Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Emanuel Gabriel Botnariu, membru al Comisiei pentru sănătate publică, la prima conferință internaţională de oncofertilitate, organizată în cadrul Proiectului „Newborn – Oncofertilitate”

 
Vineri, 16 noiembrie a.c., a avut loc la Palatul Parlamentului, prima conferință internaţională de oncofertilitate din România, organizată în cadrul Proiectului „Newborn – Oncofertilitate”, acțiune care face parte din campania Primăriei Capitalei, „Propune pentru București” cu derulare în perioada 1 noiembrie 2018 – 31 octombrie 2020, la Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu”. Beneficiarii proiectului vor fi tineri, femei sub 35 de ani şi barbaţi sub 45 de ani, diagnosticaţi cu cancer, care primesc indicaţia de a-şi prezerva fertilitatea înainte de a începe tratamentele oncologice. Numărul beneficiarilor femei este estimat la 138, iar al bărbaţilor la 175.
Conferinţa a fost organizată de Primăria Generală a Municipiului București prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, alături de Asociația „Și eu am dreptul să fiu părinte”, în parteneriat cu „Societatea de Endometrioză și Infertilitate Est-Europeană” și „Centrul pentru Tineret al Municipiului București’’, sub auspiciile Comisiei pentru sănătate publică din cadrul Senatului României.
Conform spuselor primarului Capitalei, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului Bucureşti alocă în total 275.000 de euro pentru un proiect care le dă tinerilor diagnosticați cu cancer posibilitatea să aibă copii chiar dacă tratamentul le afectează fertilitatea.
„Proiectul doamnei doctor Marilena Băluță m-a impresionat în mod deosebit, el aduce o noutate absolută, și anume pentru tinerii diagnosticați cu afecțiuni oncologice, să existe o șansă nesperată de a se preleva înainte de chimioterapie sau radioterapie material genetic prezervat cu aparatura necesară, care acum se află în grija Maternității Prof. Dr. Panait Sîrbu, cu siguranță va da rezultatele cuvenite. Acest proiect va fi derulat în fiecare an”.
De asemenea, senatorul Emanuel Gabriel Botnariu, în calitate de gazdă, a mulţumit asistenţei şi invitaţilor prezenţi la eveniment, declarând că ,,Este absolut necesar ca pacientul să fie pus în centrul sistemului de sănătate din România, iar aceasta să reprezinte un domeniu strategic alături de educaţie’’.
Unul dintre argumentele care au fost aduse în sprijinul acestui proiect, de către iniţiatori, a fost acela că populaţia României scade într-un ritm alarmant, astfel că, potrivit datelor Eurostat, în anul 2080, se va înregistra o scădere a populaţiei actuale cu circa 25%. Potrivit aceluiaşi studiu, în ţara noastră, a scăzut rata fertilităţii aproape la jumătate, faţă de 1980, ajungând la 1,54%.
La eveniment au participat: senatorul Emanuel Gabriel Botnariu, membru al Comisiei pentru sănătate publică din Senatul României, Gabriela Firea, primarul general al Municipiului București, Marilena Băluţă, medic specialist în obstretică – ginecologie, senior embriolog și inițiator al proiectului, Turkes Ablachim, director medical Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Kajanto Lidia Anca, managerul Institutului Oncologic „Al.I. Trestioreanu” din București, Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică - ginecologie „Prof. dr. Panait Sîrbu“, din Bucureşti,  Cornelia Nițipir, medic primar oncologie medicală în cadrul Spitalului Universitar de Urgență „Elias“. Pe lângă specialiştii români în oncofertilitate, doctori oncologi, hematologi, urologi, ginecologi de la spitale de stat, precum și de la clinici private, la conferinţă au participat şi profesori de la universităţi renumite din Israel, Belgia, Suedia, Elveţia şi Germania.



Go to top