procesului de insolvență, un fel de spațiu-temporal în care pierderile pot fi studiate și admirate în detaliu, Ministerul Economiei ne asigură că toată această situație nu este decât o aventură extrem de complexă în lumea legislației insolvenței, o călătorie în spațiul juridic cu destinație necunoscută.
Această situație complexă evidențiază nevoia de soluții rapide și eficiente pentru revitalizarea REMIN SA, pentru protejarea intereselor economice ale întregii comunități si pentru ca această poveste să aibă un final fericit, iar economia să se bucure de un nou capitol de aur în cartea sa interminabilă a situațiilor financiare hilare.
Pana atunci însă, entitatea continuă să își desfășoare epopeea insolvenței fără să se grăbească către vreo rezolvare semnificativa si nu oricum ci cu o contribuție excepțională la economia de pierderi și datorii, un adevărat balon de săpun financiar. În timp ce întreprinderile și angajații se simt norocoși să trăiască în umbra unei stări perpetue de incertitudine financiară, REMIN SA pare să-și facă un hobby din colecționarea datoriilor, precum un vânător de timbre rare.
Si nu ne mai miră nimic, având în vedere că peste 120 de milioane de lei se plimbă liber prin conturile bancare ale companiei, suntem convinși că această situație financiară plină de contradicții poate fi explicată doar printr-o formulă matematică secretă pe care doar REMIN SA o înțelege. Între timp, noi continuăm să ne întrebam: câte alte insolvente beneficiază de privilegiul de a avea 120 de milioane de lei în conturi și, mai ales, de a le fi lăsați la dispoziție de instanțele de judecată? O întrebare retorică, desigur!”
 



Go to top