Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Sebastian Cernic: ”Prin antreprenoriat și fonduri europene putem încuraja diaspora să se reîntoarcă acasă!”

Senatorul USR PLUS de Bacău, Sebastian Cernic, consideră că încurajarea antrerprenoriatului și folosirea fondurilor europene pot fi măsuri de a-i determina pe românii plecați din țară să revină acasă.

Într-o declarație politică, Sebastian Cernic arată că în fiecare an, diaspora românească s-a mărit cu cel puţin 100.000 de suflete, persoane cu vârsta între 15 și 64 de ani, care au emigrat doar în state membre ale Uniunii Europene.
 
Sebastian Cernic: ”Cifrele sunt alarmante. Practic, România este la propriu în UE, prin diaspora ei. Este momentul ca statutul României în UE să reprezinte mai mult decât avantajul deschiderii pieței muncii, și să trecem la următorul nivel: dezvoltarea și modernizarea României din care majoritatea românilor să nu mai vrea să plece decât în vacanțe. Prin noul exercițiu financiar 2021-2027, România are o șansă istorică să acceseze fonduri europene a căror investiție să se vadă într-un trai mai bun al fiecărui român.”
 
În încheierea declarației sale politice, senatorul USR PLUS de Bacău, Sebastian Cernic, și-a exprimat încrederea că prin încurajarea antreprenoriatului, prin stoparea pomenilor și încurajarea muncii, să se pună capăt sărăciei în care guvernele socialiste au ținut românii și care, pe mulți, i-a determinat să emigreze.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
Măsurile liberale, mai ales prin încurajarea antreprenoriatului, spun stop pomenilor, ajutoarelor sociale și astfel, sărăciei în care guvernele socialiste au ținut românii, nevoiți să emigreze.”
 
"Încurajarea antreprenoriatului și fondurile europene care vor fi alocate României începând cu acest an pot oferi diasporei românești o cale de întoarcere în țară"
 
”Diaspora românească își păstrează trendul în rapidă creștere numerică și este majoritar feminină, arată un nou infografic despre diaspora românească din UE.

„România este pe locul unu în ceea ce priveşte numărul cetăţenilor adulţi care locuiesc în altă ţară a Uniunii Europene. Ţara aflată pe locul doi din acest punct de vedere în 2019 – Polonia – are o diasporă de două ori mai mică în contextul în care populaţia totală a ţării este de două ori mai mare decât a României. Diaspora românească a crescut cu aproximativ 798 de mii de persoane în ultimii 8 ani – ritmul de aproape 100 mii persoane/an corespunde mutării în totalitate în străinătate a populaţiei unui oraş precum Piatra Neamţ sau Târgu Jiu”, potrivit Monitorului Social, proiect al  Friedrich-Ebert-Stiftung România.
 
În fiecare an, diaspora românească s-a mărit cu cel puţin 100.000 de persoane. Vorbim despre persoane cu vârsta între 15 și 64 de ani, care au emigrat doar în state membre ale Uniunii Europene. Femeile au emigrat cel mai mult, în procent de 54% din total.
 
Cifrele sunt, în continuare, alarmante. Practic, România este la propriu în UE, prin diaspora ei. Este momentul ca statutul României în UE să reprezinte mai mult decât avantajul deschiderii pieței muncii, și să trecem la următorul nivel: dezvoltarea și modernizarea României din care majoritatea românilor să nu mai vrea să plece decât în vacanțe. Prin noul exercițiu financiar 2021-2027, România are o șansă istorică să acceseze fonduri europene a căror investiție să se vadă într-un trai mai bun al fiecărui român. Măsurile liberale, mai ales prin încurajarea antreprenoriatului, spun stop pomenilor, ajutoarelor sociale și astfel, sărăciei în care guvernele socialiste au ținut românii, nevoiți să emigreze.
Am convingerea că în următorii 4 ani, România va oferi mult mai mult românilor din țară și de peste hotare și, împreună, vom face să ne fie bine aici, acasă.
Ca român care am lucrat 10 ani în afara granițelor, voi valorifica șansa pe care o am acum și, în mandatul meu de senator, și voi iniția o serie de proiecte la care deja lucrez, în sprijinul românilor care vor să revină în țară. Acesta este cel mai important obiectiv pe care îl am în funcția pe care, vremelnic, o ocup.”



Go to top