Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatoarea USR Silvia Dinică: ”Cel mai periculos inamic este neîncrederea cetățenilor în stat!”

Senatoarea USR de București, Silvia Dinică, acuză guvernul că incapacitatea de a lua decizii coerente și a comunica rapid și eficient cu cetățenii   au contribuit din plin la alimentarea situațiilor de panică din ultima vreme.

Într-o declarație politică, Silvia Dinică demonstrează că neîncrederea cetățenilor în stat și în conducătorii lui sunt motivate atât de lipsa guvernanților de a lua decizii adecvate la momentul actual cât și de lungul șir de bâlbe din trecut făcute de reprezentanții guvernării PSD-PNL-UDMR.

Silvia Dinică: ”În contextul prezentat, putem observa cum, în ultima perioadă, neîncrederea cetățenilor în reprezentanții Ministerelor au efecte negative în viața cotidiană și mai ales, cât de ușor se lasă oamenii influențați de știrile false care circulă pe internet. Încrederea se câștigă zi de zi prin comunicare onestă, care să arate faptele reale din interiorul statului și să arate că Guvernul și autoritățile statului pot face față situațiilor neprevăzute.”

Soluția pentru a evita crearea de momente de panică precum cele din ultimele zile propusă de senatoarea USR de București, Silvia Dinică, în incheierea declarației sale politice, este ca ministerele implicate să ofere un răspuns real, rapid și potrivit situațiilor create și să îl transmită pe toate căile posibile (mass-media, rețele de socializare), încât aceasta să ajungă direct și nealterat la cetățeni.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Neîncrederea cetățenilor în stat
În ultimii ani societatea noastră s-a confruntat cu situații dificile. După doi ani de pandemie, războiul de la graniță a adus cu el multă neliniște, frică și teamă de dificultăți economice.
Zilele trecute, în doar câteva ore, au apărut cozi imense la benzinării. A fost suficient ca în mediul online să circule un zvon despre prețul la carburant și de acolo până la înghesuiala de la benzinării a fost doar diferență de minute. 
Cum au gestionat autoritățile această situație?
Ministrul Energiei, Virgil Popescu,  a declarat public „Nu este niciun motiv pentru a sta la coadă în această seară, noapte. Nu vorbim în România de astfel de prețuri, vorbim de prețurile normale și nu vorbim de lipsă de benzină și motorină. Nu avem probleme nici cu carburanții, nici cu gazele naturale, nici cu aprovizionarea populației. România este o țară stabilă.” Cu toate acestea, oamenii au continuat să alimenteze, ignorând ceea ce Ministrul a declarat - „nu avem probleme cu alimentarea” - pentru că de fapt,  nu a răspuns temerii cetățenilor legată de creșterea prețurilor la combustibil. 
 
Ulterior, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunar a anunțat: „Nu există motive reale pentru creşteri accelerate de preţuri în România. Ţara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”
La scurt timp după acest eveniment, s-a format o altă coadă, de data aceasta în magazinele alimentare. Mai exact, oamenii s-au aglomerat în magazine pentru a cumpăra ulei în cantități, totul pornind de la teama că acest produs nu va mai fi disponibil curând în țară. 
Ca și în situația anterioară, Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a încercat să atenueze situația și a anunțat faptul că: „Avem stocuri de ulei până la noua recoltă – nici măcar nu a fost însămânțată floarea soarelui – dar avem stocuri de ulei, astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibru. Îi rog pe toți românii să înțeleagă că tot ceea le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale. Noi, la Ministerul Agriculturii, monitorizăm evoluția stocurilor în fiecare dimineață.” Oamenii au ignorat și au continuat să se aprovizioneze ca și cum a doua zi nu ar mai fi existat ulei.
În contextul prezentat, putem observa cum, în ultima perioadă, neîncrederea cetățenilor în reprezentanții Ministerelor au efecte negative în viața cotidiană și mai ales, cât de ușor se lasă oamenii influențați de știrile false care circulă pe internet.
Pentru a evita crearea de momente de panică precum cele din ultimele zile, Ministerele trebuie să ofere un răspuns real, rapid și potrivit situațiilor create și să îl transmită pe toate căile posibile (mass-media, rețele de socializare).
Încrederea se câștigă zi de zi prin comunicare onestă, care să arate faptele reale din interiorul statului și să arate că Guvernul și autoritățile statului pot face față situațiilor neprevăzute.”
 



Go to top