Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Costel Vicol: ”Actuala guvernare se remarcă printr-un singur lucru, și anume sărăcirea românilor!”

Senatorul USR de Tulcea, Costel Vicol, acuză actuala coaliție de guvernământ că prin măsurile economice adoptate în ultimele luni, au provocat sărăcirea companiilor românești și a românilor, în general.
 
Într-o declarație politică, senatorul Costel Vicol identifică mai multe zone în care măsurile haotice ale actualului guvern au avut efecte dezastruoase: sistemul de asistență socială, colapsul sistemului energetic și creșterea exponențială a facturilor la curent și gaz, inflație scăpată de sub control, etc.
 
Costel Vicol:Traiul decent, sistemul de salarizare si pensii echilibrate, o dezvoltare economică care să asigure nevoile societății, sunt drepturile fundamentale, pe care Constituția le asigură tutror cetățenilor, fără discriminare.  Și nu gratis, ci pentru că contribuim, nivelul de taxare și impozitare atât pentru personae fizice cât și pentru personae juridice, a crescut la cote alarmante, fără precedent. Nu putem să nu ne întrebăm ce faceți cu banii din Pușculița Statului? Cât de ineficient îi cheltuiți?”
 
În încheierea declarației sale politice, senatorul USR de Tulcea, Costel Vicol, îi îndeamnă pe actualii guvernanți să facă ceea ce ar trebui orice guvern să facă: să se pună în slujba cetățeanului român, prin tot ceea ce facețe și prin toate deciziile pe care le ia.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
                                     
Guvernul românilor umiliți, împovărați și sărăciti.
Să înțelegem că asta vă este Planul de guvernare?
 
                Dacă nu ar fi atât de tragic, v-aș fi felicitat(ironic desigur), pentru rezultatele remarcabile în noua formula de Guvernare.  Observăm cu toții, că ați reușit într-un timp scurt de la instalarea în conducerea Guvernului, să generați haos și disperare în societate. Deciziile și strategia politica pe care ati adoptat-o, ne conduc în mod evident, pe noi, toți românii în colaps.
               Se cunoaște foarte bine de multi ani încoace, problema majoră a  României,  țara europeană cu cele mai mici venituri/salarii și pensii al căror cuantum nepermis de mic, îi condamnă pe oameni la foame, neajunsuri și disperare.
               Asta în contextul în care potrivit Constituției și legislației incidente, obligația Guvernului Romaniei, este de a lua măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent, de a asigura funcţionarea echilibrată şi dezvoltarea sistemului naţional economic şi social,  de a satisface nevoile societăţii.
 
Ce primesc românii, în schimb? Să aruncăm o privire
  1. Salarii și pensii mizere, însoțit de un sistem social în moarte clinică. Salarii și pensii care nu acoperă plata facturilor colosale(apa, lumina, gaze), nu mai vb despre alimente, hrana, medicamente.
DA, dragi guverananti, când politica pe care o duceți asigura unui pensionar doar veniturile necesare sa achite factura la curent și gaze, fără a mai avea și fonduri pentru alimente, medicamente, factura la apă și toate cele necesare traiului însemna ca îi încălcați flagrant drepturile fundamentale, și mai însemnă ceva …că îi afectați semnificativ dreptul la viață, este un alt fel de condamnare! Furnizorii de gaze si energie îl șomează, îl executa, îi iau bunurile și agoniseala de o viață, timp în care el nu mai are ce mânca…. ăsta este tabloul românului de rând, în guvernarea de succes pe care o conduceți.
 
  1. Creșterea prețurilor în 2022, se va accelera, BNR estimează că în aprilie-iunie va fi cea mai mare inflație, de 11,2%. Banca Națională transmitea că se așteaptă la o înrăutăţire considerabilă a perspectivei pe termen scurt a inflaţiei, mai ales din cauza creșterii prețurior la energie, în trimestrul doi al acestui an. 
Scenariul actual, întocmit pe baza datelor disponibile şi a reglementărilor în vigoare, evidenţiază o înrăutăţire considerabilă a perspectivei pe termen scurt a inflaţiei, sub impactul puternic al şocurilor pe partea ofertei, în principal al preţurilor la energie electrică și gaze naturale, ce se vor evidenţia pregnant după suspendarea în luna aprilie a schemelor de compensare aplicate pentru consumatorii casnici.
  1. Prețurile carburanților au explodat! Românii plătesc cu câteva zeci de lei în plus pentru alimentarea autoturismului. Benzina Premium a ajuns să coste aproximativ 8 lei. Iar creșterile nu se opresc aici. Specialiștii spun că și în perioada următoare vor mai fi scumpiri la pompă.
  2. Creșterea prețului la carburant și la utilități va însemna o mărire exponențială a prețului alimentelor de la raft. Specialiștii din industria alimentară preconizează majorări ale tarifelor finale, în timp ce prețul benzinei a depășit 7 lei.
  3. Antreprenorii sunt trântiți la pamant, anul 2022 nu este unul bun nici pentru antreprenorii ce dețin afaceri mici sau mijlocii, căci profitul lor este condiționat și de distribuirea mărfii către punctele de desfacere.Toate aceste scumpiri și chiar și a combustibilului și a energiei în mod special se reflectă în prețul final pe care îl suportă consumatorul final, în prețul produsului automat. După doi ani de restricții Covid 19 care au avut ca efect falimentul unui numar considerabil de operatori economici din multe sectoare neglijate și nesusținute de stat, acum în 2022 cei care au supraviețuit sunt reduși la inactivitate datorită măsurilor economice care le îngreunează sau le fac aproape imposibilă desfășurarea activităților. Ne întrebăm desigur de ce aduceți antreprenorii în situația asta, în contextul în care ei reprezintă un mare procent de contribuabili la bugetul de stat.
 
