Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul Cristi Berea a depus o inițiativă legislativă care să permită motocicliștilor să folosească benzile rezervate transportului în comun

Senatorul USR de Iași, Cristi Berea, a depus o inițiativă legislativă care permite accesul motocicletelor (categoriile A, A1 si A2) pe benzile destinate transportului în comun. Inițiativa urmează unei serii de dezbateri pe tema îmbunătățirii circulației în orașe, la care au participat mai multe cu organizatii non-guvernamentale interesate de subiect.

Senatorul USR de Iași, Cristi Berea, consideră că proiectul său legislativ are multiple avantaje, de la decongestionarea traficului, la reducerea poluării și încurajarea altor participanți să treacă de la 4 la 2 roți. De asemenea, modificarea legislativă ar reprezenta o măsură de siguranță suplimentară pentru motocicliști, deoarece aceștia vor putea circula fără pericolul ca șoferul unei mașini să facă o manevră bruscă, fără să se asigure și fără să acorde prioritate.

Cristi Berea: ”Cei mai mulți motocicliști țin la viata lor, sunt persoane responsabile, cu cariere în spate și cu familii care îi așteaptă să se întoarcă în siguranță acasă. Teribiliștii și vitezomanii reprezintă, de fapt, o minoritate, al cărei comportament în trafic trebuie amendat și descurajat. În același timp, este bine să luăm măsuri care duc la descongestionatea traficului.”

În expunerea de motive, senatorul Crisi Berea argumentează că circulația motocicletelor pe benzile destinate transportului în comun este permisă în mai multe tari din lume.

Astfel, potrivit unei analize a FEMA (Federation of European Motorcyclists Associations), realizată inclusiv cu suportul reprezentanților din România a Asociației Naționale pentru Dezvoltarea Motociclismului, în Norvegia este permisă conducerea motocicletelor pe benzile de autobuz; în orașele spaniole Madrid, Sevilla, Valencia, Vigo, Granada, Palma de Mallorca - și pe unele benzi de autobuz din Vitoria - motocicletele au acces pe toate benzile de autobuz, iar în Marea Britanie s-a analizat oportunitatea implementării acestei idei, iar unele orașe au hotărât deja adoptarea ei. În Australia, în Sydney, motocicletele au voie să circule pe benzile dedicate autobuzelor, iar în Noua Zeelandă, motocicletele, mopedele și bicicletele sunt permise pe toate benzile de autobuz, cu excepția cazului în care există un semn de interdicție. În Canada, Ontario, motocicletele pot circula pe benzile de autobuze începând cu iulie 2019.  
 



Go to top