Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Sebastian Cernic: „Ministrul Daea să plece!”

Senatorul USR de Bacău, Sebastian Cernic îl acuză pe ministrul agriculturii că evită cu orice preț să vină în fața Parlamentului. Acesta a fost invitat să răspundă la întrebările senatorilor de nenumărate ori: a fost extinsă o invitație în Comisia pentru agricultură din Senat, a fost solicitat la întâlniri de specialitate și a fost chemat la Ora Guvernului, însă în toate aceste cazuri ministrul nu a răspuns.

Într-o declarație politică, senatorul USR Sebastian Cernic arată că la Camera Deputaților s-a depus o moțiune simplă împotriva domnului ministru Daea, moțiune intitulată "De la grânarul Europei la rușinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună știință agricultura românească". Dintre motivele care stau la baza moțiunii sunt problemele la care ministrul agriculturii refuză vehement să răspundă, senatorul USR precizează: rateul Planului Național Strategic pentru agricultură de la Bruxelles; eșecul în obținerea de sprijin de la Bruxelles în contextul crizei cerealelor din Ucraina, fapt ce a dus la cel mai mare protest al agricultorilor; scumpirea cu 40% a coșului de cu alimente de bază; dublarea deficitului comercial al produselor alimentare în decursul unui singur an; gestionarea defectuoasă a crizelor generate de pesta porcină și de cea aviară; eșecul programului „Tomata”.

Sebastian Cernic: Pentru a spăla de păcate acest Guvern, deputații care mai au simțul ridicolului nu ar trebui să se alinieze și să voteze împotriva acestei moțiuni. Dacă vor vota împotriva ei – vor vota împotriva românilor, împotriva fermierilor și vor face viața consumatorilor finali și mai grea. Oare pentru ei este mai important Daea sau ce vor mânca și la ce preț românii în următorul an?
 
Senatorul USR de Bacău, Sebastian Cernic, afirmă că guvernul va produce o „Carte albă a guvernării”, însă exemplele pe care se întemeiază moțiunea împotriva ministrului „nea Petrică Daea” reprezintă un adevărat bilanț negru al activității sale.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
„Ministrul Petre Daea trebuia să plece din Guvern astăzi, după moțiunea simplă împotriva sa
 
Stimați senatori,
 
După ce l-am chemat pe ministrul agriculturii la Senat, la Ora Guvernului, în Comisia de specialitate și la alte întâlniri de lucru și nu a răspuns invitațiilor – domnul Daea a trebuit totuși să răspundă moțiunii simple îndreptată împotriva sa, la Camera Deputaților. Moțiunea cu titlul "De la grânarul Europei la ruşinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună ştiinţă agricultura românească" este o radiografie la zi a tuturor problemelor agravate de acest ministru incompetent și a tuturor problemelor la care încă nu a venit cu soluții concrete.
Voi enumera câteva dintre problemele pe care le-am semnalat în această moțiune și la care dl. Ministru Petre Daea nu are răspunsuri și nici soluții:
•           A ratat Planul Național Strategic pentru agricultură la Bruxelles – aici vorbim de bani europeni pe care îi puteam atrage în folosul agriculturii românești și a consumatorului final. Mafia PSD-PNL a decis să direcționeze acești bani către marii rechini, poate-poate li se vor întoarce comisioane babane înapoi;
o          Criza cerealelor din Ucraina – ministerul a ratat sprijinul de la Bruxelles pentru compensarea pierderilor de pe piața de cereale, fapt care a condus la cel mai amplu protest al fermierilor români împotriva lui Daea;
o          Mâncarea este mai scumpă ca niciodată. Costul unui coș de cumpărături cu alimente a crescut într-un an cu 40%. Au crescut cu mai mult de 30% prețurile alimentelor de bază (ulei, făină, ouă, zahăr, cartofi). Facturile la utilități și prețul la combustibil au ajuns la cifre record. Creditele produc panică. Inflația depășește 16%;
o          S-a dublat deficitul comercial la produsele alimentare în anul 2022 față de anul 2021 – este un dezastru pentru români;
o          Acest ministru a gestionarea defectuos a crizele de pestă porcină și gripă aviară. A fost orb la acest pericol, iar fermierii au pierdut zeci de mii de păsări și porci;
o          Programul „Tomata” este complet inutil: românii sunt cei mai mari consumatori de roșii din Turcia;
o          „Nea Petrică Daea” rămâne cel mai mare angajator la stat de neamuri, pile și relații;
o          și în final, să nu uităm de fermierii afectați de seceta din 2021, care au fost despăgubiți simbolic.
Acesta este bilanțul negru al ministrului comediant. Știu că acest Guvern pregătește o CARTE ALBĂ a guvernării, oare cum vor arăta că negrul este alb, când toată lumea îl critică și iese la proteste?
Pentru a spăla de păcate acest Guvern, deputații care mai au simțul ridicolului nu ar trebui să se alinieze și să voteze împotriva acestei moțiuni. Dacă vor vota împotriva ei – vor vota împotriva românilor, împotriva fermierilor și vor face viața consumatorilor finali și mai grea.
Oare pentru ei este mai important Daea sau ce vor mânca și la ce preț românii în următorul an?
În final, fac încă un apel la toți deputații să se gândească bine înainte de a vota această moțiune. Petre Daea trebuie să plece acasă în seara aceasta.



Go to top