Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristian Bordei: „Poveste cu asasini economici”

Într-o declarație politică, Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, acuză coaliția sărăciei pentru măsurile nedocumentate, făcute din pix, măsuri ce afectează economia României de ani de zile.

Senatorul USR Cristian Bordei afirmă că, în urma unor consultări ce au durat mai puțin de 24 de ore, guvernul groazei, prin „pixul stelarului ministru al energiei”, încetează abrupt plafonarea prețului energiei electrice pentru cea mai mare parte a industriei românești, în ciuda promisiunii aceluiași guvern de a menține măsura până la 31 martie 2023.

Cristian Bordei: Cum mai poate o companie să-și facă un plan de afaceri în România? Cum își mai poate face o prognoză realistă a costurilor sau un buget de venituri și cheltuieli? Cum mai poate lua un credit de la o bancă dacă nu poate prezenta o prognoză financiară valabilă măcar pe un an de zile? Și mai ales cum mai poate avea cineva încredere în guvernul României?  Practic aproape toată industria românească, foarte mulți mari angajatori, sunt împinși în acest moment către faliment, punându-se în pericol mii de locuri de muncă.

În declarația politică, senatorul USR Cristian Bordei arată că tot coaliția toxică a anulat schema de suport pentru investițiile în energie regenerabilă în perioada 2015-2016, consecința fiind nepunerea în funcțiune a niciunui megawatt nou de energie solară sau eoliană. Mai mult decât atât, în 2017-2018 au inventat peste noapte taxe pe stâlpi și modificări la Legea Offshore care au dus la stoparea exploatării gazelor din Marea Neagră. Măsurile acestea, arată Senatorul USR, se resimt categoric în facturile din prezent.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
„Poveste cu asasini economici

În orice discuție cu investitori mai mari sau mai mici, români sau străini, despre principalele obstacole în calea dezvoltării economice a României, în oricare dintre numeroasele studii publicate de-a lungul timpului de diverse instituții sau asociații profesionale sau în orice sondaj făcut în rândul comunității de afaceri din România pe acest subiect, este repetat în mod obsesiv pe locul întâi același fenomen: instabilitatea și impredictibilitatea legislativă!
O ilustrare de manual a acestui adevărat flagel este și recenta OUG 119 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze natural adoptată pe 1 septembrie.
Prin această ordonanță de urgență, guvernul susținut de PSD-PNL, prin pixul stelarului ministru al energiei, Virgil Popescu, retează, pur și simplu peste noapte, plafonarea prețului energiei electrice pentru cea mai mare parte a industriei românești. Plafonare care, prin precedenta OUG 27 emisă doar în luna martie de același prea onorabil guvern, fusese promisă până la 31 martie 2023.
Știți cât au durat consultările cu mediul de afaceri și cu asociațiile din industrie?  Nici măcar 24 de ore. Adică li s-a transmis proiectul de ordonanță într-o marți pe după-masă și li s-a cerut un punct de vedere, care oricum a zburat direct la coș, până a doua zi pe la amiază.
Un astfel de comportament reprezintă o adevărată crimă la adresa mediului economic din România. Cum mai poate o companie să-și facă un plan de afaceri în România? Cum își mai poate face o prognoză realistă a costurilor sau un buget de venituri și cheltuieli? Cum mai poate lua un credit de la o bancă dacă nu poate prezenta o prognoză financiară valabilă măcar pe un an de zile? Și mai ales cum mai poate avea cineva încredere în guvernul României?  Practic aproape toată industria românească, foarte mulți mari angajatori, sunt împinși în acest moment către faliment, punându-se în pericol mii de locuri de muncă. 
Dar acest comportament nu este nimic nou la cele două partide, PSD și PNL, care se rotesc de peste 30 de ani la putere cu ajutorul UDMR. De fapt este profilul unor criminali în serie. La fel au făcut în perioada 2015-2016 când, tot prin modificări legislative făcute brusc și din topor, au anulat practic schema de suport pentru investițiile în energie regenerabilă. Cu rezultatul că de atunci nu s-a mai pus în funcțiune niciun megawatt nou de energie solară sau eoliană.
La fel au făcut și în 2017-2018, perioada domniei lui Dragnea, când au inventat peste noapte taxe pe stâlpi și modificări la Legea Offshore care au dus la stoparea exploatării gazelor din Marea Neagră. Vedem acum în facturile de energie ce consecințe au avut toate aceste nebunii.
Din câte am observat, printre mulți membri PSD și PNL, sunt la mare modă teoriile conspirației despre așa-zișii asasini economici, asezonate cu un patriotism sforăitor. FMI-ul, Banca Mondială, corporațiile, Comisia Europeană, etc, sunt toate niște entități malefice cu unicul plan de a distruge și înrobi România. Din păcate, se dovedește că realitatea este mult mai tristă, stimați colegi de la PSD și PNL. Dacă vreți să descoperiți adevărații asasini economici mergeți și priviți-vă în oglindă!”



Go to top