Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Ștefan Pălărie: „Trocul electoral pe legile educației în beneficiul PSD și PNL, dar în detrimentul educației elevilor”

Senatorul USR de București, Ștefan Pălărie, argumentează că singurul vinovat pentru eșecul reprezentat de legile educației este guvernul PNL-PSD.

În condițiile în care este nevoie de o reală reformă în învățământ, iar numărul de profesori este în scădere, guvernanții au eliminat orice prevedere despre mărirea salariilor profesorilor din legile educației. Prin urmare, coaliția va purta negocieri separate cu profesorii, pe tema salariilor, iar la final vor ieși să anunțe că dau „100 de lei în plus la salariu”, cum fac de obicei”, arată senatorul USR.

Într-o declarație politică, senatorul USR Ștefan Pălărie acuză guvernanții că doar promit ”din pix” salarii mai mari pentru profesori, dar că în realitate, nu fac decât să înrăutățească situația lor. În 2017, prin legea salarizării unice, au prorogat pe 5 ani plata diferenței salariale și,  mai mult decât atât, parlamentarii coaliției s-au împotrivit amendamentelor la buget propuse de USR prin care salariul debutantului ar fi fost adus la nivelul salariului mediu pe economie din România.   

Senatorul USR Ștefan Pălărie: Programul „Masa caldă” este în stadiu de „proiect pilot” în România încă din 2016. Au trecut multe guvernări PSD de atunci, nu? Și nu s-a prea întâmplat mare lucru. Am rămas la... „pilot”. Pentru că programul s-a dovedit util, noi, USR, am propus în mai multe rânduri extinderea și permanentizarea lui. Situația de acum e absurdă: continuarea programului depinde în fiecare an de „voința politică”. De emiterea unei ordonanțe de urgență de către Guvern.

Senatorul USR de București, Ștefan Pălărie susține că USR propune măsuri concrete în ajutorul sistemului de învățământ, însă coaliția „frânează” orice măsură: vedem același film de 30 de ani în care partidele ciuntesc și își bagă mâna în felul cum ne sunt educați copiii”.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:

Trocul electoral pe legile educației, marca coaliției PSD-PNL


Suntem cu un pas înainte ca legile educației croite de PSD și PNL să ajungă în Parlament. Deși avem nevoie ca de aer de o schimbare în școli și în învățământ, vedem același film de 30 de ani în care partidele ciuntesc și își bagă mâna în felul cum ne sunt educați copiii.
Să nu vă mire că-n săptămânile ce vin PSD va umfla iarăși, din vorbe, salariile profesorilor. Este o nouă minciună. La fiecare câțiva ani, PSD iese să mângâie pe cap cadrele didactice, să le spună ce bine le va fi, iar apoi îi lasă cu ochii în soare.
Adevărul este că, după negocieri, la dorința PSD, nu a mai rămas nimic concret despre salarii în legile educației. Totul s-a mutat în niște negocieri separate, politice, cu profesorii. Iar în final vor ieși să anunțe că dau „100 de lei în plus la salariu”, cum fac de obicei.
În timp ce școlile se depopulează de profesori, spre un colaps total, PSD a frânat în realitate orice creștere consistentă a salariilor în educație: Nu a pus legea salarizării unice din 2017 în aplicare, Guvernul actual, din care fac și ei parte, le-a lungit profesorilor pe 5 ani plata diferenței cuvenite la salarii și au votat împotrivă la amendamentele la buget unde noi, USR, am solicitat ca salariul debutantului să fie la nivelul salariul mediu pe economie.
La fel se întâmplă cu Programul „Masă caldă”, cel care ar trebui să ajute masiv la reducerea abandonului școlar.
Programul „Masa caldă” este în stadiu de „proiect pilot” în România încă din 2016. Au trecut multe guvernări PSD de atunci, nu? Și nu s-a prea întâmplat mare lucru. Am rămas la... „pilot”.
Pentru că programul s-a dovedit util, noi, USR, am propus în mai multe rânduri extinderea și permanentizarea lui. Situația de acum e absurdă: continuarea programului depinde în fiecare an de „voința politică”. De emiterea unei ordonanțe de urgență de către Guvern.
Acum, subit, PSD s-a trezit și se laudă că vrea și el „generalizare” și că va propune „amendamente" la legile educației, în timp ce tot PSD și PNL nu votează extinderea programului la Camera Deputaților. Da, exact, PSD și PNL  țin inițiativa USR prin sertare.
Una fac și alta spun. Pregătiți-vă, așadar, de un festival de „bunăvoință” din partea PSD, care va promite luna de pe cer și va oferi colbul de pe drum.
 



Go to top