Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Marius Bodea: ”Ieșenii sunt victimele războiului dus de Mihai Chirica împotriva propriilor concetățeni”

Senatorul USR de Iași, Marius Bodea  consideră că ieșenii sunt victime ale unui adevărat război dus de primarul Mihai Chirica împotriva concetățenilor săi pe mai multe planuri: economic, propagandistic și juridic.
Într-o declarație politică, Marius Bodea acuză pe primarul Mihai Chirica de abandonare a orașului în mâinile unui grup de interese politice și imobiliare.
 
Marius Bodea: ”Locuitorii Iașului sunt victimele unui război local. Orașul trăiește sub invazia lui Mihai Chirica și a clicii sale, declanșate în urmă cu 6 ani, și acum contabilizează pierderile: zeci de autorizații traficate pentru un grup de privilegiați care au făcut în mare viteză zeci de milioane de euro, iar în paralel avem un sistem de urbanism complet blocat, cu întârzieri de ani de zile pentru eliberarea unei autorizații în cazul oamenilor de rând.”
În declarația sa politică, senatorul USR de Iași, Marius Bodea, enumeră o serie întreagă de nereguli care s-au petrecut datorită indiferenței complice a primarului: Autorizări și intabulări pe repede înainte, sfidând legea, pentru un grup de dezvoltatori imobiliari agreați; discriminarea altor agenți economici din zona imobiliară, prin tratament inechitabil până la blocarea totală a investițiilor scopul ultim fiind deturnarea sensului alegerilor.
Concluzia declarației politice a lui Marius Bodea este clară: ce se întâmplă la Iași este reprezintă o tentativă de anulare a statului de drept, a economiei de piață și a alegerilor libere, este un război între oligarhie și sute de mii de ieșeni. 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
Ieșenii sunt victimele unui război! Un război economic, propagandistic și judiciar.
 
Locuitorii Iașului sunt victimele unui război local. Orașul trăiește sub invazia lui Mihai Chirica și a clicii sale, declanșate în urmă cu 6 ani, și acum contabilizează pierderile: zeci de autorizații traficate pentru un grup de privilegiați care au făcut în mare viteză zeci de milioane de euro, iar în paralel avem un sistem de urbanism complet blocat, cu întârzieri de ani de zile pentru eliberarea unei autorizații în cazul oamenilor de rând.
 
La presiunea publică, după doi ani în care USR îi cere imperios publicarea tuturor edificărilor și recepțiilor din ultimii 6 ani, primarul a anunțat că va face acest lucru. Nu s-a ținut de cuvânt. Abia au fost postate pe site-ul Primăriei câteva edificări din 2022. Niciuna din 2018 până în prezent, așa cum a promis.
 
Acesta este rezultatul concret: un război de cucerire pe care ieșenii l-au pierdut. Iașul, la cheremul unui grup de interese, un plan derulat în trei etape:
 
  1. Autorizări și intabulări pe repede înainte, sfidând legea, pentru un grup de dezvoltatori imobiliari agreați. Aceștia au capitalizat rapid și au creat un pol financiar cu resurse uriașe. Au putut cumpăra decidenți din administrație și din alte instituții ale statului. Grupul a fost identificat prin prezența la cumătria primarului Mihai Chirica și a devenit rapid o falangă financiară a puterii politice, cele două componente depinzând una de cealaltă și având interesul comun al menținerii Puterii. S-a creat fenomenul „stat în stat”, o feudă pe persoană fizică și o oligarhie politico-financiară care a recurs la intimidarea celor neafiliați, a Opoziției și a presei incomode. Practicile au fost de regim mafiot: amenințări, linșaj mediatic, filaj.
  2. Discriminarea altor agenți economici din zona imobiliară, prin tratament inechitabil până la blocarea totală a investițiilor. Anumiți competitori au fost blocați, regulamentele au fost desființate, cadrul general (PUG) a fost suspendat, producându-se o alterare gravă a economiei de piață funcționale. Ce era permis celor agreați era interzis celor din afara grupului de interese. S-a ajuns ca investiții blocate ani la rând să fie vândute în faza de proiect, din disperare, sau ca anumiți competitori să dispară sau să fie alungați din Iași în zonele limitrofe.
  3. Scopul final: acumulările de capital pot deturna alegerile electorale, anulându-le sensul. Cu milioane de euro din autorizări și edificări ilegale poți câștiga orice competiție politică locală. Poți arunca sume uriașe în joc, pui monopol pe presă, cumperi adversari politici, partide-balama, controlezi o luptă inegală în care nu poate exista alt câștigător. Cu bani poți câștiga oricâte scrutinuri, indiferent cât de mult ai încălcat legea și indiferent câte proiecte publice le-ai compromis.
 
Iașul este un caz unic în România în materie de corupție la nivel de urbanism. În niciun alt oraș din țară nu există atâtea acte de urbanism falsificate, atâtea încălcări ale legii. Nicăieri nu există atâtea cereri de anulare a unor autorizații și procese deschise de ONG-uri, Prefectură sau de asociații de proprietari. S-a ajuns până la distrugerea completă a documentelor oficiale, a înscrisurilor, pentru a șterge urmele, instituind practic anarhia la nivel instituțional. Mihai Chirica este ultimul baron de tip oligarhic rămas încă în funcție.
 
Speța Mihai Chirica nu este doar imobiliară. Este despre anularea statului de drept, a economiei de piață și a alegerilor libere. Este un război între oligarhie și sute de mii de ieșeni.  ”
 



Go to top