Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

USR PLUS, inițiativă legislativă pentru unificarea dosarului de declarare a copilului la naștere cu cel pentru alocația de stat pentru copil

Senatorii USR PLUS Ștefan Pălărie și Irineu Darău au depus o inițiativă legislativă menită să simplifice depunerea dosarului pentru alocația de stat pentru copii, astfel încât cererea să fie, practic, cuprinsă în procedura de declarare, de către părinte, a nașterii copilului.

Ștefan Pălărie: ”Există în Constituție și în lege, dreptul oricărui copil de a beneficia de alocație de stat pentru copii. Pentru asta, părintele/reprezentantul legal depune un alt dosar la o altă instituție, respectiv la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială. Atât obligația de declarare a nașterii, cât și dreptul la alocație debutează simultan și se raportează la același moment: nașterea copilului. Inițiativa noastră legislativă unifică cele două dosare, mai exact, dosarul de declarare a nașterii să fie completat cu actele necesare obținerii alocației”
Inițiativa legislativă modifică Articolul 6 din Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii astfel încât stabilirea dreptului de alocație de stat pentru copii se va face în baza actelor din care rezultă îndeplinirea condițiilor de acordare a acestui drept, depuse concomitent cu documentația necesară declarării nașterii. De asemenea, în cazul în care reprezentantul legal al copilului dorește să renunțe la alocație, acesta adresează primarului unității administrativ-teritoriale unde s-a înregistrat nașterea o cerere scrisă în acest sens.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale are la dispoziție 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii pentru a emite ordinul de ministru care să reglementeze acordare alocației pentru copii.

Irineu Darău: ”Este complet ineficient și incorect ca părintele/reprezentantul legal sa depună două dosare cu șină la 2 instituții diferite ale statului, deși ambele operațiuni privesc copilul și intervin în același moment. Practic, astăzi, sarcina părintelui/reprezentantului legal este mult îngreunată de birocrația depunerii a două dosare separate. De asemenea, funcționarii statului sunt încărcați cu două dosare care privesc același copil.”
 



Go to top