  1. Piața asigurărilor auto, a explodat fără precedent. Salariile și pensile românilor sunt aceleași, sau inexistente,  avand în vedere ca mulți și-au pierdut locurile de muncă în pandemia Covid. Mulți dintre romaâni depind de autoturisme pentru a ajunge să-și ducă copiii la școală sau să ajungă la medici, și cu toate astea la începutul anului 2022 Guvernul încurajează creșterea asigurărilor auto de 10 ori mai mult, față de anul precedent. Vi se pare atat de normal, stimați guvernanti ca greselile asiguratorilor auto si ale ASF-ului să fie platite din buzunarul românilor de rand, in timp ce acestia nu suportă nicio consecinta si nu sunt trași la răspundere? De ce tot poporul roman este cel care plateste facturile/greșețile altora?
 
  1. Îndatorarea excesivă a cetățenilor români, prin împrimuturile statului roman la BEI, BERD și Banca Mondială, fără precedent. Sume colosale împrumutate de Guvern, dar restituite din buzunarul românilor. I-a întrebat cineva pe romani dacă sunt de acord să-i îndatorarti cu mult peste limitele premise intr-un stat European civilizat,  având în vedere la nota de plata vine tot la ei, iar cheltuirea acestor sume nu este adusă la cunoștința românilor?
În contextul în care politica monetară/bancară/financiară din România este ca orice pierdere generate de bănci, de guvern, să fie transferata în costurile suportate de contribuabili/cetateni, desigur o politică care protejează cu orice mijloace sistemul Bancar. Cu siguranță, ne întrebam dragi guvernanți,  unde este.. guvernarea în slujba cetățeanului, garantată de Constituție?
Se pare ca celelalte state europene iși protejează cetatenii, în  timp ce Romania anilor 2022 alege să-i împovăreze fără precedent.
 Dacă tot suntem în Uniunea Europeană,  dragi guvernanti, de ce nu luați și măsurile pe care ei le aplică cu succes de ani de zile și care vin în sprijinul populației?
  1. ROBOR creşte şi atinge cele mai ridicate valori din februarie 2014 pentru indicele ROBOR 3M şi octombrie 2013 şi până acum pentru ROBOR 6M. Și DA, dragi guvernanți asta afectează semnificativ viețile a milioane de români cu credite.
Important de reținut și la acest capitol, este că nota de plată ajunge tot la românul de rând căruia ii  majorați semnificativ valoarea ratelor la banca, Desi nu are nicio vină pentru creșterea indicelui ROBOR, care  reprezintă de fapt rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Aveți o satisfacție fantastica sa transferați nota de plata(generată de politica gresita a Bancilor) către cetățenii romani, fără sa va întrebați o secunda dacă vor avea din ce susține creșterile nejustificate ale ratelor și dacă mai au din ce trai …
Decizia BNR din 9 februarie a surprins oarecum pieţele financiare, a decis să crească dobânda cu 50 de puncte de bază. Este o creştere de dobândă mai accentuată care lasă loc să se înţeleagă că rata inflaţiei la finalul primului trimestru din 2022 va depăşi semnificativ nivelul de 10% şi totodată previziunea BNR pe inflaţie în 2022.
 
 Dragi Guvernanti, este șocant ca nu simțiți nevoia sa apărați românii pe niciun segment!
 Legea Fundamentala, Constituția, garantează tuturor romanilor un trai decent, specifică foarte clar ca, statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială,  de natură să asigure românilor un trai decent.
 În România respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie!
               Traiul decent, sistemul de salarizare si pensii echilibrate, o dezvoltare economică care să asigure nevoile societății, sunt drepturile fundamentale, pe care Constituția le asigură tutror cetățenilor, fără discriminare.  Și nu gratis, ci pentru că contribuim, nivelul de taxare și impozitare atât pentru personae fizice cât și pentru personae juridice, a crescut la cote alarmante, fără precedent. Nu putem să nu ne întrebăm ce faceți cu banii din Pușculița Statului? Cât de inefficient îi cheltuiți?
              Codul administrativ spune foarte clar că, Guvernul, în întregul său, şi fiecare dintre membrii acestuia sunt obligaţi să îşi îndeplinească mandatul cu respectarea Constituţiei şi a legilor ţării. În caz contrar, membrii Guvernului răspund civil, contravenţional, administrativ sau penal, după caz, pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin, prin încălcarea  legii şi ale prezentului cod.
            
                 DA, se întâmplă în realitatea României de azi, sub cârma și tutela voastră, domnilor miniștrii.
Avem o rugăminte, NU întoarceti Romania în frig și bezna, în sărăcie și foame!!! Tragem semnalul de alarma, cu speranță ca veți face ceva, sta în puterea voastră, este obligația voastra, a Guvernanților sa luați măsuri de susținere/creștere economica și social cu scopul de a asigura românilor un trai decent. Gradul de toleranță al românilor, este apropape epuizat…
               Da, noi USR știm că românii merită respect, știm că exista soluții și mai știm ca, dacă nu constiinta, Constituția va obliga prin tot ceea ce faceți să asigurați  romanilor un  nivel de trai decent. Va recomandam, doar sa respectați un principiu atât de simplu… în slujba cetățeanului roman, prin tot ce faceți și prin toate deciziile pe care le luati. Și asta pentru ca valoarea politica a actualului Guvern, se regăsește în calitatea vieții cetățenilor la care tocmai am făcut referire cu îngrijorare.”
 



Go to top