Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristi Berea: „Pentru coaliție corupția este mai presus de interesele românilor”

Senatorul USR de Iași, Cristi Berea, acuză coaliția toxică pentru protejarea corupției cu prețul finanțării din PNRR. Parlamentul are alte priorități, iar realizarea jaloanelor din PNRR nu se numără printre acestea. Dovada simplă constă în blocarea celor 3 miliarde de euro din pricina eșecului recent – legea avertizorului de integritate.

Într-o declarație politică, Senatorul USR Cristi Berea arată că jalonul numărul 430, pe care coaliția nu dorește să îl îndeplinească, este cel privind legea avertizorului de integritate. Aceasta a fost dezbătută în Parlament în urmă cu câteva luni și, la momentul actual, a trecut prin procedura parlamentară de 3 ori și de fiecare dată într-o formă care proteja corupții și-i pedepsea pe cei care o scoteau la lumină, o dovadă clară a protejării corupției peste interesele poporului, remarcă senatorul USR.

Cristi Berea: Mă simt obligat să vă întreb și să menționez următoarele. Dragii mei colegi din coaliție, voi nu cunoșteați faptul că această lege venea cu observații din partea Comisiei Europene?  Sau au fost ignorate intenționat? Noi, cei de la USR, împreună cu mai multe ONG-uri am reclamat faptul că noua formă a legii este neconstituțională, reprezintă un pas înapoi și o încălcare a oricărei legislație relevante. Chiar mai mult, legea care a părăsit Senatul a fost o încălcare a oricărei reguli de bun simț. Este cineva în această sală care a crezut că Bruxelles nu se va sesiza atunci când practic a fost eliminată posibilitatea raportărilor anonime? Este cineva care consideră că divulgarea informațiilor către presă, așadar către popor, nu ar trebui să fie permisă?
 
În declarația sa politică, Senatorul USR, Cristi Berea, în încheiere face apel la coaliție: „Haideți să facem mai bine de data aceasta. Haideți să nu mai sprijiniți corupția și să lucrăm împreună pentru țară, așa cum este în datoria fiecăruia dintre noi”.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:

Cineva a fost prins cu corupția”
 
            Cine nu ascultă de Comisia Europeană este pedepsit și nu mai primește plata din PNRR! Este vorba despre legea avertizorului de integritate, subiect pe care l-am dezbătut cu toții chiar aici, în senat, acum doar câteva luni. Această lege nu a trecut de porți doar o dată, ci este a treia oară când vom trece legea prin Parlament. Sper că de această dată să fie luate în considerare și observațiile primite de la Bruxelles. Nu este de mirare că instituțiile europene nu mai au, pur și simplu, răbdare cu noi. Nerealizarea jalonului numărul 430 din PNRR este motivul pentru care 3 miliarde de euro se află acum blocați.
            Utilitatea și necesitatea acestei sume, nici nu este nevoie să fie menționată. Acești bani sunt integrați deja în bugetul țării, o altă eroare, iar poporul este cel care va avea de suferit. România strigă după ajutoare și finanțare, iar chiar aici în Senat, dorința de a proteja corupția are prioritate. În loc să încurajeze avertizorii de integritate pentru a scoate la lumină cazurile de corupție, legea, în forma în care aceasta a fost adoptată, nu îndeplinește acest lucru. Este și normal ca o lege care descurajează semnalarea să fie întâmpinată cu nemulțumire de către Bruxelles și să existe repercusiuni. Cineva a fost prins cu corupția în sac!
            Mă simt obligat să vă întreb și să menționez următoarele. Dragii mei colegi din coaliție, voi nu cunoșteați faptul că această lege venea cu observații din partea Comisiei Europene?  Sau au fost ignorate intenționat? Noi, cei de la USR, împreună cu mai multe ONG-uri am reclamat faptul că noua formă a legii este neconstituțională, reprezintă un pas înapoi și o încălcare a oricărei legislație relevante. Chiar mai mult, legea care a părăsit Senatul a fost o încălcare a oricărei reguli de bun simț. Este cineva în această sală care a crezut că Bruxelles nu se va sesiza atunci când practic a fost eliminată posibilitatea raportărilor anonime? Este cineva care consideră că divulgarea informațiilor către presă, așadar către popor, nu ar trebui să fie permisă?
            Haideți să facem mai bine de data aceasta. Haideți să nu mai sprijiniți corupția și să lucrăm împreună pentru țară, așa cum este în datoria fiecăruia dintre noi.”
 



Go to top