Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea delegației Grupului parlamentar de prietenie România-Maroc, condusă de domnul senator Gheorghe Baciu, preşedintele grupului cu delegaţia Grupului parlamentar de prietenie cu România din cadrul Camerei Consilierilor a Regatului Maroc, condusă de domnul Larbi Laraichi, preşedintele grupului

Domnul senator Gheorghe Baciu, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie România-Maroc, a avut, marți, 2 octombrie a.c., o întrevedere cu delegaţia Grupului parlamentar de prietenie cu România din cadrul Camerei Consilierilor a Regatului Maroc, condusă de domnul Larbi Laraichi, preşedintele grupului.
Delegația marocană efectuează, la invitația preşedintelui Grupului parlamentar de prietenie România-Maroc, o vizită oficială în România, în perioada 1-5 octombrie a.c. Din delegație mai fac parte domnul Hamid Kmiza și domnul Mbark Sadi, membri ai grupului. În programul vizitei sunt prevăzute mai multe întâlniri la nivel parlamentar, cu reprezentanți ai grupului de prietenie omolog, ai Comisiei pentru politică externă și ai conducerii Senatului României.
În cadrul discuțiilor, domnul senator Gheorghe Baciu a evidențiat relațiile tradiționale de prietenie dintre România și Regatul Maroc și a exprimat interesul părții române pentru dinamizarea și diversificarea dialogului politic bilateral, inclusiv prin implementarea unui calendar de acțiuni concrete pe linie parlamentară.
A fost remarcată cooperarea bilaterală excelentă și în alte domenii precum: educația, cultura, economia, unde s-au înregistrat importante progrese în ultimii ani, Regatul Maroc fiind unul din principalii parteneri comerciali ai României în Africa şi Orientul Mijlociu. În context, domnul senator Gheorghe Baciu a punctat importanța atât a extinderii și diversificării domeniilor de cooperare economică, cât și a identificării de noi oportunități de colaborare în sfere de interes comun, precum: energii regenerabile, IT, turism, industria auto, construcții navale, infrastructură, industria minieră, etc. și prin stimularea investițiilor reciproce.
Ambele părți au salutat apropiata preluare a Președinției Consiliului UE de către România, în primul semestru al anului 2019, din perspectiva alocării resurselor necesare pentru combaterea terorismului, prevenirea radicalizării şi gestionarea migraţiei ilegale în vederea asigurării stabilităţii şi securităţii regionale în vecinătatea sudică a UE.
La întrevedere au mai participat domnul deputat Vasile Cocoș, doamna deputat Aida-Cristina Căruceru, domnul senator Răducu-George Filipescu, doamna deputat Camelia Gavrilă și domnul deputat Ștefan Mușoiu, membrii ai Grupului parlamentar de prietenie România-Maroc.
 



Go to top