Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatul aprobă construirea de trotuare de-a lungul drumurilor naționale și județene în sate, inițiativa senatorului USR Claudiu Mureșan

Senatul a adoptat, cu majoritate de voturi, inițiativa senatorului USR de Sibiu, Claudiu Mureșan prin care autoritățile locale vor trebui să construiască trotuare pe cel puțin o parte a drumurilor naționale și județene care străbat localitățile lor sau să le modernizeze în cazul în care ele există.

Senatorul USR Claudiu Mureșan a argumentat că, în condițiile în care România ocupă primul loc în Uniunea Europeană privind numărul de accidente rutiere, trebuie luate măsuri radicale pentru creștere siguranței pietonilor, cel puțin în zonele locuite de pe drumurile naționale și județene.
 
Claudiu Mureșan: ”Acum două săptămâni, într-o localitate din județul Cluj, un copil de 7 ani a fost pur și simplu spulberat pe marginea drumului când se întorcea de la școală. În comuna lui, sunt trotuare doar în fața Primăriei.  Situația este aceeași în mai toate satele și comunele noastre.  Știu toate justificările pentru lipsa trotuarelor: bugete reduse, lipsa banilor. Trotuarul este, cred eu, un indicator care ne arata calitatea de bun gospodar a primarilor.”
 
De asemenea, Claudiu Mureșan mai argumentează că, în condițiile în care există finanțări prin PNRR și din diverse alte surse, a sosit momentul în care trebuie avut în vedere și dreptul cetățenilor de a se deplasa în siguranță în localitățile lor, dreptul copiilor de a merge la școală fără teama de a fi spulberați de o mașină, al bătrânilor de a se deplasa în condiții de siguranță, pe trotuar și NU pe marginea drumurilor.

Inițiativa legislativă a senatorului USR de Sibiu a primit 108 voturi PENTRU, doi senatori au votat împotrivă și unul s-a abținut. Senatul a fost prima cameră sesizată. Inițiativa urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional. 
 
 



Go to top