Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristi Berea: ”Lui Klaus Iohannis îi este indiferentă siguranța națională!”

Senatorul USR Cristi Berea consideră că președintele Klaus Iohannis a greșit flagrant în comunicarea publică în cazul prăbușirii dronelor rusești în Deltă, mințindu-i pe români și inducând în eroare  comunitatea internațională.

Într-o declarație politică, senatorul USR de Iași Cristi Berea arată că, ăn ciuda faptului că o mare parte din cetățenii români, care locuiesc în apropierea graniței, au semnalat autorităților că le zboară drone pe deasupra caselor și le-au prezentat filmări cu explozii îngrijorător de aproape de teritoriul nostru, acestea le-au răspuns cu “Nu vedeți bine”.
 
Cristi Berea: ” Din păcate, faptul că le-a luat câteva zile autorităților și oficialilor noștri să constate că au explodat drone pe teritoriul nostru este un semnal uriaș de alarmă ce arată cu adevarat cât de incompetenți sunt cei care ne conduc. Un asemenea lucru ar trebui să fie imposibil într-o țară membră NATO care are la dispoziție toate echipamentele necesare pentru a supraveghea și ține sub control astfel de evenimente.”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Iași, Cristi Berea, care este și membru al comisiei de apărare din Senat, consider că este inadmisibil ca în Europa de astăzi, unde amenințări de acest fel pot apărea de după fiecare colt, autoritățile noastre să nu fie proactive și să nu își folosească tehnica de care dispune și să nu ia in calcul avertismentele cetățenilor care locuiesc atât de aproape de o zonă de conflict. Această incompetență nu afectează doar siguranța națională, ci și încrederea românilor în capacitatea de bază a guvernului de a-și îndeplini cea mai crucială responsabilitate.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
„Indiferență Față de Siguranța Națională
 
            Pe data de 5 septembrie 2023, președintele Klaus Iohannis a declarat la summitul Inițiativei celor 3 Mări că “Nici o dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv nu a ajuns în România” și că mai ales, situația este sub control. La nici o zi după, domnul președinte a fost nevoit să iși retragă declarația pentru că într-adevăr au fost găsite bucăți de drone pe teritoriul României, fapt ce indică existenta a măcar o explozie în apropierea graniței cu Ucraina.
            În ciuda faptului că o mare parte din cetățenii români, care locuiesc în apropierea graniței, au semnalat autorităților că le zboară drone pe deasupra caselor și le-au prezentat filmări cu explozii îngrijorător de aproape de teritoriul nostru, acestea le-au răspuns cu “Nu vedeți bine”. Așa îi ajută autoritățile și conducerea țării pe cetățenii care își fac cunoscută îngrijorarea pentru siguranța lor; îi batjocoresc.
            Din păcate asta nu este singura problem iar faptul că le-a luat câteva zile autorităților și oficialilor noștri să constate că au explodat drone pe teritoriul nostru este un semnal uriaș de alarmă ce arată cu adevarat cât de incompetenți sunt cei care ne conduc. Un asemenea lucru ar trebui să fie imposibil într-o țară membră NATO care are la dispoziție toate echipamentele necesare pentru a supraveghea și ține sub control astfel de evenimente.
            Este inadmisibil ca în Europa de astăzi, unde amenințări de acest fel pot apărea de după fiecare colt, autoritățile noastre să nu fie proactive și să nu își folosească tehnica de care dispune și să nu ia in calcul avertismentele cetățenilor care locuiesc atât de aproape de o zonă de conflict. Această incompetență nu afectează doar siguranța națională, ci și încrederea românilor în capacitatea de bază a guvernului de a-și îndeplini cea mai crucială responsabilitate. Românii merită să fie și să se simtă în siguranță, de aceea oficialii noștri trebuie să sporească atenția, mai ales la județele de graniță.
            Toată această bâlbăială a autorităților și a oficialilor noștri m-a dus cu gândul la un singur lucru. Dacă mâine spre exemplu armata rusă ar invada România, oare până unde ar ajunge până să își dea seama guvernanții noștri? La Iași, poate la Focșani? Sau oare ar trebui să ajungă direct la parlament ca să-i trezească mai întâi din somn?”
 



Go to top