Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Cristian Bordei: Singura cale de a reduce numărul de avorturi și sarcinile în rândul mamelor minore este educația sexuală

Senatorul USR PLUS, Cristian Bordei, este de părere că introducerea educației sexuale în școală este singura măsură pentru a reduce numărul de avorturi și de sarcini în rândul mamelor minore, un capitol în care România ocupă, din păcate, un loc fruntaș în Uniunea Europeană.
 
Cristian Bordei argumentează, într-o declarație politică că, inevitabil, copiii noștri devin adolescenți, iar o bună informare cu privire la sănătatea sexuală este bine să fie făcută din timp, progresiv și cu informații adecvate fiecărei vârste. Multitudinea de informații de pe internet nu trebuie și nu poate substitui implicarea unui părinte, a unui profesor sau a unui cadru medical specializat în domeniu, este de părere senatorul USR PLUS.
 
Cristian Bordei: Există însă o realitate dură pe care majoritatea dintre noi o știm, dar cred că din diverse motive o negăm. România are cea mai ridicată rată de avort și aproape un sfert dintre mamele minore din Uniunea Europeană. Datele Eurostat arată că numai în 2018, 8.621 de fete au devenit mame înainte de vârsta majoratului, iar 725 dintre ele s-au aflat în această situaţie înainte de a împlini 15 ani. Educaţia sexuală înseamnă în primul rând educaţie pentru sănătate și respect de sine. Abia pe urmă cunoaşterea modului în care funcţionează corpul uman și a ce  înseamnă actul sexual în sine.”
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
Titlul declaraţiei politice: Introducerea educației sexuale în școli este necesară
 
”Bună ziua, dragi colegi
 
Declarația mea politică este legată de necesitatea introducerii educației sexuale în școli.
 
De ceva vreme ne aducem contraargumente unii altora în legătură cu acest subiect, iar legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului a fost modificată în mod repetat. 
 
În tot acest timp, există însă o realitate dură pe care majoritatea dintre noi o știm, dar cred că din diverse motive o negăm. România are cea mai ridicată rată de avort și aproape un sfert dintre mamele minore din Uniunea Europeană. Datele Eurostat arată că numai în 2018, 8.621 de fete au devenit mame înainte de vârsta majoratului, iar 725 dintre ele s-au aflat în această situaţie înainte de a împlini 15 ani.
 
V-ați întrebat de ce țări ca Danemarca, Slovenia şi Luxemburg înregistrează sub 50 de naşteri anual la mame sub 18 ani? De ce, de exemplu, în țări ca Finlanda, Danemarca şi Olanda nicio fată sub 15 ani nu a devenit mamă în anul 2018?
 
Răspunsul este foarte simplu de înțeles. Copiii noștri devin inevitabil adolescenți, iar o bună informare cu privire la sănătatea sexuală este bine să fie făcută din timp, progresiv și cu informații adecvate fiecărei vârste.
 
Multitudinea de informații de pe internet nu trebuie și nu poate substitui implicarea unui părinte, a unui profesor sau a unui cadru medical specializat în domeniu. 
 
Statisticile alarmante menționate sunt întărite și de reticenţa femeilor din România de a merge periodic la ginecolog. Datele existente arată că peste 20% dintre românce nu obişnuiesc sa meargă la controale ginecologice anuale. Cauza principală a acestui dezinteres este lipsa educaţiei sexuale cu privire la importanţa controlului ginecologic.
Să mergem și mai departe și să vorbim de bolile cu transmitere sexuală. Și la acest capitol, România are parte de o statistică de-a dreptul rușinoasă. Peste 1 milion de persoane suferă de o boală cu transmitere sexuală. De departe, cele mai răspândite sunt sifilisul și gonoreea, însă în ultimii ani un milion de persoane au făcut chlamydia. Motivul? Totul pleacă de la relațiile intime neprotejate. Studiile arată ca 16% dintre tineri nu au folosit niciodată prezervativul. 
Așadar, dragi colegi, educaţia sexuală înseamnă în primul rând educaţie pentru sănătate și respect de sine. Abia pe urmă cunoaşterea modului în care funcţionează corpul uman și a ce  înseamnă actul sexual în sine. 
 
Noi, Alianța USR PLUS susținem introducerea educației sexuale în școli deoarece vrem ca tinerii noștri să fie educați cu privire la responsabilitățile pe care sexul le implică.



Go to top